Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челопек- първото Село на книгата в България

Снимка: Радио Видин

Това не е единственият интересен факт за селото. Известно е и с това, че е родното място на българската героиня баба Илийца, възпята от Иван Вазов в разказа "Една българка". Оказва се също, че тук единствени в община Враца са успели да сменят целия си водопровод, а в момента се извършват и доста дейности по облагородяване на селото и ремонти на пътищата към него.

"Сега във връзка с пътя Видин- Ботевград сме оправили и пътя си. Той беше много зле, сега се ремонтира и още не е довършен. Питат ме кога ще поставят осевата линия, докато аз се боря да асфалтират и отбивката пред спирката...", обяснява пред Йорданка Петрова кметът на Челопек, Тихомир Тошев.  

"Когато решихме да правим този път, ремонтът бе разделен на два етапа, понеже това е към АПИ. Пътят Враца- Околчица е републикански път и те могат директно да го финансират. Този пък между Челопек и Люти брод е общински и трябваше да има процедура по прехвърлянето му. И за да не се забави реализацията на цялостния ремонт, той бе разделен на два етапа...

Нашият етап е на довършване. Има банкети в момента, едни регули правят от цимент, мостчета... Смятам, че до месец- месец и нещо може да бъде приключен, т.е. да бъде поставена  хоризонтална и вертикална маркировка. Би трябвало да бъде поставено всичко. Този път никога не е бил затварян за движение, освен трите дни, в които го асфалтираха. Общо взето сме доволни от изпълнението на пътя...

С капиталовите разходи от Общината също ремонтираме. И сега имаме една заявка за по-дребни неща- водоскоци, една отводнителна канавка, ремонт на покрива на здравната служба, която е общинска, преасфалтирахме и една улица...

Ние нямаме безработни. Дори да имаме някаква програма, ние нямаме кого да назначим. А и не ми се иска да назначавам кой да е... Имаме един човек, който е по временна програма за 6 месеца. Преди това имахме две програми за хора с увреждания - от назначените по тях две жени, едната беше с две бастунчета, а другата - с едно. Освен че съумяват да ми изметат някой път центъра и да изхвърлят кошчетата, за друго няма за какво да ги ползвам. Нямаме нито един назначен по тази социална програма за 14-дневките. Когато станах кмет, имах 9. От последните 3 години нямаме нито един. Всички други хора или са пенсионери, или имат някакво друго препитание, не мога да кажа дали не са заминали да работят по София и си пътуват. Има си го това, което е характерно за нашия регион, но и много хора идват от града при нас. Последните две години се строят 4 къщи, ремонтите няма да кажа колко са. Внуците се връщат и ремонтират къщите...

Нямаме училище, нямаме детска градина, но пък ние сме до града. Две училищни автобусчета обслужват децата, които учат там. Имаме и 8 автобуса, които пътуват през деня. По никакъв начин не мога да кажа, че селото запустява..."

В това хубаво село с прекрасна природа, чист въздух, богата история, близо до областния град, но с предимствата на селото и деен кмет, като че ли няма какво още да се иска. Местните също са доволни от кмета си:

"Той е вече втори мандат и пак ще си го изберем, прекрасен човек е. Той си е за народа", аргументират се те.

"Ако му кажеш- има проблем, идва веднага. Помага. Не казва, че няма а дойде, че има ангажименти... Сега ни асфалтираха и пътя. Докато вървеше ремонтът, той беше нон стоп тук. Тича навсякъде... Всичко си е добре в селото.  Не сме като другите села, където няма автобуси. Тук може и да не е както едно време, но засега си имаме всички...", коментираха живота си в селото жители на Челопек.

Целите интервюта с кмета на Челопек Тихомир Тошев, Мария Дончева, член на УС на сдружение "Книгини" и анкета с местни жители- в звуковия файл.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35