Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как приемаме новите локални мерки срещу пандемията?

Снимка: Радио Видин

Нови локални мерки срещу пандемията от коронавирус се предприемат почти ежедневно в различни населени места на страната. От Националния оперативен щаб препоръчаха евентуалните решения за разхлабване или затягане на мерките да се вземат на регионално ниво, в зависимост от ситуацията. От началото на месеца носенето на маски стана задължително и на открито във Враца. Според заповедта, маските трябва да се носят там, където има струпване на много хора на едно място. В община Мездра вече отмениха плановия прием в болниците, а от началото на седмицата има затягане на мерките и в област Монтана. Как се отразява затягането на мерките върху живота в българския Северозапад? На 11 март на територията на община Мездра бяха въведени временни допълнителни противоепидемични мерки, които ще продължат до 11 април. Сред тях са преустановяване провеждането на планов прием и оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ, въвеждане на задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора, забрана за провеждането на масови мероприятия в закрити помещения, забрана за провеждане на занятия в танцови, езикови и други школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали. Заведенията и ресторантите в общината продължават да изпълняват въведените до момента противоепидемични мерки при 30% от капацитета и до 6 човека на маса. Ситуацията в цялата област Враца обобщи сътрудникът ни Жоро Александров:

"Мерките за ограничаване на коронавирусната зараза във Врачанско не дават резултат - на това мнение са повечето жители на града и областта. Изводът се налага и от резултатите - регионът е в ТОП 3 на областите с най-много заразени. И то не от седмица, две или три, а от Нова година насам ... Всеки сам може да стигне до извода защо се е стигнало до тук, но най-общо казано става въпрос за неспазване на строгите правила, които са разписани на хартия, но не се спазват реално. И не се спазват, защото никой не контролира ... Фактите са плашещи. През миналата седмица битката за живота си са загубили 21 жители на областта, инфектирани с COVID-19, а активните носители на заразата към този момент са над 1 500. И продължават да растат. В сравнение с останалите две области - Видин и Монтана, Враца е абсолютен рекордьор по нови заразени, като нивата са средно по над 100 нови положителни проби дневно, което е два пъти повече от другите две области в Северозапада взети заедно."- каза Жоро Александров.

От началото на тази седмица учениците от 5 до 12 клас в община Козлодуй преминаха към обучение от разстояние в електронна среда, за периода до 26-и март. До края на месеца отсъствията на децата, записани за задължително предучилищно образование, в детските градини и в училищата на територията на община Козлодуй, ще се смятат за такива по уважителни причини и ще са допустими по желание на родителите след писмено уведомяване на директора. Във видинска област все още няма въведени локални мерки. Попитахме видинчани трябва ли да бъдат наложени такива за справяне с растящия брой заболели от коронавирус и колко ще можем да издържим на подобна ситуация:

"Ако се наложи трябва да се спазват. Омръзна ни, но нямаме избор. Заведенията едва дали, но на учениците не им е приятно да бъдат затворени ... Необходимо е, на заведенията не трябва да бъдат затваряни. Ония хора какво ще ядат ... Мисля, че е необходимо, защото като се затегнат мерките се оправят и нещата. Като се разхлабят и наново почват. Трудно се издържа, но няма начин- това ни е дошло до главата и така ще бъде."- коментираха видинчани.

Каква е актуалната ситуация в област Видин? Потърсихме за коментар д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин. 

"Новите случаи се увеличават постепенно, но се увеличават. Не е спокойно много положението. Предполагам, че до края на седмицата или другата, да не съм лош пророк, но ако се наложи ще вземем мерки и ние, съответно с Областния кризисен щаб. Подобни на съседните ще бъдат ... Засега болницата се справя, но след седмица време никой не може да каже как ще бъдат нещата. Ние ще вземем решение съответно и аз ще издам необходимата заповед."- поясни д-р Венцислав Владински.

В началото на месеца учениците отново се завърнаха присъствено в класните стаи, но това бе за кратко в много региони на страната. Във видинска област те все още посещават учебни занятия. Как се справят със ситуацията днес, обясни Веселка Асенова, началник на РУО Видин:

"Държим положението, но докога ще бъде така не знам. Към момента си вървим по начина, по който и досега сме вървели, по графика, който има Министерството, направен, относно връщането на определени групи ученици. Относно тези ученици, където имат само по една паралелка в клас, те са си на училище и към момента ние сме една от малкото области, в които няма промени. С щаба непрекъснато поддържаме връзка, аз контактувам и областния управител и всичко, което се случва аз съм наясно и с д-р Владински, и със заболелите и се надяваме при нас нещата някак си да се разминат ... Никой не иска да остава вкъщи, не искат онлайн обучение голяма част от колегите и учениците, ясно е на всички, че присъственото обучение е най- доброто."- коментира Веселка Асенова.

Собствениците на заведения също имаха повод за радост в началото на месеца, когато отвориха врати след близо тримесечно прекъсване на дейността си. Как се справят със ситуацията днес и какво би се случило, ако отново по места бъдат принудени да затворят врати за своите клиенти- разговаряхме с Борислав Георгиев, собственик на заведение в Лом:

"Сега в момента е добре, но започнат ли да ги затварят вече става зле. По принцип няма и чак толкова много клиентела, за да напълним заведенията. Няма толкова много хора, за да се напълнят. Ще има един период от два- три месеца, в който самите хора да се адаптират, да се върнат към старите си навици ... Кое е по- опасно в момента- заведенията и фитнесите или големите вериги магазини? Аз запазих своя персонал нарочно, лично решение е това, поради простата причина, че знаех, че рано или късно ще отворим отново."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45