Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Снимка: Радио Видин

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна по домове). Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, с изключение на театрите, които ще продължат да работя при заетост от 30% и строги санитарни мерки. Остават да работят магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори, както и квартални магазини. Частичният локдаун (значението от английски език е заключване), наложен на извънреден брифинг в Министерски съвет се налага, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен. Някои видинчани приемат за нужни новите мерки, други пък са обезпокоени за това как ще преживяват без финанси в този период, сочи анкета на Радио Видин:

"Това не засяга всички... Трябва да предотвратим разпространението на COVID... Може и да са нужни, но това съсипва бизнеса и пречи на хората... Това изобщо нямаше да го има, ако бяха болниците като хората... От 30 години здравеопазването само се руши. Как да не съм засегнат, като чаках да почна работа и ми казаха, да се види след затварянето на държавата, какво ще бъде.  Можех денс, утре да подпиша договор и да започна работа... Нормално, щом се налага, можеше и по-рано да стане... Аз съм съгласна с тези мерки, защото много хора си отидоха... Мисля, че за няколко седмици може да се изтърпи всичко.", споделиха анкетирани видинчани.

От петък вечерта се преустановява и провеждането на присъствени конференции, семинари, конкурси. Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души. Спират се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в сила на заповедта. Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. ще се провеждат без публика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00