Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Жени Захариева празнува 60 години на сцена с концерт във Видин

Проф. Жени Захариева
Снимка: Полина Тодорова


Известната българска пианистка и педагог проф. Жени Захариева ще отбележи 60 години на сцена с концерт във Видин. Заедно със Симфониета Видин виртуозната изпълнителка ще представи произведения на Лудвиг ван Бетовен. Броени часове преди новата си среща с видинската публика, проф. Захариева сподели впечатленията си от симфоничния оркестър и публиката на Видин:

"Със Симфониета Видин аз отдавна съм в творчески контакти, така че много се радвам. Това е един прекрасен оркестър, един прекрасен директор в лицето на Мирослав Кръстев и ми се струва, че колегите уважават много повече един директор, който е излязъл от тяхната среда. Точно такъв е случаят с Мирослав Кръстев и за мен винаги е било удоволствие да гостувам във вашия прекрасен град." 

Проф. Захариева свири на пиано от 6-годишна. Постъпва в музикалното училище в София, а след това продължава в централната музикална школа в Москва, разказва тя:

"На първия урок моята професорка - проф. Гурмустаева, ми каза: Ами за следващия път трябва да научите наизуст първата част на концерт от Григ. Върнах се вкъщи много разтревожена, казах на майка ми: О, аз няма да мога да го направя това нещо и ще трябва да се откажа. Майка ми обаче, големият дипломат, ми каза: О, не е проблем, винаги можеш да се откажеш, но все пак опитай. И с това "опитай" тя действително ме накара да си мобилизирам всички сили и за 10 дни успях да науча първата част на концерта на Григ наизуст и да отида на урок. Така че това беше голямата промяна, голямото препятствие, което трябваше да преодолея, за да реша окончателно вече да стана пианистка."

Пандемията повиши интереса и търсенето на класическа музика и изобщо на изкуство, смята проф. Захариева. 

"Есента имахме два концерта, аз свирих на "Софийски седмици" и след това в Дома на техника в София, беше пълно с хора. На всички много им е домъчняло за живото изкуство. Онлайн - всичко това е много добре, обаче живото изкуство е незаменимо.  А ние, изпълнителите все повече оценяваме нашата мисия, че всъщност ние свирим за хората, ние не свирим за нас си... Така че и ние се осъзнахме колко ни е необходима публиката, а и на публиката вече много, много и е домъчняло за това живо изкуство, което те могат да чуят само в една концертна зала."

На виртуозните изпълнения на проф. Захариева видинчани могат да се насладят утре, 18 февруари, от 18:00 часа, в зала "Филхармония" Видин. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и изход на..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли в летния кинотеатър "Гъбите". Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на Белоградчишкото..

публикувано на 04.07.24 в 14:00

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59