Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първокласни вълнения

Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на 15 септември вълненията около първия учебен ден на първокласниците са големи. Децата с нетърпение очакват да станат ученици, а празничното настроение е обхванало и родители, и учители. 

30 първокласници изпрати детска градина "Желязко Попниколов" във Видин на тържество на 1 юни. Децата се подготвят за училище в две направления- обща и специална подготовка, каза директорът Васка Здравкова:

"Общата подготовка включва психичното, емоционалното поведение на децата... Специалната подготовка вече, която се дава на децата, това е по образователните направления, които имаме в детската градина. Там вече те добиват едни познания, умения, които са им необходими в първи клас."

Детска градина "Желязко Попниколов" във Видин ще започне новата учебна година в условията на извънредна епидемична обстановка. При хубаво време децата ще бъдат посрещнати в двора, на тържество, без родители. Малчуганите в детската градина не трябва да носят маски.

"Не е възможно те да престояват с маски. В тези насоки, които имаме, е казано, че при изключително извънреден случай или по настояване на родителя, детето може да бъде с маска, но смятам, че не е подходящо за малки деца да бъдат с маски. Вече ние- персоналът, ще бъдем вътре в детската градина с маски и ще спазваме всички мерки, които трябва да бъдат за опазване здравето и живота на децата и работещите в детското заведение", допълни Васка Здравкова. 

Мерките предвиждат многократно миене на ръцете на децата с топла вода и сапун. Родителите се допускат до външната врата. Около 20 деца ще приеме в първа група детската градина. Основната сграда е с четири групи, една е филиалната група в село Градец. 

Биляна Иванова се готви да изпрати първокласник. Синът й Стилиян, е завършил  детска градина в "Желязко Попниколов" и ще бъде ученик в първи клас, а дъщеря й Ани, на 2 години и половина, от днес тръгва на детска градина.

"Много е щастлива, ще е в същата детска, въпреки че си мислеше, че брат й ще е с нея. Вече разбра, че той е първокласник и няма как да са заедно", разказа Биляна Иванова.

Стилиян ще бъде в първи клас в ОУ "Иван Вазов" във Видин. Още от юли са започнали покупките на дрехи, учебни помагала и пособия. 

"Сега, на последната родителска среща, изясниха учебните помагала. Вече сме наясно по кои предмети с кои ще работят, платени са и те, и всички очакваме 15 септември..."



За семейството подготовката на бъдещия първокласник излиза около 300 лева. За първия учебен ден Биляна Иванова пожела на всички деца успех:

"Смело напред, нека поемат новите знания с интерес и дано тази година е целодневно обучение в училищата."

Стилиян е подготвен за първи клас- може да смята до 10, събира и изважда, познава буквите и може да ги изписва, може да прочете и кратки думички. Въпреки че ваканцията свърши, не съжалява и очаква с радостно вълнение 15 септември.

"В училище всичко ще е ново. Ще рецитирам стихотворение на първия учебен ден- "Първокласник". Репетираме с мама и баба", споделя развълнувано малчуганът.

На 15 септември първокласникът ще бъде посрещнат не от един, а от двама учители- Петър Младенов и Аничка Петкова. И двамата ще преподават на учениците от 1 "а" клас на основно училище "Иван Вазов" във Видин. В училището за първи път се предлага такава форма на обучение. 

"Децата ще започнат с двама класни ръководители, т.е. те ще имат възможност да се срещнат с два различни стила, защото всеки един преподавател е различен сам по себе си. Всеки от нас ще преподава уроците и след това ще има задачата да изпълни часовете за самоподготовка на децата. Разделили сме си учебните предмети... Детето вечерта се прибира без да носи вкъщи още задължения за семейството," каза класният ръководител Аничка Петкова.

Тя е привърженик на философията, че да си готов за училище не означава да знаеш да четеш, пишеш и смяташ, а да си готов да правиш всичките тези неща, т.е. да имаш добра мотивация.

При по- тежък сценарий и затягане на мерките заради коронавируса, двамата учители могат да разделят класа на две, да осигурят дистанция между тях и да работят в реална учебна среда. За учениците в първи клас маските са задължителни само в общите помещения като коридор и тоалетна. Като майка Аничка Петкова споделя, че за малкото дете е по- добре маската да не стои дълго на лицето. 

Заради коронавируса тържеството тази година ще бъде малко по-кратко. Децата ще влязат в класната стая без родителите, а там ще ги очаква изненада:

"Нашата тема е космос и се надяваме с децата да откриваме много отговори на въпросите защо, как и къде. Ще се опитаме да направим една магия в класната стая, така че децата на 16-и да искат бързичко да дойдат. Целта на точно този първи учебен ден, на това тържество, което правим за тях, е да бъде незабравимо и да ги накара да не се страхуват от училището."

Своя осми випуск Аничка Петкова ще посрещне с усмивка и лъчезарен поглед. На децата пожела:

"Да носят любопитството си! На родителите пожелавам огромно търпение, пожелавам им спокойствие, защото притесненият родител предава притеснението и на детето си! На колегите пожелавам здраве, търпение и много положителни емоции, за да направим учебната година вълшебна за всички първокласници."

Училищният праг на 15 септември за първи път ще прекрачат 74 първокласници, 550 ще са учениците в ОУ "Иван Вазов"..

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20