Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов: Намаляването на ДДС-то трябва да засяга и потребителя

Богомил Николов
Снимка: БГНЕС


"Намаляването на ДДС е напълно възможна мярка не само в тази ситуация, но и дългосрочно, най-малкото защото 20 страни в ЕС прилагат по-ниската ставка за основните храни. В България тази идея беше опорочена миналата година, когато се въведе подобна мярка за ресторантите, защото тя обхващаше и алколни напитки, не само основните храни, и защото тази намалена ставка не се приложи за цялата варига на снабдяването, а само за последния по нея - ресторантите", каза в "Посоките на делника" Богомил Николов.

Директорът на асоциация "Активни потребители" допълни:

"Ние като потребители не усетихме никакво намаление, а разликата между 20 % ДДС, която ресторантът може да ползва като данъчен кредит и 9 %, която начисляват в нашата сметка, изобщо тази разлика от 11 % остана в джобовете на ресторантьорите. Тази мярка трябва да бъде приложено правилно, иначе няма смисъл за нас като потребители".

Регулация на цените не е нужна, на мнение е експертът.

"Всякакво поставяне на тавани на цените ще създаде черен пазар, спекула, отколкото да свърши работа. Правилният подход е социално подпомагане на хората с най-ниски доходи. Когато има трудна икономическа ситуация, трябва да се подпомагат доходите на най-засегнатите - пенсионерите и хората, които имат най-ниски доходи. Това би било правилната политика за подпомагане".

При инфлационните процеси още повече тежестта пада върху потребителите и изборите им на пазара, напомни Николов.

"Най-важното е потребителите все пак да разпознават ментетата и стоките с по-ниско качество. Няма универсално правило, но голяма част от нас могат да усещат тези неща. Преди години, когато имаше подобна криза с цените на слънчогледовото олио, тогава масово започна да се слага рапично олио. Това се познава, когато се нагрее олиото на висока температура, отделя се една не толкова характерна миризма. При колбасите рискът е от завишено водно съдържание. При сиренето има по-затегнати изисквания, което означава, че там контролът би трябвало да е на ниво. Трябва да внимаваме с покупките по интернет. Напълно очаквано е да има наводнение от атрактивни оферти, но подобни цени да са от ниско качество или просто да се предлагат фалшиви продукти, които не са на оригиналните марки. Когато пазаруваме, имаме право да върнем стоката в 14-дневен срок. Важно е хората да познават правата си".

Невъзможно е да се определи дали инфлацията ще бъде временна или ще има по-траен характер.

"Икономистите в цял свят водят дебат в момента. Едната теза е, че инфлацията е моментна, ще трае шест месеца, резултат е от събуждането на икономиките. Ако е вярна, значи можем да имаме позитивни очаквания, че в рамките на следващите няколко месеца инфлацията ще намалее. Ако другата теза, според която инфлацията се дължи на прекомерното отпускане и печатане на пари, през ниските лихви в световен мащаб и помощите за неработещи бизнеси, ако тя е вярна - по-скоро инфлацията ще бъде овладяна по-трудно".

"Активни потребители" предупреждават, че вече се забелязва понижаване качеството на предлаганите стоки.

"Към момента можем да кажем, че имаме очаквания за поскъпване и на останалите стоки, тъй като енергията повлича потребителските цени след себе си. Можем да очакваме опити за компроментиране на качеството в стремежа на някои производители да държат цените. Рисковата ситуация все още не е настъпила, но с оглед на предишни тенденции през годините, може да се очаква. Надигаме глас, за да не бъдат изненади контролните органи, ако бъдат забелязани такива тенденции".

Интервюто с Богомил Николов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35