Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спаси гората днес- утре ще е късно

Снимка: Радио ВИДИН

150 млн. лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година, сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници. 

Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които предприемат институциите и неправителствения сектор срещу нерегламентираното изсичане на българската гора?

Над 11 000 нарушения на нормативната уредба, свързана с дърводобива са установени от началото на тази година у нас. Задържани са близо 9 000 кубика незаконен дървен материал. Това обясни министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева:

"За 2019 година е установена отсечена незаконна дървесина, в това число незаконна сеч, транспорт, съхранение, разпореждане с дървесина и други,  в размер на 18 456 кубически метра. За периода от 2016 до 2019 се отчита намаление на незаконно добитата дървесина."

Министър Танева допълни, че в последните години са направени  много допълнения в системата, с цел по-голяма публичност за възможността да бъде осъществяван и граждански контрол.

"Има допълнителни заповеди от тази година по отношение на ограничаването на сечите и начина на ползване по горскостопанските планове. За 2020 година ние все още не сме достигнали 80% от изпълненията на горскостопанските планове и със сигурност в тази година ще бъде най-малко ползването спрямо действащите планове."


От Областната дирекция на МВР във Видин обясниха, че продължават специализираните операции и съвместните проверки, извършвани от полицейски и горски служители за противодействие на незаконната сеч на територията на региона. 


През миналата 2019 г. в област Видин са били регистрирани 190 престъпления в горското стопанство, като 146 от тях са били разкрити.  Разкриваемостта при този вид престъпления е била в размер на 76.84%. Година по-рано, през 2018 -та, регистрираните престъпления в горското стопанство са били 185, разкрити от тях 137, а разкриваемостта в размер на 74.05%.


През есента, в началото на отоплителния сезон, зачестяват опитите за незаконна сеч. По тази причина контролът ще бъде засилен, обясни директорът на Държавно горско стопанство Видин Радослав Николов:


"Постоянно си съществува проблемът с незаконния добив на дърва, така че ежедневно това ни е задача. Всяка година по това време се увеличават опитите за незаконна сеч, но дали ще има ръст на незаконната сеч, тепърва ще се установява."


Този сезон с информационна брошура Изпълнителна агенция по горите се обръща към всички граждани да бъдат отговорни към българската природа, да се снабдяват само със законно добити дърва за огрев. Брошурата се разпространява чрез регионалните дирекции по горите като целта е тя да достигне до най-малките населени места в страната.


Движение "Възраждане" отправи запитвания към кметове и областни управители за опазване на горския фонд. В момента сме свидетели на безпрецедентна суша и задаваща се водна криза на територията на страната, както и критично ниско ниво на голяма част от  язовирите. Промишленият дърводобив, незаконната и неправомерната сеч водят до ерозия, а ерозията до суша и недостиг на вода, пише в писмата.

"Ние виждаме, а и получаваме множество сигнали за безконтролна, за безхаберна и безскрупулна сеч на територията на цялата страна. В тази връзка предприехме редица мерки и действия, буквално от Варна до Харманли и от Бургас до Видин, за да направим така, че безконтролната сеч да бъде ограничена. Успяхме да спрем сеч край Варна на около 500 кубика дърва. Важно е да се уточни защо тази сеч, макар и формално законна, е недопустима. През 2011 година е променена Нередба 8, която дефинира правилата за сеч, отменя Наредба 33 от 2004 година и драстично разрешава т.нар. "осветителна сеч", която познаваме като "гола сеч". На нейна база се разрешава драстично изрязване на горите. Така държавата законно разрешава унищожаването на българската гора", категоричен е Георги Георгиев, зам. председател на "Възраждане".


Движение "Възраждане" е напомнило на общините, че са бенефициент по процедура за еврофинансиране за „Залесяване и поддръжка“ от Програмата за развитие на селските райони. Според наблюденията им обаче кметовете на се проявили активност, а срокът за кандидатстване изтече в петък, 16 октомври...

Последиците от незаконната сеч са наистина сериозни и не се изразяват само с милионите, които държавата ни всяка година губи, а и в необратимите промени в природата, до които води и на които вече сме свидетели. Това обясняват от природозащитната организация WWF- Световен фонд за природата.

"Делът на добития незаконно дървен материал годишно възлиза на между 1/4 и 1/3 от общия добив. Тези цифри сами говорят за колосалните загуби, с които трябва да се справят горските стопанства. Освен това обаче има и други последици, които пренебрегваме, а са много опасни- незаконните сечи осакатяват горите и ги възпрепятстват в техните природозащитни и водохранни функнции, което води до много сериозни екологични последици", каза Константин Христов от WWF и добави:

"Българите все още не са достатъчно добре информирани доколко сериозни могат да бъдат негативните последици от незаконната сеч. Много бихме се радвали, ако горски институции по места организират информационни събития, на които да бъдат обяснявани основните принципи за провеждане на сечите, как ползваме гората, защо е необходимо да съществува. Информационните кампании са нещо много важно и те трябва да започват още в ранна детска възраст, за да може децата да израстват с гората пред себе си, с нейните функции, с това как тя ни помага..."


Приложение за мобилни телефони Спаси гората, с което всеки може да подаде сигнал при съмнения за незаконна сеч, създаде WWF България, съвместно с Изпълнителната агенция по горите. Така всеки, по всяко време и веднага може да подаде сигнал, ако стане свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в гората.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21