Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Александър Миков и света на напитките

Снимка: Личен Архив


8 декември е- затова в "Земята, която ни храни", отделям място и на студентската младеж от агросектора. Александър Миков е от Видин, учи в Университета по хранителни технологии в Пловдив, специалност "Технология на виното, пивото,  безалкохолните и високо алкохолни напитки". 

Сашо смята, че приемствеността при избора на професия е важна- както е в неговия случай. Семейството му се занимава с отглеждане на лозя и производство на вино. Лозята са предимно в землищата на новоселския регион. Отглеждат различни сортове, сред които и местните гъмза и памид, и произвеждат качествени и високо ценени от виненото общество напитки. 

"Сам избрах тази специалност, работата ми харесва... А и все пак- не може всички да станем компютърни специалисти или икономисти, трябва да има и хора, които се грижат за храната и напитките ни...Не е лесно, но е интересно..."

Според Сашо всяка изба трябва да има агроном и технолог. Смесването на двете дейности е трудно изпълнимо. Важно е гроздето да е качествено, но от работа на технолога зависи какво ще излезе от избата.


Казва, че е от късметлиите, които могат да продължат започнатото от семейството и да го надградят. Така ще направи и той, защото веднага след като завърши, ще поеме в свои ръце семейната изба. Вече дава заявки, че е бъдещият технолог на изба "Видинска гъмза", и на него може да се разчита.

В звуковия файл чуйте още: как се прави розе, досатъчна ли е грижата на държавата за лозарския сектор, както и поздрав към студентите от агросектора. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Проект Северозапад" възстанови социалната кухня

Възрастни хора в 10 населени места от община Мездра обслужва в момента социалната кухня към фондация "Проект Северозапад" , която възстанови дейността си от началото на годината. Продължават записванията. От неправителствената организация са готови да доставят обяд на достъпни цени до повече населени места, обясни директорът на фондацията Яна Рупева..

публикувано на 24.01.25 в 16:44

Да уловиш магията: Фотографията като начин на живот

Продължаваме да ви срещаме с хората от Северозапада, които успяват да превърнат своето хоби в професия. Това е нещо наистина прекрасно, но понякога може да бъде и предизвикателство.  Когато хобито стане професия, магията понякога се губи. Срокове, клиенти и ангажименти заменят свободата, с която сме свикнали. Но когато обичаш истински това, което..

публикувано на 24.01.25 в 16:30

Избраха думите на 2024 година

Избраха трите най-популярни думи за 2024 година. Това са "Шенген"- с 37.57%, "дубайски шоколад"- с 26.33% и "санитарен кордон"- с 24.14%. Те бяха избрани в третия етап на конкурса "Думи на 2024 година", чрез потребителска анкета, проведена в сайта kaksepishe.com , в която желаещите да участват имаха право да гласуват за общо 10 думи, подбрани от..

публикувано на 24.01.25 в 16:30

"Попитай сърцето" за любов

С нестандартната белгийска писателка Амели Нотомб вече сме се срещали благодарение на романа ѝ „Кралска воля“. И ако там тя разказваше една леко абсурдна любовна история за открадната самоличност, то в романа „Попитай сърцето“ темата е за друг вид любов и за това какво се случва, когато въпросната любов отсъства или не е тази, от която..

публикувано на 24.01.25 в 16:25

Любов и състрадание: Как две жени променят живота на бездомните животни

"97 Лапи и 1 опашка" продължава да ви среща с хората, които правят чудеса за четириногите ни приятели . Днес ще ви разкажем за две невероятни жени - Таня Гигенска и Вера Ангелова . Тези дами отделят цялото си свободно време, спестени пари и енергия, за да се грижат за десетки кучета. Те са като истински ангели за тези животни...

публикувано на 24.01.25 в 15:30

Предаването "Земята, която ни храни" е номинирано за награда "Сирак Скитник"

Публицистичното предаване "Земята, която ни храни", с автор и водещ Йорданка Герасимова, е номинацията на Радио ВИДИН за годишните награди на БНР "Сирак Скитник" за 2024 година. Номинацията е в категорията "Награда за радиопредаване или радио проект, или музикален проект, или мултимедиен проект на БНР".  Предаването "Земята, която ни храни"..

публикувано на 24.01.25 в 12:16

платена публикация
Carolina Herrera Good Girl е парфюм, който изразява сложността на женския характер

Представеният през 2016 година аромат Carolina Herrera Good Girl се превръща в истинско събитие в парфюмерията за жени. Вече близо десетилетие той запазва своята актуалност. Харесван е от дами по целия свят, тъй като изразява по най-добрия начин сложността и многообразието на женския характер.  Carolina Herrera Good Girl притежава ухание, което..

публикувано на 24.01.25 в 12:08