Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се завърне ли рокът в Северозапада?

Снимка: Колаж Радио Видин

През изминалата година на пандемия, заради коронавируса почитателите на тежката музика останаха ощетени по отношение на живата среща с любимите си групи и изпълнители. Много концерти падаха един след друг от афишите и това оставяше редица разочарования и въпросителни у феновете. Ще свърши ли скоро всичко това и ще можем ли отново да се насладим на рок концерти и фестивали. Преди около месец се заговори за поетапно разхлабване на мерките и това сякаш светкавично предизвика появата на първите сигнали за предстоящи рок събития през лятото. Българският Северозапад не остана по- назад в това отношение и също се включи в Националния рок- афиш. Ще се случат ли отново концертите и рок фестивалите?  

Първият фест, който феновете на рока ще очакват с нетърпение е "Мездра Рок Фест 2021", който трябва да се случи в края на месец май в красивия железничарски град. Потърсихме организаторката Райна Ангелова

"Ако някой COVID не ни мине път отново и тази година, се надявам да избухнем. Тази година, поради мерките, се налага да сме малко по- обрани. Събитието ще бъде само един ден- събота, на 22 май- площад "България" е мястото. Тази година няма да сме на стрелбището, за жалост ... Подготвили сме си бандички да ни повеселят малко- Милена Славова ще бъде, Васко Кръпката и ПББ, КАТОРГА, OLDENWOOD и ROADWIRE. Пак ще е под надслов "Заедно срещу войната на пътя". Дамите от сдружението на жените- мотористи ще ударят едно рамо."- обясни Райна Ангелова.

Още един рок фестивал успя да набере огромна скорост през последната година. Въпреки наложените мерки второто му издание успя да се случи през есента на 2020-та. Сега в плевенското село Опанец вече се стягат за третото издание на "Japara Mega Rock", което трябва да се проведе на 4 и 5 юни. Със собственика на фестивалния комплекс и организатор на проявата Валентин Божинов разговаряхме в "Посоките на делника":

"Трябваше да го направим още на 1-ви май с NECRONOMICON и още две групи, но отложиха турнето и ние за това променихме датата. Сега сме с пълна сила- на 4-ти са седем групи. Като организация имаме вече нова сцена- 8 метра широка, 5 висока. Подобряваме и помещенията, имаме и големи палатки тип "оранжерия", които събират около 200 човека. Това място е мое лично и е определено за това нещо. От Румъния ще имаме група, Дейвид Рийз, бивш вокал на ACCEPT."

Фестивалът "Чупрене Оупън Еър" стартира своето съществуване преди няколко години и през юни 2021-та предстои да се случи и третото му издание. Разговаряхме с организатора Джордан Трупчиев:

"В момента имаме потвърждение от 7- 8 групи, намираме се в етап, в който ги обявяваме. До момента сме обявили три групи ... Има новости и то доста новости, изградили сме вече собствени навеси, имаме собствени места за сядане, имаме бунгала вътре в мястото, имаме и наше барбекю, което е доста голямо ... Хората помагат с каквото могат, финансово не помагат, но помагат по други начини. Ако трябва да съм откровен тази година щяхме да изненадаме страшно много хора с много силни групи, международни, но просто проблемът в момента е, че всички големи групи отказват участия. Фестивалът ще се проведе от 18 до 20 юни."- обясни Джордан Трупчиев, а първият хедлайнер на "Чупрене оупън еър 2021" е групата, която открадна много сърца по света и показа България на световната Рок сцена. Това са METALWINGS- българска симфо/готик метъл група с келтско влияние, създадена от вокалистката и виолистка Стела Атанасова през 2010 година. Музиката на групата е уникална комбинация от мощни китари, ангелски вокали и нежния звук на виола.

Кулминацията на рок- лято Северозапад тази година, безспорно ще бъде поредното издание на традиционния фестивал "Изкуството е ..." в Монтана. Организаторката Нелиан Николова е твърдо решена да остави без дъх почитателите на Хард рока, като е поканила трима от Световните гласове на рока на 24 август за шоуто "The Voices of Rock"- това са Рони Ромеро, Джони Джоели и Джеф Скот Сото, с участието на българската банда ЕРИДАН.

"Искрено се надявам, че не само рокът ще се завърне, а въобще изкуството като цяло. Различните хора, знаем, че имат различни потребности- едни обичат театър, други обичат рок концерти, трети обичат кино и така нататък. Въпросът е хората отново да се върнат към изкуството, тъй като в тези доста трудни за всички хора времена се видя, че духовната храна и изобщо изкуството като един източник на много оптимизъм и много вяра е жизнено важно за хората. Това, което дава надежда на всички е, че през лятото, поне така беше миналата година, нещата доста се поуспокояват. Планираните фестивали ще се случват на открито, което също дава едно спокойствие."- уточни Нелиан Николова.

Какво са замислили организаторите фестивала "Рок вълнение", който се провежда през септември в Лом- разговаряхме с Красимир Илиев:

"Стига обстановката, която е в момента, по отношение на коронавируса да го позволи, ще се включим. Все пак "Рок вълнение" е фестивал с деветгодишна история. Всяка година покрай Великден и покрай Коледа правим концерт, който е в подкрепа на фестивала, също така правим и базар, в подкрепа на фестивала. Тази година решихме, че е по- разумно да направим базар, който е на открито. Така че ще направим базар на 1-ви май, който ще е пред Общинската художествена галерия в Лом от 9.00 часа."- каза Красимир Илиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00