Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Земеделието- преди, сега и след години

Снимка: Колаж Радио ВИДИН



Как се развива земеделието у нас по отношение на стопанства, заетост и производителност? Каква е ролята на финансирането на сектора и трябва ли да има тавани на субсидиите? Какъв е сценарият, по който се развива българското земеделие и кои са предизвикателствата пред сектора?  Ще може ли родното земеделие да отговори на зелените изисквания  и какъв ще е ефектът от позеленяването?

В "Земята, която ни храни" търсим отговорите на тези въпроси с доц. д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика. Той е ръководител на проекта "Предизвикателства пред българското земеделие и селските райони за прилагането на новата Обща селскостопанска политика". Идеята е да се изследват очакваните промени в селското стопанство на България през годините на прехода.

"Няма как и земеделието също се развива, то е част от икономиката. България, като част от Европейския съюз е част и от общия европейски пазар, който има правила, изисквания, условия, с които всички ние се съобразяваме. Всяка една страна-производител, всяко едно земеделие на отделните страни, трябва да успее да се интегрира и да се впише, и да може да се приспособи към условията на този общ европейски пазар. Земеделието търпи динамика и то се променя в структурата, това което се вижда, че броят на земеделските стопанства относително се променя..."- посочи доц. Иванов.

В началото на миналия век стопанствата са били около 700 000, в момента са около 140 хиляди- налице е окрупняване на стопанствата, повече са инвестициите, по-добро е и финансирането, повишават се и доходите на заетите в сектора. Забелязва се и чувствително намаляване на неизползваните площи. През последните години България се превръща в утвърден производител на маслодайни и зърнени култури, като се нарежда сред най-добрите. В същото време у нас продължава да е проблем добавената стойност в земеделието и не се наблюдава тенденция към повишаването й, коментира доц. Божидар Иванов:

"Трудно българското земеделие успява да се приспособи и да превключи в режим, който да води до по-висока добавена стойност. Добавената стойност се формира от производството на стоки, които имат по-висока степен на преработено усвояване на ресурси и възвръщаемост. Животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство- това са секторите, които не се представят толкова добре- една от причините е недобрата им интеграция в сферата на пазарите, поради липсата на организираност... "

Според експерта, за да се промени това, е необходимо по-добро управление на средствата, които се насочват към земеделието. Стимулите в селското стопанство трябва да доведат до конкурентоспособност на всеки един сектор, защото малките и средните ще постигнат трудно една производителност, която да ги изведе на конкурентния пазар, ако не са обединени и интегрирани...

По отношение на подпомагането на сектора, доц. Божидар Иванов посочи, че средствата са мотивиращ фактор за хората, но е важно подпомагането да бъде свързано с резултата, който се получава. 

"Когато това започне, самите производители ще се приспособят и ще се ориентират в тази посока, именно защото те са рационални, икономически субекти, които се опитват да печелят, да работят, да получават резултат. Така, че те ще следват стимулите, които им се задават и по този начин ще дадат по-добър резултат, от гледна точка на обществото... Подпомагането на площ доведе до повишаване на интереса към земеделие, но днес вече то не е единствено и само за задоволяване на продоволствената сигурност, а е и агробизнес... Земеделието по наши изчисления има около 3-4% дял в икономиката в България, но косвено може да достигне до над 10 % дял. Да не говорим по отношение на работната сила и по отношение на заетостта на домакинствата на селските райони. Там е основен поминък и продължава да бъде основен поминък и това преструктуриране, което се наблюдава е земеделието, тази концентрация и ускорено развитие на определени сектори, в които не се разчита толкова много на работна сила, където има висока механизация, автоматизация, технологизация, в тези селски райони изпитват определени затруднения,  защото намалява, ограничава се достъпа до работа, до реализация, кариера и т.н. Този бизнес модел на земеделието трябва да се съобрази с икономическите реалности, които са..."

Да има или да няма тавани на субсидиите? 

"Когато говорим за публичен ресурс, много е важно как се разпределят тези субсидии. Което означава това да се подобрява производството, да стават по-ефективни, да произвеждат по-качествени неща, но в същото време да има социални ефекти. Когато те са отразени, тези социални ефекти, това което се произвежда, това което се дава, то е отрасъл на производството, тогава субсидиите имат своята положителна роля."

Ако средствата, които се получават като подпомагане, не се използват за инвестиции в земеделието, когато не се разпределят така, че положителният ефект да е не само за малък кръг от хора, тогава таванът на субсидиите би сработил в посока получаване на повече блага за повече хора, иначе не е необходим, коментира доц. Божидар Иванов. 

