Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои преброяване на населението и жилищния фонд

Снимка: Радио ВИДИН

Предстои преброяване на населението и жилищния фонд. Това е най- голямото изчерпателно статистическо изследване и осигурява качествена, детайлна и съпоставима на европейско ниво информация за броя и структурите на населението, както и за основни социално-икономически характеристики на хората. То е и единственият изчерпателен източник на информация за броя и характеристиките на сградния и жилищния фонд и жилищните условия на домакинствата в страната. 

Преброяването през 2021 година ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа- първият етап, от 7 до 17 септември, ще бъде преброяване по интернет, а вторият, от 18 септември до 3 октомври- с преброители, които ще посещават домакинствата в часовете от 8.00 до 20.00 часа всеки ден, включително събота и неделя. 

Преброяването е задължително, но броени дни преди него не всички хора знаят, че ще се проведе, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Да, септември месец. Ще чакам да дойдат вкъщи. Трябва да знаем колко сме останали във Видин и в цялата страна... Да, прочетох. Периодично се прави, на някакъв интервал от време, защото е важно да знаем колко е намалял Видин... Не съм чул. Харчат пари... Важни са тези преброявания. Да речем, сега ще видим в списъците за изборите дали с преброяването ще има някаква еднаквост. Ще чакаме да дойде преброител... Не съм чул. Нямам понятие за какво го правят. Сигурно за някаква статистика. Аз се занимавам само с интернет и сигурно през интернет ще участвам... Не, не съм чула. Мисля, че е важно..."

Ще се броят сгради, жилища и населението. Преброяване на населението и жилищния фонд се прави на всеки 10 години. Това е единственото статистическо изследване, чиято дейност се регламентира с отделен закон- Законът за преброяване на населението и жилищния фонд. Статистиката ще получи информация за броя на сградите, броя на жилищата, за броя на домакинствата, на семействата, здравния статус, трудовата заетост, етническа принадлежност, вероизповедание и други от общо 37 са въпроса в анкетната карта.

"Броим абсолютно всички жилищни сгради, независимо дали се обитават или не в момента. Има една малка категория- нежилищни сгради, които в момента се живее в тях, т.е. те са пригодени в момента да се живее и в момента откриваме население в тях. Получаваме една цялостна картина на жилищните сгради, независимо от това дали се обитават или не... Цялата информация, от която се интересуваме е към 0.00 часа на 7 септември... Статистиката, по принцип и сега в преброяването на населението и жилищния фонд, се интересува от фактическата страна на нещата, а не толкова от юридическата. Т.е. ние се интересуваме от населението по неговото обичайно местоживеене. Не се интересуваме дали то има адресна регистрация, примерно, в даденото населено място. Ако то живее там, съответно там би трябвало и следва да бъде преброено от преброителите...", обясни Цветан Цветков- началник на отдел "Статистически изследвания - Видин". 

475 са преброителите и контрольорите за област Видин. Те преминават обучение, а следващата седмица ще им бъдат раздадени договорите и преброителните материали.

Любка Ангелова е преброител в Ново село. За първи път участва в преброяване:

"Материята е много. Да, преброяват се само сгради, жилища и хора, но ще се появят проблеми. В смисъл, че има много необитаеми сгради. Има много хора, които не живеят в сградите, а идват през през ваканцията, през лятото. Това малко усложнява нещата, защото, когато не можеш да намериш човек, а си знаеш, че там има хора, а си длъжен да ги преброиш, защото, независимо, че идват само за събота и неделя, те са там..." 

Съдействие на преброителите ще оказват контрольорите и Общинските преброителни комисии. 

"Имахме инструкции как да се броят чужденците, българите, които трайно живеят в чужбина. Въпросите са много общи- какъв е видът на сградата, на колко етажа е, каква е сградата според вида на конструкцията. Относно самите домакинства въпросите също са много общи- колко човека живеят в това жилище, в колко домакинства се разпределят", каза Ива Методиева- контрольор от Кула.

Участието в преброяването е задължително и има предвидена в закона глоба от 160 лева за хората, които откажат да участват. Целта, обаче не е да се глобява населението, затова и преброителите ще се опитат да убедят хората да участват в статистическото изследване.

Според последното преброяване, направено през 2011 година, населението на България е 7 364 570 човека. Колко хора живеят сега в страната ще разберем най- рано 15 дни след предаването на документите, когато ще стане ясна първоначалната информация.

Как ще се броят студентите и ученици, които учат в друго населено място, шофьори на тежкотоварни автомобили, живеещи в чужбина, моряци, карантинирали лица и настанените в болница, може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05