Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешните туристи- млади хора, които търсят преживяване

Снимка: Радио ВИДИН

В Световния ден на туризма говорим за планинския туризъм, за даденостите и възможностите, които има Северозападът да посреща туристи в планината. Напоследък все повече млади хора използват свободното си време за планински преходи и разходки сред природата. 

От 2011 година Кирил Кирилов започва да води туристи в Белоградчишкия регион. Привлечени са от негови публикации и проявили интерес да видят това, за което е писал. Занимава се с няколко основни неща- търси какво още интересно има наоколо и как да го представи. 

"Има най- различни интересни места наоколо, които не ги знаят хората, даже и местните хора, защото не се разхождат. Като съм посещавал някои от тях, след това разказвах в интернет. Конкретно, примерно, пещера "Лепеница", над нея звездната карта, светилището на Чачин камък и други от този род. Исках да кажа, че и около Белоградчик, който е толкова западнал, където няма нищо интересно, че всъщност наоколо има интересни неща. И по онова време и аз не очаквах да стана толкова интересен за хората", разказа Кирил Кирилов.

За него най- интересни са останките от древна обредна дейност. По-късно обръща внимание и на църквите, и установява странности. Например тази в село Праужда се оказва, че е направена близо до древен храм, посветен на слънцето. Част от камъните от този древен храм са вградени в църквата. По нея има символи, които нямат нищо общо с християнството.

"Има и една друга група хора, които искат да преживеят някаква загадка. Понеже животът е доста уреден. Всичко е ясно- събуждаш се, отиваш на работа, събота и неделя почиваш. Това са предимно млади хора до 40, до 50-годишна възраст, които търсят нещо различно, нещо, което е трудно уловимо, което не се поддава на програмиране и управление. И те обикновено пътуват сами, двама- трима или максимум до 10 души. Няма нищо общо с предишните представи за туризма. Тези хора, с които работех, са хора, които искат да преживеят нещо неочаквано, нещо неподозирано."

Снимка: Красимир ЦековКрасимир Цеков добре познава Балкана, защото прекарва повечето от времето си в мездренското село Лютиброд, само на 3 километра от Черепишкия манастир. Заедно с местни родолюбци възстановява стари кръстове, които са поставяни около манастира от монасите, завършили семинария. Със съпругата си обичат планината и освен че се разхождат в нея, правят и два къта за отдих с подръчни средства. Пътеката тръгва от Челопек, с едно разклонение към Лютиброд, следващото е през Рашов дол и се стига до "Кръста" над спирка Черепиш на скалите, където са кръстовете. Оттам може да се слезе или до спирката, или да се продължи до ВЕЦ- Черепиш. Това са стари пътеки, по които местните са водили животни.

"Единият кът за отдих е над Рашов дол, а другият е при слизането в посока Лютиброд. С подръчни средства, с приятели, със спонсори, даже едно осветление слагахме там на един от кръстовете... На много от кръстовете само основите им стоят, останали са дупките, като дървото е изгнило с времето. Има още два- три за възстановяване. От дърво ги правим и ги изнасяме после, монтираме ги на място", каза Красимир Цеков.

Възстановя старите кръстове и екопътеката, защото му харесва. Занимава се в свободното си време, защото:

"Искам да се възстанови интересът към разходките, към природата."

Борислав Леонкев - Бочи е дългогодишен планинар, последните години маркира екопътеките около река Искър и Мездра, прави и монтира около тях пейки и маси. Прави го за хората- да видят, че има толкова красиви места в природата и защото иска да остави нещо след себе си. 

"Аз съм пенсионер вече и маркирам района. Тука има едни хубави пътеки до околните села. Правя тези пътеки и съм ги маркирал, пейки правя, маси. Правя го заради хората, местните. Да видят, че около тях има такива хубави места. Не само да се захласват по чуждите работи, а да обиколят тука. Живеят в Мездра, ама не знаят какво има около Мездра."

Казва, че е обиколил всички планини. Когато човек си подреди задачите, ще намери време за всичко, а времето в планината за Бочи Леонкиев е здраве.

Митко Иванов е хижар на "Горски рай". Хижата се намира в Северозападната част на Стара планина, на 17 км от село Чупрене, близо до границата със Сърбия. Оттам тръгват маршрути към връх "Миджур", до Горни Лом, до прохода "Свети Никола", връх "Поповица", връх "Ветреник". Туристи не посреща само когато пътят е непочистен.

"За съжаление най- малко хора идват от Видин- иначе повечето, които идват, са туристи от София, но те са от цяла България. Споделят, че в Балкана, може би заради резервата, е запазена много природата, има хубави гледки, чист въздух, хубава вода. То това е на планината. Връщат се отново. Имаме постоянни клиенти, които идват по няколко пъти в годината... Все по- млади хора идват. Летните месеци семейства с деца за по няколко дни. В последно време идват много туристически дружества от страната... Към пешеходния туризъм определено има засилен интерес", смята Митко Иванов.

Доброволци помагат за маркиране на маршрут от 9 км от селото. Помощ отникъде другаде не получава. Казва, че чистият въздух и спокойствието са предимствата в Балкана. 

Снимка: Митко ИлиевМитко Илиев е от Видин, организатор и член на планински клуб "Лудите мечки"- "CRAZY BEARS"Клубът е създаден през 2020 година. Групата организира  планински преходи с нощувки на палатки и по българските хижи, преходи за малки и за големи, всичко е за здраве и тонус. Членовете са обединени от любовта към планината и природата.

"На днешно време е трудно да намериш съмишленици, които да ходят с теб по планините и да споделяте любовта към планините. Ние създадохме тази група с цел да може да съберем хора от различни краища на България... Във Видин, в интерес на истината, в началото на лятото имахме преход до връх "Миджур" от хижа "Горски рай". Искам даже да поздравя хижарите от хижа "Горски рай". Те са страхотни домакини- сготвиха ни домашна храна", каза Митко Илиев.

В клуба членуват опитни, и не толкова опитни планинари. Организацията за преходите става през социалните мрежи- с пост във фейсбук и който иска, се записва. Туристът в планината търси спокойствието и красотата на природата. В Световния ден на туризма Митко Илиев пожела:

"Това, което искам да пожелая, е най- вече здраве, за да може да се ходи в планината. Защото и планината дава здраве, но трябва да си здрав, за да ходиш в планината."

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00