Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: Няма да има нова Виденова зима

Красен Станчев
Снимка: БГНЕС


Актуализацията на бюджета ще узакони мерките в борбата с пандемията, подкрепата на бизнеса, както и актуализацията на пенсиите, посочи в "Посоките на делника" основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев:

"Има две много важни обстоятелства: устройственият закон за бюджета, който предполага, че задължително трябва да има такава актуализация, а второто са фискалните правила на ЕС, които бяха спрени от действие до самия край на годината. Реалността е, че относително скромното предвиждане на това какви ще бъдат икономическите процеси тази година е в основата, защото съответно бюджетът беше съставен така, а много голяма част от разходите бяха направени спрямо отделните движения в приходите, съответно плащания от резерва. В момента има необходимост да се запази фискалната дисциплина. Трябва да остане основното правило да не се надвишават никакви разходи без да има актуализация на бюджета. Важно е да се узаконят разходите, които са направени и ще бъдат направени. По-добре е да се направи по-рано, отколкото късно. Когато се правят след изборите, ще отнеме много време. Дори да има постоянен парламент, ще има неясноти какво трябва да се заложи".

Без актуализация е невъзможно повишаването на пенсиите, каза още икономистът.

"Това, което разработиха Гълъб Донев и екипът му, процентът е рационален. Има и други идеи, при които разходът за пенсии се увеличава с дори над 2 милиарда, а това е рисково за следващите години. В интерес на всички партии в парламента е да има актуализация на пенсиите, защото това е най-голямата група избиратели".

Според думите му има и други феномени в публичните финанси тази година, които трябва да получат по-добра перспектива.

"Обосновката на сегашния финансов министър е за риска от новата вълна на вируса. Важно е - така както бяха създадени мерки като 60/40, за туристическия бранш - когато продължат да действат неограничено дълго, то тогава се получава, че от бюджета на частния сектор се плащат пари, за да не работи. В актуализацията на бюджета има идеи как да се случи реорганизация на самия стимул хората да не работят".

За малките области актуализацията е по-важна, отколкото за силните центрове на държавата, обясни Станчев.

"Видинската област е с най-много пенсионери, най-ниска заместимост на работещите в момента с израстващи работници, ако мога така да кажа. От 2015 година пенсиите в България са възстановили своята покупателна способност, която е характерна за най-високите нива на покупателна способност на пенсиите от средата на 80те години на миналия век. За Монтана също актуализацията е по-важна, изобщо тези части на страната, където няма икономически центрове, които да привличат инвестиции".

По думите му ако до септември Националният план за възстановяване и устойчивост на България не бъде внесен в Брюксел, той ще се превърне в план за бюджетни трансфери от Европейския съюз за България през следващите 5-6 години.

"Най-важният ефект, че в сравнение с други страни, България ще има по-малка свобода на правителствено харчене. Плановете за възстановяване и устойчивост са допълнителни приходи към държавни органи и банки и след това към икономиката. Първите, които печелят, са онези, които управляват. Икономиката вече се възстановява - вижда се по всички възможни критерии. Независимо кога се внесе в Комисията, той няма да бъде за възстановяване. Ще има период за оценка от Комисията, някакви корекции. Но дали ще дойдат тези 13 % авансови трансфери, икономиката ще се е възстановила. Рискът е да се изгубят тези 13 % авансови, което не означава, че това е загуба на 13 % от цялата сума".

Покачването на цените на храните е основен и предхождащ инфлацията индикатор. Възможен ли е сценарий за нова Виденова зима

"Категорично не, но наистина има неща, които ще бутат нещата нагоре. В областта на търговията с електроенергия на българската енергийна борса, поради нейната частична изолация, са възможни резки повишения. Изключено е да има такова нещо, каквото имаше зимата на 90-91 и зимата на 96-97. Виденовата зима се характеризира с много висока инфлация, хиперинфлация, такава не може да има, тя е нормална ценова инфлация в момента. Част от политиките в ЕС, но и глобално - транспортните разходи, цените на горивата, а в Европа е т.нар Зелен план, всичко това ще вдига цените на суровините и всички останали цени. Но няма да е като 96 година".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42