Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади специалисти спасиха две от отделенията на болницата във Видин

Кадровият проблем за болници като видинската остава хроничен

Снимка: Радио Видин

Почти година след като затвори, неврологията в многопрофилната болница "Св. Петка" отново посреща пациенти. Те и близките им са благодарни на един млад лекар, който дойде да лекува във Видин, за да може отделението да работи. Д-р Ангел Благоев е специализирал в Университетската болница за активно лечение "Св. Анна". От миналата седмица е завеждащ на отделението по неврология в МБАЛ "Св Петка". 

Д-р Благоев признава, че предложението за работа не е единственото, което е получил. Избрал е трудния път - да остане в България и във Видин, а причината  е здравето на пациентите и желанието да им бъде оказана адекватна помощ. Във видинската болница младият лекар въвежда лечение с тромболиза, което до сега не е използвано. Още в първия си работен ден той успява да помогне на възрастна пациентка. Този метод е приложим за болните, които са потърсили навременна помощ:


"Дойде в терапевтичен прозорец, в рамките на два часа и благодарение на много добрата организация, на екипа, който работи тук, защото сам човек нищо не може да направи, необходимо е да има екип от хора. Тя беше с много тежка неврологична симптоматика, абсолютно парализирани леви крайници. Благодарение на това лечение тя оживя. Това е пак благодарение на всеобщи усилия на екип на бърза помощ, подготвения персонал, който е тук- сестри, санитарки и така нататък... Всъщност, това е мерилото за нашия труд.“


Доктор Благоев казва, че най-голямо удовлетворение от работата му носят точно случаи като този, когато е успял да помогне. Често при него се връщат пациените, на които е помогнал, но не за да ги лекува, а да му благодарят:


"Имал съм и 20-годишно момиче с инсулт, много тежък, с абсолютно обратно развитие по отношение на неврологичната симптоматика. Имал съм и пациентка, която е на 80 години, 9-годишни пациенти. Все още поддържаме контакт с тях и това чувство, което го виждаш като благодарност от тяхна страна, това е незаменимо. Не можеш нито да го купиш нито с пари, нито с нищо.“


Д-р Ангелов не упреква колегите си, които избират да работят в чужбина, където трудът им е оценен и получават уважение от пациентите. Признава, че по-тежкият път за младите специалисти е да останат в България, но той самият не е имал колебания. За него израстването в професията е да помага на колкото се може повече пациенти. Мечтата му е във Видин да има повече млади специалисти, които да работят. Въпреки че  е трудно да бъдат привлечени, не е невъзможно, казва д-р Ангелов:


"Когато има млади, знаещи и амбициозни, а в България има доста такива колеги, аз познавам такива колеги, и когато те са мотивирани да работят, можем да дадем качествено здравеопазване, т.е тези хора, които дойдат, да получат адекватно лечение.“


16 пациенти са приети в неврологията във Видин  само през първите четири дни, откакто работи. Връщат се и медицинските сестри, повечето, от които да сега са били пренасочени в същото лечебно заведение. Анушка Илиева, която е с 38 години трудов стаж и вече е пенсионер без колебание идва на работа, за да помогне на отделението:


"Целият колектив със страшно желание се върна обратно на работа. Без отделение по неврология в нашия край е просто невъзможно."


"Мислехме,  че не може да съществува един град без неврология, а всъщност така беше една година, но не бива да се допуска. Това нещо не бива да се допуска. Всички отделения трябва да функционират. Трябва да се намери начин да се задържат хората, защото много лекари напуснаха болницата, не само от нашето отделение, и от други отделения. Има и дефицит на сестри, също напуснали сестри“- казва Даниела Милова, която от шест години е старша сестра в отделението.


Обясняват, че заплащането в тяхната професия е ниско и това е причина колегите им да напускат. Няма интерес и от страна на завършващите сега. Даниела Милова и Анушка Илиева казват, че са готови да обучават млади колежки, но от 20 години в отделението не са постъпвали такива.


След като почти година децата на Видин се раждаха в Лом или Монтана, от декември работи и отделението по акушеро-гинекологията в многопрофилната болница. 54 деца са родени от тогава, каза завеждащият отделението д-р Слави Любенов:


"Отделението работи от началото на декември. За декември месец имахме 18 раждания. Сега от началото на януари до този момент имаме 36 раждания. Отделението е окомплектовано с всичко необходимо като апаратура, персонал. Работим на 24-часов график така, както сме били и преди това."


Успели да привлекат специалисти, за да може отделението да отвори. Сред назначените наскоро е д-р Албена Иванова, която е родом от Видин, но е специализирала във Велико Търново. Трудно е да се намерят млади лекари, които да работят, но проблемът не е от вчера, каза д-р Любенов. Все пак се надява да успее да привлече още свои колеги, за да се намали натоварването в отделението.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00