Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията не трябва да зависи от политическите промени

Филип Гунев: Проблемът с корупцията не може да бъде решен единствено от съдебната реформа

Вътрешноинституционалната корупция ще е най-голямото предизвикателство пред новата власт

Снимка: www.csd.bg


"За съжаление, доста по-сложно е, защото всяка една област, в която изпитваме корупция, в която бизнесът се сблъсква с корупция, за да се променят нещата, за да се промени и намали, трябва да има реформи и там. Единствено със съдебна реформа и единствено да се разчита на разследващи органи да борят високо корумпирани държавни служители или политици - няма да е достатъчно, ако отдолу имаме непроменени системи, институции, които имат всички условия и позволяват по всякакъв начин извършването на корупцията", каза в "Посоките на делника" Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи в три правителства.

Експертът посочи "Автомобилна администрация" като ярък пример за корупционни схеми.

"Има много дейности, сред които са провеждането на шофьорски изпити, а там винаги има втори начин, а друга дейност е контрол над пътя. Да оставим колко директори на тази агенция бяха арестувани, но ако не бъде реформирана и не и промениш системите и начин на работата, то остава да разчиташ на периодичните арести, които не водят до нищо. Трябва да реформираш самата агенция, начинът, по който работи, за да предотвратиш корупцията. Тя толкова масово е заразила много държавни институции или общини, че наказателната система не може единствено да се справи. Трябват структурни реформи в самите институции, да им се промени начина на работа, за да се постигне успех".

Време е за нулева корупция, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в изказване при откриването на 47-ия парламент.

Според думите на Гунев "нулева корупция" е утопично пожелание.

"Невъзможно е да няма корупция. Навсякъде има под различни форми. Може би Кирил Петков има предвид нулева толерантност към корупцията, което е по-постижимо. Нулевата корупция е популистко изказване. Аз имам известни резерви затова какво може да се постигне в кратки срокове. Сложните реформи, които трябва да се случат, аз не ги виждам да присъстват във визията на коалиционните споразумения, желанието и ноу хау екипа ги има, но надолу стотиците хора, които ще трябва да приложат и реално да направят тези реформи, просто надолу този екип го няма, не съществува, често компроментиран, не добре платен, не добре мотивиран, затова в България нещата вървят бавно. За две години нещо бързо да се случи не може, просто се съмнявам. Дори в най-добрите демокрации да осъдиш и да вкараш в затвора хора от високите етажи на властта става бавно".

Спряването с вътрешноинституционалната корупция ще е най-голямото предизвикателство пред бъдещото правителство, обясни още той.

"Това поколение, специално в това евентуално правителство, има кадърни и амбициозни хора, имащи желание да помогнат. Самите те знаят, че ще се сблъскат с администрация, която години наред не е била с такава задача и приоритет - да бори корупцията, да се освобождава от схеми. Това е предизвикателството - да накараш администрацията да работи, да се чисти от корупционните назначения, политическите назначения вътре в самата администрация".

Запазват се предизвикателствата пред съдебната реформа, включително по отношение на отчетността на главния прокурор и състава на Висшия съдебен съвет - това беше записано в частта за България във втория годишен доклад за състоянието на върховенството на закона в ЕС, който е обвързан с отпускането на средства по европейски програми. Отбелязва се, че България е приела нова стратегия за борба с корупцията до 2027 година.

"Прегледах наскоро тази стратегия. Не е амбициозна. Преписва отчасти предходната, без особена визия. Сегашното правителство трябва да я актуализира, ако има амбицията да промени нещата - да се актуализира с далеч по-амбициозни заявки за промяна. Заявките на бъдещото правителство не фигурират в тази стратегия. Ако просто тръгне да се изпълнява, никой няма да разбере дали нещо се е променило".

Реформата в системата на МВР не бива да остава на заден план, на мнение е Гунев.

"В една статия споделих моите наблюдения от публичните преговори, които наблюдавахме по линия на МВР. Говореше се за много и различни реформи - по-малко да бъде, по ефективно, но ако приоритет ти е да бориш корупцията, то основната реформа е как да направиш МВР по-ефективно в борбата с корупцията. Основното усилие трябва да бъде в посока деполитизация на МВР. Тя изисква собствена реформа, която да отдели министъра от полицията, да ги постави на една ръка разстояние, така че министирът да не може да си слага който иска полицай. Рашков не е първият, който смени всички  директори на Областни дирекции, на отдели и т.н. Това са форми на политически назначения, това е начинът, по който се политизира системата, когато всяка политическа идва и си слага своите. Не само това, но министърът остава в позиция да следи изкъсо какви разследвания се правят. Това прави полицаите така да се съобразяват със силните на деня, разследват се "правилните хора". Тази политизация е от времето на БКП. Така го правят и всички след това. Да се промени това, реформата е отделна. Аз такава заявка видях в програмата на ДБ, изведена като топ приоритет, но по време на преговорите това не се спомена. Когато излезе официалното споразумение, ще видим приоритет ли е. Аз лично имам съмнение, че сегашният министър, който показа, че е склонен да използва МВР за постигане на политически цели, ще има желание за тази реформа".

Нарушения в близо 100 проекта от Северозападна България са установени, обявиха в свой анализ от Министерството на икономиката за ефективността на оперативната програма за периода 2014-2020 г., в който Северозападна България бе обявена за приоритетен регион при усвояването на безвъзмездните евросредства.

"Сложно е за контрол, става още по-сложно, ако не се инвестира достатъчен ресурс в правоохранителните органи, за да се подсили тяхата роля, да се създадат специални екипи, специални екипи от обучени прокурори, които не чакат просто да се сезират след медийни публикации. Този подход в България липсва. Нещата са или реактивни, или политизирани: или чакаме медиите да го извадят, или да се смени политическата обстановка, защото тогава започва атака над предходните управляващи. В цяла Европа е така, разследват се предните, което не е лошо, но като нямаш едни независими органи, чакаме просто смяна на властта, а не проактивно през цялото време да се наблюдават нещата и да се върши работа".

Разговорът с Филип Гунев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20