Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Тачев, политолог: Предстоящите избори ще ни предложат личностна битка

Кандидатпрезидентската надпревара става все по-интригуваща. Ще засенчи ли битката за "Дондуков 2" парламентарните избори? Какви са посланията на кандидатите за държавен глава? Има ли промени в политическите предпочитания на българите? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника".

Съвсем до скоро се смяташе, че Румен Радев с лекота ще спечели втори президентски мандат. Кандидатурите на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов обаче засилиха интригата в навечерието на предизборната кампания.

"Просто преди няколко дни нямаше равностоен кандидат, който да застане срещу Румен Радев, и от тази гледна точка победата му на практика изглеждаше сигурна. С влизането на проф. Анастас Герджиков и с кандидатурата на Лозан Панов в момента наблюдаваме една надпартийна личностна битка, която влиза в духа на мажоритарните избори, каквито са президентските. На второ четене, ако се задълбочим, ГЕРБ бяха наясно, че за да излязат срещу Румен Радев, ще им е изключително трудно и заради това търсиха начин, по който да могат да обединят повече хора около себе си, тъй като фигурата на проф. Анастас Герджиков е такава, че може да се хареса от хора, които не харесват ГЕРБ и в същото време не харесват и Румен Радев. Със сигурност битката ще е интересна. Но трябва да кажем, че Румен Радев влиза в самата надпревара с преимущество, което се дължи на няколко фактора: доверието към него, което и по наши данни продължава да е високо, а и създаде служебен кабинет, който беше успешен и това му донесе допълнителни позитиви", обясни политологът от агенция "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев той съветва кандидатите за президент да внимават в предизборната си кампания:

"Да не направят грешка. Всяка грешка от тук до началото на изборите може да бъде фатална. Настоящият президент Румен Радев трябва най-много да внимава и да не подценява ситуацията, тъй като той е човекът, който има най-много да губи в тази ситуация. В процеса на кампания естествено започват освен традиционните битки между лидерите, но и една черна кампания, която може да доведе до изкривяване на нагласите на избирателите. Изглежда все по-вероятно да има балотаж, което ще пренареди картите на масата. Ще е много интересно да се види кой къде ще застане и кого ще подкрепи на втори тур."

Според Светлин Тачев и президентските, и парламентарните избори ще предложат интрига.

"Партиите се фокусират върху парламентарните избори. Това, че изборите са две в едно би разфокусирало техните битки. Вижда се, че партиите са минали в кампания за парламентарните избори и оставят надпартийни фигури и инициативни комитети в битката за президентските избори, именно за да не хабят излишна енергия в двете направления. В България винаги битката е била по-интересна, когато е между личности. По тази причина очаквам предстоящите избори да са по-интересни- не само президентските, но и парламентарните. Новата формация, която навлиза, е на двамата бивши служебни министри, които в момента са на гребена на нова вълна. Предстои да видим от нашите изследвания докъде ще стигнат- дали са моментна картина тези високи резултати за тях, защото българите винаги търсят нов спасител. Така беше и Симеон Сакскобургготски, и Бойко Борисов, и Слави Трифонов. Сега- Кирил Петков и Асен Василев. Разликата със Слави Трифонов и "Има такъв народ" е, че те действаха по-негативно, казваха, че коалициите са мръсна дума, обратното- "Продължаваме промяната" в момента казват "трябва да действаме заедно, трябва да си подадем ръка, трябва да се обединяваме след изборите, за да можем да съставим кабинет". Интригата е на двете места и тя ще е личностна. Не смятам, че хората ще гледат предизборните програми, лозунги, послания, а- личностите."

Последното социологическо изследване на агенция "Галъп" показва, че ако изборите бяха сега, ГЕРБ щеше да получи най-голяма подкрепа, а на втора позиция е "Продължаваме промяната".

"Очертава се 6 или 7-партиен парламент. В момента "Изправи се БГ. Ние идваме" са на ръба с 4,1%, което ги поставя в неизгодна ситуация и възможност на изборите да се озоват от долната страна на бариерата. Най-интересното, което показа изследването е, че ГЕРБ са първи, но не защото растат, а защото "Има такъв народ" се срина до четвъртото място, а втори са "Продължаваме промяната" с 15,2%, което показва сериозен интерес към тях. Интересна ще е битката за второто и третото място."

Политологът очаква интересна предизборна кампания.

"Не смятам, че ще е вяла, както на предишните избори, защото сега имаме мажоритарни избори и нов политически субект, което със сигурност ще повиши интереса към изборите."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20