Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родната къща на кнез Цоло Тодоров е музей, но стои заключена за посетители

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

Селото има редовен автобус, но няма обхват на мобилните оператори

12
Село Толовица
Снимка: радио Видин


В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш.


Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински.



Според местната легенда първият жител на селото се е заселил при малкото изворче "Кленяка". Наречено е  Толовица на името на съпругата на първия жител. Толовица е родното място на идейния водач, организатор и ръководител на Белоградчишкото въстание от 1850 година баш кнез чорбаджи Цоло Тодоров. Известните най-стари сведения за селото са от османски данъчен регистър от 1454 - 1455 г. В него селището е описано под името „Толовеш“ с 19 домакинства данъкоплатци.


В село Толовица живеят 30 души, малко са, но имат автобус всеки ден, защото автобусът вози  служители и учители до селата Макреш и Раковица.  Заради проблем с обхвата на мобилните оператори обаче, връзка с цивилизования свят няма. А такава връзка е необходима, защото тук живеят възрастни хора над 70 години, които искат да говорят с децата си и внуците си, някой път се налага да извикат лекар.
 
На километър от селото се намира "Рабишкото езеро", което всяка година привлича хора от разни краища на България и чужбина. В непосредствена близост до езерото се намира пещера "Магурата".


Село ТоловицаЗаради обезлюдяването, селото е обрасло в трева и храсти. Природата осезателно настъпва и отнема облагородената територия. За почистването на основните улици от избуялата растителност хората тук чакат помощ от общинския център Макреш.


Кменският наместник в село Толовица Виолета СтояноваПосреща ни кметският наместник Виолета Стоянова, родена е в Толовица, тук живее, поддържа къщата си и посреща гости - децата и внуците си, които с радост се връщат:

"От четири години съм кметски наместник... Вече съм на години, ама по-млади почти няма. Работните места тук са малко - в кметството, на езерото и на помпената станция... В миналото селото е било 120 къщи със 700 човека, а сега сме 30-40 човека, къщи има, но няма хора в тях, има и свлачище и се пукат стени... Имаме читалище, започнахме млако по малко да правим ремонт на покрива, на тавана, защото селото ни е малко, не се отпускат много средства... За празници се събирахме, но сега много остаряхме... На 24 май ни беше съборът...Имаме и жива музика, играят децата.."


Местните хора обичат да се хващат на хорото и да се веселят, това се случва на техния събор, когато идват гости, близки и роднини. Тогава и селото се разхубавява, защото хората му вдъхват живот.
 

Село Толовица привлича със своите природни дадености, с прекрасното сладководно езеро Рабиша, с пещерата Магура, отдалечено е от шума на големия град, от магистрали и големи пътища, въздухът е изключително чист и полезен за здравето - казва кметският наместник:


"Селото е хубаво, тихо е, езерото е предимство. Децата затова идват, някои софиянци си идват съботите и неделите..." 

Болката на Виолета Стоянова е, че къщата на Цоло Тодоров е исторически музей, който, за съжаление,  е заключен за посетители. Последният ремонт е от 1898 година, но няма обзавеждане.... 

Цоло Тодоров е бил син на преселници от село Белимел, Монтанско, които бягат от преследванията на турци. Скоро след като се заселват в Толовица, турци убиват пред очите на семейството братчето му Павелчо. След няколко години Цоло отмъщава и забягва в Сърбия през балкана. Завръща се след много години, за да не бъде разпознат. Турците го поставят за събирач на данъци. В данъчните регистри за Видинския край Цоло е записан като най-богат земевладелец. Започва да организира недоволната рая към въстание. В Раковишкия манастир се пази като ценна реликва подписан с кръв документ-съзаклятие за вдигане на въстанието. В него името на Цоло е на първо място. След потушаването на въстанието е обезглавен от турците.

 

В село Толовица хората са възрастни, гледат си малки градинки, отглеждат дребни животни, но възрастта определено оказва влияние - обяснява Виолета Стоянова:


 "Хората с нищо не се занимават, имаме само две магарета и един кон... Имаме къщи, но те са поизоставени, напукани, всеки търси, но да е ремонтирано, вижда им се скъпо да се почне ремонт... Една къща върви между 2-3 хил лв, но почти никой не продава, защото се надяват децата и внуците да се върнат... Малко хора останахме, нямам нито един човек по програмата така нещо да помогне, да поизчистим пътища, да поокосим.. От Макреш кметът ни праща хора за почистване... И сега се надяваме с храсторези да дойдат и да изчистим...Очакваме и от Енергото да дойдат да изчистят..."



И пътят до селото не е в добро състояние.


 
"За тази година са проектирали да запълнят дупките на пътя ни, надяваме се да го оправят... Хората ме търсят най-често като няма ток, телефон - обаждат се, старците не могат да се оправят с тези джиесеми... Стационарните телефони ги махнаха, а нямаме обхват ... Интернет нямаме... Сега ми се иска да завършим читалищната сграда и имаме един път отстрани да го насипем и да направим нещо като пътека до самия музей..." 


В Толовица не идва лекар, защото хората си имат личен лекар във Видин... Когато ходят във Видин, си правят изследвания, взимат си лекарствата и пенсията, пазаруват. Повечето от тях са дали земята си под аренда и получават всяка година рента от декар земя,  в продукция или в пари:

 
"Не знам колко струва декар земя, рентата е 40 лв на декар.... Хората, които си продадоха земята, съжаляват... Ама много хора си я продадоха... Имаме помпена станция до езерото и оттам с маркучи се взима вода  и си поливаш в градината, ама сега взимаме вода от чешмата... Лошото е, че нищо не се построи покрай нас заради езерото... Сега децата ходят до езерото.. Ето сега моят внук с приятели стояха десетина дена на езерото.... Да са живи и здрави моите съселяни и да не изчезва селото!"


Сряда е денят, в който се случва всичко в село Толовица. В сряда идва хлябът, в сряда идва пощата и разнасят вестниците, в сряда идват и пенсиите. Само 8 души са се абонирали за вестници за пенсионери и за седмичници, в които има жълти новини - казва пощенската служителка Мариана:

 
" Хората се абонират за клюки, защото им е скучно, тук няма никакъв живот, никакви забавления.  Селото е малко и е нерентабилно за каквито и да е  проекти... Единственият проблем е това, че няма хора, а за да има хора, трябва работа, а работа няма. Значи работа трябва и след това ще има хора.."


Още за живота в Толовица може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45