Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успя ли Северозападът да съхрани добрата си енергия през годината?

Снимка: Колаж Радио Видин, снимки Фейсбук

В края на една динамична година, изпълнена с изборни страсти и непрекъснати мерки и забрани, отново е време за равносметка. На фона на всичко случващо в страната и чужбина много достойни жители на Северозапада продължиха да създават добри примери и чрез делата си да работят за по- добър живот в този регион. Оказва се, че дори извън управленските и политически възможности на даден регион, будните граждани могат да радват останалите с инициативи и благотворителни каузи. Успя ли Северозападът да съхрани добрата си енергия, въпреки пандемията и поредицата от избори? 

В началото на годината група млади ентусиасти от Видин създаде и разпространи късометражен филм, озаглавен "Градът с реката от омраза". По- късно стана факт и поредицата в интернет "При рода на село" в която младите хора запознават своите връстници и не само с обичаите и традициите в селата от видинския регион. Един от основните двигатели на тези проекти е Ивайло Петков от Видин, студент в НАТФИЗ- с него разговаряхме в края на годината:

"Мисля, че виждам някаква промяна, виждам някакви напъни нещо да се случи. Но за всяка промяна е нужно време, за да може нещо да се промени, за да може нещо да се случи, трябва да бъдем и търпеливи и да подпомогнем тази промяна, защото не можем да очакваме нещо на готово. Опитвам се да се информирам за всичко случващо се в моя роден край. Трябва да дадем някакъв начален тласък на тази промяна и не трябва да мълчим, когато видим нещо нередно." 

Успели ли са, според Ивайло Петков създадените от тях продукти да достигнат до съзнанието на младите хора и постигнали ли са желания ефект?

"Който е гледал нашите материали и ги е гледал с позитивизма, че тук наистина може нещо да се случи е усетил, че ние наистина с нищо успяваме да създадем нещо. Ако всеки се опита с малките възможности, които има да допринесе и да създаде още една трошица отгоре, една песъчинка, то накрая ще имаме един цял пясъчник ... Нужен е период от време, който не се знае колко ще отнеме, но всички трябва да сме съпричастни към това и поне малко да допринесем. Понякога е нужно само поне да сме малко по- позитивни и дари и да не подкрепяме, да не мачкаме тези хора, които се опитват да направят нещо."- смята Ивайло Петков.

И тази година врачанското сдружение "Бъди добър! Прави добро!" с една от най- активните Фейсбук групи, продължи да радва жителите на региона. "Подари коледен подарък на дете в нужда" бе една от благотворителните инициативи. Организаторите събираха подаръци, подходящи за деца на възраст от 4 до 13 години, обясни за радио Видин Мая Методиева, основен двигател и организатор:

"Инициатива провеждаме за втора поредна година. Тя се състои в това да зарадваме дечица от крайно бедни семейства с подаръци за предстоящите празници. Има много такива деца и бройката им расте. Миналата година раздадохме над 300 подаръка, тази година ще са много повече, което ме радва, но и се чувствам тъжна от факта, че има толкова дечица, които живеят в ужасно лоши условия. Намираме децата с помощта на кметове и кметски наместници."- обясни Мая Методиева от сдружение "Бъди добър! Прави добро!"

В края на август в Монтана се проведе  осмото издание на единственото по рода си в страната събитие, фестивалът с благородна кауза "Изкуството е…". На централния площад в Монтана се състоя една специална музикална среща между рок вокалистите Рони Ромеро и Джеф Скот Сото, подкрепени от българската рок банда ЕРИДАН. Социалната тема на фестивала тази година бе свързана с различните зависимости сред децата и младите хора. В партньорство с българския игрален филм "Доза Щастие", фондация "От другата страна" и сдружение "Солидарност", поддържащо единствената гореща телефонна линия за хора със зависимости в страната, екипът на фестивала в Монтана записа специален разговор, в който се дискутираха важни въпроси, като това как можем да предпазим децата си, за какво трябва да внимаваме в общуването си с тях и какво трябва да се направи, ако детето ни вече страда от зависимост. Световните звезди поговориха с младите таланти за пътя на успеха, силата на мечтите и волята, която не ти позволява да се откажеш. В края на годината потърсихме организаторът на фестивала Нелиан Николова- едно момиче с огромно сърце, което продължава да дарява усмивки и положителни емоции на своите съграждани от Монтана и жителите на БГ Северозапад: 

"Равносметката ни е насочена към темата за благодарността. На първо място сме благодарни не само за това, че имахме възможността да направим осмото издание на фестивала, а и че по пътя, въпреки всички трудности и предизвикателства срещнахме много добри и прекрасни хора, ко4ито ни помогнаха това да се случи. За щастие продължихме традицията и град Монтана отново бе изпълнен с хора от цялата страна, от цяла Европа, дори имаше и хора от САЩ, което допълнително повдигна настроението. Представихме един много красив спектакъл, който бе открит и бе завършен с песни на легендарните QUEEN ... Искрено се надявам да сме успели да предадем добрата си енергия един на друг и да продължаваме да успяваме в тази посока."- сподели Нелиан Николова.

Снимките на най- новия филм на Максим Генчев, посветен на Ботев, приключиха през август в Козлодуй на кораба "Радецки". Според  режисьора това е бил един от най-тежките снимачни дни, но изпълнен с родолюбие. Филмът ще има своята премиера на 3 март 2022 година- Националният празник на България:

"Един народ израства духовно по време на война, а ние сега сме в III- та Световна война- в трета Световна шега. Аз съм изключително доволен, че българинът събра своето родолюбие, своя кураж и възпроизведохме на дело една стара моя мечта, да създам филм за Христо Ботев. Много съм доволен от хората и ги обичам, и ги приветствам и нека моите съграждани от село Делейна не бързат да ми правят плоча."- подчерта Максим Генчев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16