Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават командировъчните на международните шофьори- ще ги задържи ли това у нас?

Снимка: Радио Видин

Командировъчните на международните шофьори да се увеличат от 27 на 50 евро на ден, когато курсът се изпълнява от един шофьор, предвижда проект за промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. Бизнесът, синдикатите и правителството обсъдиха документа миналата седмица и той предстои да бъде гласуван от правителството. Според проекта, когато курсът се изпълнява от екип от двама шофьори, увеличението на командировъчните пари е от 21 на 45 евро. Промените са наложителни с оглед преустановяването на трудовата миграция. В усложнената обстановка, породена от разпространението на COVID-19, е още по-наложително да бъдат подпомогнати професионалните водачи, така че да бъде обезпечено извършването на транспортните услуги и недопускането на срив в снабдителните вериги на стоки, пише още в доклада. Ще задържи ли това работещите в сектора у нас? Потърсихме Йордан Арабаджиев, председател на Международния съюз на превозвачите:

"Това са фиксирани суми, които всеки един международен шофьор получава по силата на Наредбата за служебни командировки. Досега те бяха 27 евро на ден, а когато става въпрос за двойна езда- 21 евро. Сега се променя това ... И покрай мобилния пакет и покрай изискванията за директивата за командироване, там има минимални ставки, на които трябва да отговарят международните шофьори, когато извършват превози в държави от ЕС. Понеже в голяма част от тях има колективни трудови договори, там има минимални ставки за час. Имаше опасения, че в някои държави няма да успеем да изпълним директивата за минималните ставки."- обясни Йордан Арабаджиев.

Недостигът на професионални водачи е проблем и в европейски план и държави като Англия и Испания предлагат по-изгодни икономически условия за упражняване на професията. Разговаряхме с Николай Жиков, международен шофьор, служител на голяма българска транспортна компания:

"Има много младежи, които работят в нашата фирма в момента, обучават се, пуснати за първи път, работят сами. Пробват момчетата, но не знам какво ще бъде с тях и дали ще харесат професията, защото тя е много трудна ... Във фирмата, в която работя финансовата мотивация у много добра. Доколкото разбрах след Нова година тя ще е още по- добра. По- добре е в България, отколкото в чужбина, защото в чужбина вече навсякъде лъжат. Определят едни пари, работиш примерно почасово, накрая се натрупва една огромна сума, работиш като луд по 15 часа на ден, всеки ден с нарушения и с риск, за да можеш да спечелиш нещо повече и накрая се получават едни проблеми, и ти спират много пари."- сподели Николай Жиков.

Размерът на командировъчните средства, които получава персоналът на "Сухоземни транспортни средства", са определени още през 2007 година и от тогава не са актуализирани, се посочва в доклада към проекта от Министерството на транспорта. За сравнение в съседна Румъния, по информация на браншови организации в автомобилния транспорт, установеният минимум на дневната ставка на разходите за командировъчни възлиза на 35 евро, като размерът може да бъде увеличен два пъти и половина и да достигне до 87,5 евро, пише още в документа. Очаква се увеличението на командировъчните да намали негативното влияние на инфлационните процеси от 2007 година насам. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови патрулки срещу нарушителите на пътя в Северозапада

Нови полицейски автомобили влизат в борбата срещу пътните нарушители у нас. Някои от патрулките вече са на терен в областите от Северозапада - Видин, Враца и Монтана, други предстои да бъдат доставени. Автомобилите са закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР. Някои са оборудвани с ПОС терминали, което позволява на..

публикувано на 20.06.24 в 14:00

Изкуството на Яна: Страстта, която оживява в ръчно рисувани изделия

Наскоро ви разказахме за едно семейство, което прави най-различни ръчно изработени изделия. Срещнахме ви с Диана Минкова , която изработва шевици, които вкарва като елемент в различни накити и не само, но на нейния щанд могат да се открият и творбите на нейната по-голяма дъщеря Яна, която всъщност е човекът, който подтиква майка си, по-малката..

публикувано на 20.06.24 в 12:00

Деца подариха кукерски маски на читалището в Горни Вадин

Кукерски маски, изработени от учениците от VI-и "б" клас от ОУ "Христо Ботев" в Козлодуй, получи като дарение читалището във врачанското село Горни Вадин. Това е поредното дарение за културната институция, каза за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят Мая Димитрова . Тя   допълни, че с получените изработки на децата обогатяват и допълват..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

В "Музикална зона" на 20 юни 2024 слушаме "Андрюс систърс"

Те са три сестри от Минесота – Лавърн, Максийн и Пати. Вокалното трио е създаено през 30-те години на миналото столетие, като първоначално стилът му е повлиян от диксиленда, но най-голяма популярност придобива в суинг ерата и буги – вуги епохата. Тригласът на сестрите "Андрюс" се превръща в тяхна запазена марка за поколения наред - многократно..

публикувано на 20.06.24 в 09:00

Българка проправи път на видинската носия към световния моден подиум

Модната дизайнерка Евгения Огнянова Шерер , която живее и твори в Германия, проправи път на видинските носии към световния моден подиум. Вдъхновение ѝ дават автентичните носии на нейната баба. Влюбва се в тях още като дете, когато често ѝ гостува във видинското село Неговановци. Пищността на цветовете и пъстротата на флоралните мотиви, характерни..

публикувано на 19.06.24 в 16:34
Евросредства са вложени в изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин.

Помагат ли европейските фондове за развитието на регионите

Европейските фондове помагат за развитието на регионите, отчитат експертите от Областния информационен център (ОИЦ) във Видин . Достъпът до информация как може да се кандидатства за европейско финансиране е от значение. И тук идва ролята на Областния информационен център. Двата програмни периода 2007-2013 и 2014-2020 година са били периоди на..

публикувано на 19.06.24 в 15:05

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин , което ще бъде представено днес, 19 юни. Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина..

обновено на 19.06.24 в 14:35