Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За предизвикателствата във ветеринарната професия

Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на професионалния празник на ветеринарномедицинските специалисти, който отбелязваме на 14 декември, в студиото на Радио ВИДИН гостува д-р Валери Велков - началник Отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните във Видин. 

На 14 декември 1897 година е приет първият нормативен документ- Законът за ветеринарно санитарната полиция, с който се поставя реално началото на ветеринарно- медицинската служба в България. Тази година се отбелязват няколко кръгли годишнини- 140 години организирана ветеринарно медицинска дейност, тъй като през 1881 година е назначен за Главен ветеринарен лекар д-р Иван Нейман; 120 години Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, 10 години Българска агенция по безопасност на храните и 10 години Център за оценка на риска по хранителната верига.

"Смятам, че тези четири повода са достатъчни да се гордеем с това, че нашата професия, която изпълняваме, е в служба на човечеството, а не само на човека. Хубаво е, че има интерес към ветеринарно медицинската професия... И в нашата служба в ОДБХ- Видин също има млади хора, които влизат в битката с тази професия, защото тя никак не е лека. Тя е изключително разнообразна и интересна. В сферата на нашата професия има различни дейности, където могат да се проявят и да търсят своето амплоа младите хора. Това са: здравеопазване на животните, контрол на храните, лабораторни дейности, частна практика, практика със селскостопански животни, практика с домашни любимци. Добре е, че идват млади хора", каза д-р Валери Велков.

Ветеринарните специалисти от Видин първи придобиха опит в борбата със заболяването инфлуенца по птиците. При проверките на Европейската комисия действията бяха оценени високо. Екипът има добър опит и при борбата със синия език през 2014 година, 2016 година в борбата със заразния нодуларен дерматит, припомни д-р Велков:

"Видинска област е единствената, която не позволи навлизането на заразния нодуларен дерматит през 2016 година, тъй като направихме една много сериозна организация по отношение на осигуряването на един ваксинационен имунен пояс по границата със Сърбия, тъй като там имаха голям проблем. И естествено новите предизвикателства, които дойдоха - това е африканската чума по свинете. 2019 е констатирано също при нас в промишлена свинеферма, в "заден двор" също започна. В рамките на около два месеца имахме сериозни проблеми, с които успяхме да се справим добре", припомни д-р Велков успехите на ветеринарните специалисти през последните години.

Валери Велков е член на Изпълнителното бюро на Съюза на ветеринарните лекари в Българи, в който влизат 11 души. В момента в България има два съюза- Съюзът на ветеринарните лекари в България и Българският ветеринарен съюз. Двата съюза са наследници на дружеството на ветеринарните лекари, което е създадено още през 1893 година. Когато се взимат решения, трябва да минат и през двете организации. И двата съюза декларират подкрепа за водене на преговори по направените предложения за промени при формирането на политики, които касаят професионалната дейност на членовете. И двете организации имат конструктивни предложения, които да подобрят практикуването на ветеринарно медицинската професия. 

"Ние сме направили определени предложения. Например, нашата Областна дирекция специално сме дали, примерно, обектите тип лично стопанство да бъдат обособени както по-рано на териториален принцип, тъй като сега е изключително сложно в личния сектор. Срещаме се с много трудности при обясняване на хората, че самото обявяване, регистриране на животните не представлява нищо друго освен вземане на правилни решения при възникване на определен епизоотичен риск. Защото правилните решения се взимат когато имаш точната информация за местоположението, броя на животните и т.н. Това е нашата идея - държавната профилактична програма да бъде малко по- разширена."

Каква година отчитат ветеринарните лекари, кои са предизвикателствата във ветеринарната професия, какви са очакванията за подобряване работата на специалистите? Отговорите на тези въпроси може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00