Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поход към здравето" във Вършец

2
Паметникът на директора на първата държавна баня д-р Дамян Иванов
Снимка: Пламен Генчев

"Поход към здравето" се проведе през почивните дни в града на здравето - Вършец. Събитието бе част от програмата за отбелязване на Празника на курорта, минералната вода и Балкана "Вършец 2021". Организатори са анестезиологът д-р Илко Асенов, който работи в София, но помага и на хората от село Горна Бела речка, и от Катерина Вълчева, кинезиолог и секретар на Народно читалище "Изгрев - 2019" в същото село. Двамата създават платформата "Modus Vivendi", което в превод от латински означава начин на живот, чиято цел е да помогне на хората да се върнат към себе си, обясни Катерина Вълчева:

"Близо две години разговаряме в чисто приятелски кръг за болестите и техните причини - нещо, което е голяма тема за мен, и д-р Асенов като анестезиолог има изключително много опит в работата с човешкото здраве. Той ми разказа една изключително красива история за неговия детски лекар и за това какво е представлявал лекарят като идеал в миналото и си говорихме за това как ние, хората губим контакта със собственото си тяло и с нашите лекари и колко е нужно да изградим отново тази връзка. Тогава Мариана Асенова, съпругата на д-р Асенов, каза: "Защо просто не го направите, защо не се върнете към това, защо не говорите с хората за това" и някак си там се роди това дете, наречено "Modus Vivendi", което цели да върне хората към себе си."

Походът към здравето започна при паметника на д-р Дамян Иванов, който първи оценява даровете на Вършец, премина през "Боров парк" и продължи до "Иванчова поляна". Той бе съпътстван от лекция в движение. Какъв бе акцентът в нея, обясни д-р Илко Асенов:

"Неслучайно избрахме мястото на събитието да е Вършец поради факта, че това е първият курорт в България. Първият балнеолог - д-р Дамян Иванов, внимателно сме проучили какво е вършил той, защото тогава от едно селце Вършец се превръща в един модерен европейски курорт и той е бил визионерът, който е направил и банята, и каптирал извори, направил и санитарно-защитена зона около тях, където съчетал освен лечебното въздействие на минералната вода и разходки на открито. Искаме да акцентираме върху това, което е направил той,  за да запознаем хората, че няма само заведения за кебапчета и кюфтета, а има и нещо друго."

Минералната вода е уникална със своите лечебни качества. Може да се прилага както външно, така и вътрешно, обясни д-р Асенов:

"Тъй като е достатъчно близка по състав на кръвната плазма, има известна радиоактивност, която е в рамките на нормата и е т. нар благоприятна радиоактивност, тоест помага на организма да се чисти и през кожата, и през храносмилателния тракт, от всички токсини и вредни неща, които някога отнякъде сме се излъгали да приемем. Тъй като леко затопля тялото, помага и при  заболявания на периферната нервна система, на костно-мускулната система, на бъбреците, в смисъл на отделителната функция на човека, и на храносмилателния тракт, както и на сърдечносъдовата система..."

Инициативата "Поход към здравето" на платформата "Modus Vivendi"  е насочен към хората от всички възрастови групи. Следващото ѝ издание ще се състои на 28 и 29 август отново във Вършец. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Димитър Хаджитошев- лидерът в църковно-националните борби във Врачанско

Днес ще си припомним за личността на Димитър Хаджитошев - един от най-изявените лидери във врачанската история и наследник на видната фамилия Хаджитошеви. Роден е 1780 година, а баща му хаджи Тошо Ценов е едър търговец и общественик. един от първите известни и авторитетно хаджии в града. В продължение на съзнателния му живот, той и семейството му,..

публикувано на 21.10.24 в 17:09

Новопостъпили дарения показва в изложба музеят във Видин

Видинският музей ще представи на 22 октомври изложбата "Благословен е този, който дарява". С нея работещите в културната институция ще изкажат своята благодарност към хората, с чиито дарения през последната година е обогатен фондът на музея и ще отбележат Духовния празник на Видин - Димитровден. Това обясни директорът на Регионален исторически музей..

публикувано на 21.10.24 в 17:04

Негодувание в Тополовец заради поредна авария на водопровода в Цар Петрово

Жители на кулското село Тополовец негодуват, че в съседното село, което е на около 4 километра, Цар Петрово, питейна вода тече по една от улиците вече две седмици  след поредната повреда на водопровода им. При тях авариите са една след друга, не взимат мерки, а водата после се плаща от всички нас, коментират местни.  "Логично е да..

публикувано на 21.10.24 в 16:45
Теди Генова

Психологът Теди Генова: Перфектността е илюзия и ни пречи да живеем пълноценно

Днес в рубриката, в която поставяме психичното здраве на пиедестал, ще обсъдим една тема, която е особено актуална в днешно време. Знаете добре, всички ние ежедневно виждаме в социалните мрежи перфектно заснети снимки, успешни кариери, впечатляващи фитнес резултати и примери за блестящ личен живот. Този стремеж към перфектност и..

публикувано на 21.10.24 в 16:15

Северна България през обектива: Фотоконкурс за младежи търси най-любима сграда

Фотоконкурсът "Моята любима сграда" търси млади таланти , които могат да уловят красотата и уникалността на архитектурните съкровища в Северна България . Ако си на възраст между 15 и 29 години , имаш възможността да покажеш любимата си сграда и да разкажеш нейната история.  Конкурсът приканва участниците да изпратят до 5..

публикувано на 21.10.24 в 15:35

С какво се отопляват видинчани?

С понижаването на температурите и идването на по-студените дни, въпросът за отоплението  става все по-актуален. За предимствата на пелетните отоплителни системи ни разказа Йоан Христов , който е управител на видинска фирма, специализирана в производството на такива уреди: "Предимството при пелетните горелки - на първо място,..

публикувано на 21.10.24 в 13:50

Бруно Марс в „Музикална зона“

  Бруно Марс е считан за съвременния крал на поп музиката. Държи три световни рекорда на Гинес, наред с множество други отличия. Участва в списъка за най-добри автори на песни на Music Week и в класацията на Billboard за “Най-великите изпълнители на всички времена”.  Рожденото име на Бруно Марс е Питър Джийн Ернандес. Роден е през октомври..

публикувано на 21.10.24 в 09:00