Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как коронавирусът промени живота ни?

Изпращайки отиващата си 2020 година можем да направим равносметката, че светът вече не е същия. Наложи се да променим редица правила, живеейки в условията на пандемия, причинена от коронавируса. Общественият живот бе силно ограничен от необходимите наложени мерки. Идеята за правата на човека се подхранва от възмущението на унижените и оскърбените, заради потъпкването на тяхното човешко достойнство, казва големият германски философ Юрген Хабермас. Според него човешкото достойнство е основополагащо и именно във времена на криза оскърбените плащат винаги най-голямата цена. Месеците под карантина, породена от неочакваната пандемия, зададоха сложен и противоречив контекст на взаимоотношенията между държавата и хората. Научи ли се всеки един от нас чрез поведението си да допринесе поне малко в битката срещу коронавируса? 

На 11 март 2020 година Световната здравна организация официално обяви разпространяващата се в много държави в света зараза с COVID-19 за пандемия. Правителствата на много държави, сред които и това на България, предприеха спешни мерки за намаляване на разпространението на вируса. След като в България бяха доказани случаи на болни от коронавирус, правителството обяви извънредно положение и наложи мерки за самоизолация на гражданите в домовете им. Много от хората се възмущаваха, като някои открито се обявиха против наложените мерки и дори протестираха срещу тях. Днес, когато изпращаме тази динамична 2020 година, като че ли почти не останаха невярващи на случващото се. Голям е и броят на онези, които се сблъскаха с болестта, а някои не можаха да спечелят битката. Владимир Аврамов от Видин, от години живее и работи в София. Той работи като заварчик във фирма, която се занимава с обработка на метали и свири на бас китара в рок група. Преди дни Владимир Аврамов премина през битката с COVID-19 и ето какво сподели той за радио Видин:

"От работата започна всичко и там се сдобихме с това приключение COVID-19. Аз винаги съм се пазил като цяло и винаги съм си носил маска, още от самото начало, винаги съм ползвал дезинфектанти ... То това май вече е неизбежно да не се случи и всеки да го прекара в един момент. Като за начало беше без никакви симптоми, абсолютно нищо ми нямаше, а просто брат ми преди мен се разболя. Той си направи тест и излезе положителен и го пуснаха в болнични 14 дни. Аз реших просто ей така да си направя тест, без да имам никакви симптоми. Тестът си беше за моя сметка и се оказа положителен. Отначало гледах по така на нещата, свирех си на китарата, като първите един- два дни наистина нищо ми нямаше, обаче в един момент така се обърнаха нещата, че наистина стана страшно."- сподели Владимир Аврамов.

Докато социалната изолацията бе необходима, за да се снижи кривата на заболеваемостта от коронавирус и да се опази физическото здраве на възможно най-голям брой граждани, психичното ни здраве сякаш остана на заден план. А то е също толкова важно, колкото и физическото. Разговаряхме с психолога Катя Райчева от Видин:

"През тази година преминахме през много различни състояния, като в началото имаше интерес от това какво се случва, имаше и изненада. След това имаше и разочарование, че ограниченията ни промениха плановете, след това и страх, който остана може би, че може да се случи нещо с нашите близки. хората започнаха да осъзнават, че наистина става нещо сериозно и трябва да вземем предвид ситуацията."- каза Катя Райчева и допълни, че въпреки всичко случващо се, все още голям процент от българите продължават да се съмняват в съществуването на коронавируса и за нас е присъща черта постоянното съмнение и недоверие.

Недостигът на медицински кадри в условията на обявеното извънредно положение, заради пандемията от коронавируса е доста сериозен проблем в много лечебни заведения на територията на цялата страна. Лекарите са хората, които на първа линия се срещат очи в очи с болестта и вече сме свидетели на това как броят на заразените с COVID-19 медици непрекъснато се увеличава. Как бъдещите лекари приемат предизвикателствата на 2020 година и включват ли се в битката с коронавируса? Разговаряхме с Красимир Илиев от Лом, който в момента е студент по медицина, а бъдещата му специалност е съдова хирургия:

"Това, което аз видях от моите колеги и от всички, които застанаха редом с лекарите на първа линия е, че доста от студентите, които са записали медицина знаят защо са записали тази специалност. Доста от колегите, които влязоха в отделенията го направиха от добро сърце, без да очакват някакво възнаграждение ... Българинът, обаче има една вродена специалност у себе си и тя е да е цар на конспиративните теории. Истината е, че това е един много тежък вирус, причиняващ много тежки изменения, не само пневмония, върху която всички наблягат."- коментира Красимир Илиев:

Какво е мястото на вярата в тези трудни времена? Научи ли ни отиващата си 2020 година да бъдем по- смирени и да пазим повече себе си и околните - това попитахме свещеник Илия Симеонов, служител на видинска епархия.

"Тази година беше изпълнена с много изпитания. Хората до голяма степен бяха изплашени и изненадани и страхът не ги напусна, защото от политическа гледна точка се всяваха паника и страхове. Ролята на църквата е да дава надежда, да укрепва във вярата, но в началото на годината, когато беше първата вълна църквите останаха празни, защото от политическа страна на хората им бяха внушили много страх."- каза свещеник Илия Симеонов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45