Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо почти един милион българи не могат да си позволят лятна почивка?

Градският плаж във Видин
Снимка: Радио Видин

28% от европейците не могат да си позволят лятна почивка. Това сочи проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), в която членуват КНСБ и конфедерация на труда "Подкрепа". В България това са около един милион души и по този показател страната ни се нарежда на 8-мо място е ЕС. От Европейската конфедерация на профсъюзите посочват като цяло, че почивките са станали по- достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи, те все още продължават да са лукс. Статистиката сочи, че от тези 28% от гражданите на ЕС, които не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, близо 60% са с доходи под прага на бедността. Могат ли да си позволят почивка това лято жителите на Северозапада? Страната ни попада в още една класация, в която заема неблагоприятна позиция. В Хърватия, Гърция и у нас ножицата между по- богатите и по- бедните хора е разтворена най- широко, когато става дума за достъп до лятна почивка. Това показват резултатите от изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите, което анализира материалното положение на най-бедните европейци именно с оглед на това дали могат да си позволят лятна почивка или не. Повечето семейства с ниски доходи не могат да си позволят лятна почивка- до този извод стига изследването, според което поне 35 милиона души в държавите от ЕС нямат достатъчно пари, за да изкарат дори съвсем кратка лятна отпуска. Става дума, както за работещи, но зле платени европейци, така и за пенсионери, уточняват експертите на синдикалната организация, която защитава правата на 45 милиона синдикални членове в 38 европейски държави. Данните в проучването са получени от Евростат. Потърсихме за коментар Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа":

"Това изследване беше направено с оглед на битката, която води Европейската конфедерация на профсъюзите и нашите два големи синдиката на европейско ниво във връзка с искането ни в директивата за минималната работна заплата да бъдат заложени два наистина ключови критерии- тя не може да е по- ниска от 60% от медианната и да не по- ниска от 50% от средната работна заплата. Хората, които работят на ниски доходи не могат да си позволят дори и три дни почивка, защото в крайна сметка с минималната работна заплата е трудно да си платиш битовите сметки, но не и да отделиш средства за неочаквани разходи."

Много жители на други страни в ЕС се ползват от някои социални придобивки, касаещи летните отпуски. Рано ли е да се говори и у нас за подобни бонуси- това попитахме още Ваня Григорова от КТ "Подкрепа":

"Категорично не е рано. В миналото, което незнайно защо ние задраскахме във всичките му аспекти, в училище всички деца имаха възможност да ходят на почивка, независимо от това какви са доходите на родителите. И в днешната ситуация има възможност да се правят подобни корекции и това е напълно приложимо, стига държавата и политиците да имат желанието да го направят."- уточни Ваня Григорова.

Видинчани изказаха противоречиви мнения- някои от тях не могат да си позволят да отидат на почивка, предимно поради финансови причини, а други са ходили даже и по два пъти. Според статистиката най- лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89 на сто от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. На второ място е Румъния с 86,8 процента, за Хърватия- 84.7%, Кипър- 79.2% и Словакия- 76.1%. Страните, в които процентът на тези граждани е най- голям, са Италия, Германия и Франция. Разговаряхме с видинчанка, която е работила дълги години в Италия и докато е била там си е позволявала винаги през лятото да отиде на почивка:

"От долу, от Помпей, том съм ходила, в Батипаля, Салерно, Наполи, всичко съм обходила. Те са малко по- бедни от севера, аз на север бях във Верона. Тръгваме българи с кола в събота и неделя сме почивка и обхождаме. Видяла съм доста места и не мога да се оплача, но бих искала децата да могат да го направят."

Стажант- репортера на радио Видин Виктория Тодорова разговаря с Яна Стоева, която е студент в Германия и освен това и работи като графичен дизайнер:

"Задължително лятото имам една или две почивки. Почивката ми най- често е в България, като бюджета естествено варира. По принцип отделям около 1000 евро- понякога повече, понякога по- малко, в зависимост от това колко пари съм си спестила през годината. Българската почивка ми излиза по- изгодно, предвид на това че моята работна заплата получавам в евро. когато трябва да изхарчиш българската си заплата в България, наистина е малко по- сложно. Бих казала, че почивката наистина е скъпа за средностатистическия българин, предвид това, че съм ходила на почивка със семейството, а те всички работят в България."- сподели Яна Стоева.

Каква е реалната ситуация в бранша у нас? Разговаряхме с Ина Тонина, екскурзовод, родом от Чупрене, която е управител на туроператорска фирма.

"Моите впечатления са директни, в момента се намирам в Албена. Впечатленията ми са, че има доста българи, особено на Южното Черноморие. Съдейки по външния вид и местата на посещение, това са българи от средната класа. Трагедията при нас е, че една огромна част е под тази средна класа. По- скоро хората, които са с едно средно ниво на заплащане в момента са наистина по почивки ... COVID-19 пандемията повлия позитивно на българите още миналата година, когато нямаше възможност да се пътува, когато все още бяха уплашени хората и преоткриха България. Това беше позитивното. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08