Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата църква- гордост за Боденец

6
Църквата „Св. вмчк Димитрий Чудотворец" в село Боденец
Снимка: радио Видин



Днес в "Добро утро, кмете" се отправяме към село Бо̀денец, община Мездра.


Селото е с древна история, доказано е, че тук е имало тракийско селище. В миналото жителите са наброявали 800 души. Днес те са около 560. Празни къщи в селото няма. Близостта до Мездра и до Враца води и до интерес към имотите в село Боденец.

Кмет на селото е Емил Иванчев, той е роден в Боденец, живее в селото и от 2001 година е кмет. Това е негов шести мандат.

Гордост за кмета е построената в центъра на селото църква "Св. вмчк Димитрий Чудотворец", която се различава от познатите ни традиционни сгради за църква. С разчупена архитектурна визия, тя е строена от доброволци и с дарения. Построена е върху земя, предоставена от Община Мездра. Финансите за отварянето на този първи православен храм  също са предоставени безвъзмездно, споделя кметът:


"Архитект е Петър Червеняшки, конструсторът е инж Веселин Живков. Църквата е построена с доброволни труд и дарители , около 200 хил. лв. са средствата и горница. 2016 година е изографисана. С Инициативен комитет под мое председателство е строена, строихме я 9 години, 2012 година на Димитровден беше открита и осветена от епископ  Киприян , в 2016 година беше изцяло завършена. Селото ни не е имало преди това църква и това беше мотивация да започнем това свято дело."
 

Кметът на село Боденец Емил ИванчевЗа да се чувстват сигурни и да живеят добре хората, те трябва да имат доходи и работа, споделя кметът Емил Иванчев:


"Хората от село Боденец работят в Мездра, във Враца, в Ботевград, в София. Хубавото на град Мездра е, че имаме жп връзки с цялата страна. Хората работят. Имаме млади хора. Но училище и детска градина нямаме... Имаме училищна сграда, тя се ползваше за детска градина, децата пътуват до общинския център. Опитваме се да съхраним сградата и имаме идея да се превърне в нещо, но засега кандидати няма... Нямаме къщи, които да не са обитаеми. Ако има, са малко. Дори някоя къща като обезлюдее, веднага се намира купувач. Близостта до общинския център е предимството ни да не пустеят къщите."

 
За своите дълги години като кмет, Емил Иванчев прави и равносметка на свършеното:

"Най-видимото, което направих, е църквата, казват й "бижуто", но е трудно със спонсори, времената бяха по-добри... Направихме доста улици, ремонт на салона, чешма, спирките ги направихме, канализация на централната улица, детски площадки и беседки за отдих. Има млади семейства с деца, те са нашето бъдеще и на тях се разчита да не се обезлюди селото."


Основните приоритети на кмета са свързани с инфраструктурата :

"До края на мандата съм си записал 3 улици да асфалтираме, основни улици и към това се стремя, защото това е важно. За една година не може да се направи, но за 2 години... Имахме двама работници по социалните програми, но края на ноември свършват програмите, отговорът е, че не се предвиждат такива програми. Това е притеснително, защото трябва да се чисти снега, трябват работници..."


В селото има и лични асистенти, и домашни помощници. Те  се грижат за възрастните хора. Има и топъл обяд, само един човек го получава. Здравната служба е затворена, а лекар и фелдшер не идват. Ежедневно до Мездра има автобуси.



И в село Боденец проблем са незаконните сметища, казва кметът:

"Съзнанието на нас, българите, ни куца. Като се появи незаконно сметище, ние го чистим... Ако наложим контрол, до 4-5 месеца и след това отново се появява. Трудно е, глобяват ни, дават ни препоръки. Но ние не разполагаме с бюджет за почистване на сметище... Ако не го почистим навреме, актовете са за нас... Ако отпадъците са строителни, в община Мездра има депо, отиваш, заплащаш си и го изхвърлят. Има и услуга заявяваш голям контейнер, заплащаш си и идват ОП "Чистота" и го изкарват..."



Повечето от въпросите, за които хората търсят кмета, са от битов характер:


"Проблемите са доста и всеки си има проблеми, стремим се да ги решаваме. Най-вече от битов характер са оплакванията. Подсигурили сме почистването в селото... Акцентът ми е върху улиците, това ще ми е приоритет за оставащите 2 години. "


Анелия Цветкова Иванчева е библиотекар в НЧ "Просвета 1923" - Боденец, харесва й работата в читалището. Признава, че през лятото има повече работа- тогава има много деца в селото, които идват в библиотеката за книги:   


"Правим арт-работилници по рисуване, идва учител от Кунино, тя им води уроците по рисуване. Ще участваме в конкурс, организиран от община Мездра... Хубаво ни е селото." 


Как се живее в селото и какво най-много притеснява местните хора, попита Николай Хараламбов:


"Хората работят в различни цехове, има 16 кариери в околията, млади хора има и се купуват къщи постоянно. Нищо интересно няма в село, селски живот... Хората си остават тук, в селото, скъпичко вървят. И продължават да се заселват, в селото няма кражби, хората се познават. Имаме вода, но не е питейна, повечето си имат герани. Но я плащаме водата за 2,10 ст. .. Нямаме обхват на операторите... Имам 6 овце и ги пращаме на 25 км на паша, няма откъде да си купим мляко...Живея си в Мездра, но си идвам тук в къщата на дядо ми...Ще е добре да се направи голям магазин..."

Повече чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20