Ще може ли родното земеделие да отговори на зелените изисквания и какъв ще е ефекта от позеленяването?

“Това е посоката, в която ще се върви в следващите десетилетия. Така или иначе това ще се случи. Положителни са всичките тези инициативи, друг е въпроса дали и как точно да се осъществят, през какви фази ще се премине, тъй като тези срокове, които са зададени, до голяма степен трябва да се оцени и техния ефект.. Българското земеделие ще изпълни зелените изисквания по-лесно, отколкото старите страни членки, които години наред са развивали интензивно земеделие. Това, което се изисква във връзка със зелената сделка, обаче, ще засегне както производителите, така и потребителите- най-малкото заради това, че производството ще се оскъпи. Затова и потребителите трябва да са наясно каква цена трябва да платят. Трябва да се използват и технологии, които да гарантират, че и производството на храна ще продължи, и продоволствената сигурност ще бъде гарантирана. 

Какво ще е земеделието на бъдещето? 

"По-модерно, а зависимостта от земята все повече ще намалява... Именно заради трудностите за намиране на работна ръка толкова много се модернизира и толкова много се механизира земеделието. Не само защото дава по-висока производителност, а и защото няма работна ръка и тя е кът, което пък налага именно това- да се търсят решения, все повече машини да влязат навсякъде и това е решението..."

По-малките земеделски стопанства ще намерят своето място и в бъдеще, ще запазят характера на автентичното земеделие и ще имат своите последователи, казва доц. Божидар Иванов. Според него, с усилени темпове биотехнологииите ще навлизат в земеделието. Като цяло ще просперират онези, които могат да си позволят инвестиции, които ще увеличат рентабилността, възвращаемостта и ефективността на производството, в същото време ще успеят да отговорят на изискванията на зелената икономика- така или иначе към земеделието има очаквания да замърсява по-малко.... Земеделието ще се променя, в него ще има много по-квалифицирани кадри, ще бъде с по-малко ръчен и повече интелектуален труд, отколкото в годините назад. Дали ще е така- предстои да видим.


Чуйте повече в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови творби представя художествената галерия в Монтана

Творби, придобити през 2024 година, показва в първата си изложба за новата година художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Експозицията представя 19 художници и 37 техни произведения. Сред тях е Николай Пенков , който дълго време бил уредник и отговарял за фонда на галерията .  "Тази инициатива за закупуването на картини започна през 2021..

публикувано на 16.01.25 в 17:13

Правителството "Желязков" вече е факт

Парламентът избра правителството с премиер Росен Желязков. Съставът на кабинета беше одобрен със 125 гласа „за“, 114 „против“ и без въздържали се. След избора, премиерът и министрите положиха клетва пред Народното събрание и приеха властта от служебното правителство.  България се нуждае от редовно правителство, заяви от парламентарната трибуна..

публикувано на 16.01.25 в 16:30

Крият ли риск за здравето и околната среда соларните паркове

Разпространяват се доста драматични слухове по този въпрос, които често не са подплатени с абсолютно никакви факти. Ако има такива, те са от доста съмнителни източници. Можем да ги разглеждаме като всеки един друг уред, който е около нас, който, когато работи и когато е свързан към мрежата, има определени лъчения, но те не са опасни за човешкото..

публикувано на 16.01.25 в 15:50

Кулските "къпачи" отново ще обикалят за здраве

За поредна година тече подготовката за един от най-емблематичните обичаи в град Кула - "Къпачи". Той е единствен по рода си и е с над 100-годишна история, разказва секретарят на Народно читалище "Просвета 1882" Царевна Цанкова : "Навремето са правили седенки и няколко млади момчета решават да се маскират с въглени от жаравата на печката...

публикувано на 16.01.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 16 януари 2025 слушаме румънския композитор Джордже Енеску

Джордже Енеску синтезира целия опит на неговите предшественици, положили основите на съвременната румънска музикална култура, начертавайки нов път за румънския симфонизъм. Обикаляйки градове и села, свири с цигулката си и дирижирайки, способства за разпространението на музикалната просвета в Румъния. Йехуди Менухин казва за него, че "ще остане едно..

публикувано на 16.01.25 в 09:00

Люто предизвикателство в село Бързия

Възможно ли е да се съчетаят любовта към природата, чистата храна и стремежа да възпиташ вкус към естественото и здравословното? В "Земята, която ни храни" се срещаме с една млада жена, която от няколко години се е изправила пред едно люто предизвикателство- със семейството си отглеждат едни от най-лютите чушки в стопанството си в село Бързия...

публикувано на 15.01.25 в 18:10