Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на миенето на ръцете

На 15 октомври отбелязваме Световния ден на миенето на ръцете. Това се случва за първи път през 2008 година, след като Общото събрание на ООН, я обявява за Световна година на хигиената. Всяка година в инициативата участват около 200 млн. души от над 100 страни. Според учените миенето на ръцете със сапун може да спаси живота и здравето на милиони хора по света, да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции. Сапунисването е задължително, защото това е най-достъпният и евтин начин да се предпазим от редица болести- от диария до новите щамове на грипа. Използването на сапун увеличава времето на миене и чрез триенето на ръцете разгражда и отмива мръсотията, в която се съдържат повечето микроби, а и след измиване кожата на ръцете придобива приятна миризма.  Сапунисването и измиването може да предотврати и болести от кожни инфекции, очни възпаления, грип. Съвременните хора сякаш са приели този санитарен комфорт за даденост, но в същото време всяка година милиони деца по света умират, заради липса на елементарни санитарно-хигиенни условия. Този ден сякаш е особено актуален и през настоящата 2020 година, заради ситуацията с коронавируса. Защо е важно да мием ръцете си и колко често го правим- това попитахме видинчани:

"Много е важно- чистите ръце, особено сега при тоя вирус. Мия ги и по десет пъти, че по рано не съм ги мила толкова често ... Много е важно, по- важно е и от лекарствата ... Колко дни вече измислиха, но за чистите ръце- по- важно няма."- коментираха видинчани.

Във видинската детска градина "Арабела" децата и техните преподаватели отбелязаха днешния Световен ден на миенето на ръцете. Нашата цел е да възпитаваме в децата желанието да поддържат чисти своите ръце, каза за радио Видин директорката на детското заведение Данка СтаменоваМотото на днешния ден е "Чисти ръце за всички". От какви болести можем да се предпазим, миейки редовно ръцете си и колко е важно да го правим през настоящата 2020 година- това попитахме общопрактикуващият лекар от Видин д-р Емил Мушанов.

"Миенето на ръцете е един бърз, евтин и изключително достъпен начин за превенция на редица инфекции, включително и COVID-19. когато говорим за превенция, миенето на ръцете е едно от основните неща, които трябва да правим няколко пъти на ден. Когато вече говорим за наличие на заболяване, разбира се вече там лекарствената терапия е основна."- подчерта д-р Емил Мушанов.

В крайна сметка миенето на ръцете е избор, който всеки човек трябва да прави по няколко пъти на ден. Когато избираме да мием ръцете си, най- вече след използване на тоалетната и преди да се храним, помагаме за поддържане на една по- чиста околна среда, грижим се за личната си хигиена и за здравето на хората около нас. В тази връзка спазването на добра хигиена е важно да бъде навик на всеки един човек.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09