Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторката на песента "Гълъбо" написа музика за спектакъл на театъра във Видин

Снимка: Радио Видин

Композиторът Вида Пиронкова е автор на музиката и текста на седем песни, написани специално за драматичния театър във Видин. Работата ѝ е след покана, отправена от директора на театъра Дейвид Славчев. Музиката е за спектакъла "Ирония на съдбата", който ще се играе за първи път в страната, а репетициите за него вече започнаха. Пиесата е на Елдар Рязанов и Емил Брагински, по чиито сценарий е заснета романтична комедия, която продължава да е сред любимите на рускоговорящата публика. Вида Пиронкова заедно с директора на театъра Дейвид Славчев и директора на Симфониета- Видин Мирослав Кръстев се срещана с с кмета на общината Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова. Тя е за пръв път във Видин и разказва, че не е имала колебание дали да приеме поканата да напише музиката за представлението на видинския театър:

"Седнах, приех задачата много присърце, защото той (бел. ред Дейвид Славчев) се отнесе много позитивно. Представи ми проекта си, идеята си. Видях филма, изгледах го няколко пъти. Разкошен сюжет. Най-вече сюжетът на филма и музиката се доближават до моята музика, до това, което аз правя - нещо много романтично, нещо много чувствено. Освен емоцията, която изкарвам чрез музика, текстовете е много важно да кажа, че също са мои, на всичките песни. Това са текстове за надеждата, за любовта, за търсенето на ближния, за обединяването на двете души, които се търсят постоянно в живота. Направих и един страхотен валс, който е рамката на спектакъла и ще бъде невероятно запомнящ се."

Премиерата на "Ирония на съдбата" ще е през март.  Музиката за представлението ще изпълни Симфониета – Видин. Директорът Мирослав Кръстев изрази увереност в успеха на постановката, както и че тя ще има дълъг "живот" на сцена.  

Намеренията са записите на музикалните изпълнения да бъдат направени в БНР, а поне две от песните да се излъчват и по радиата, допълни директорът на театъра Дейвид Славчев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00