Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторантьори в стачна готовност- за какво настояват от бранша?

Снимка: Радио Видин

До края на седмицата ще стане ясно дали ресторантьорите в България ще започнат национални стачни действия, това заявиха преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Председателят Ричард Алибегов показа сметка за ток на ресторант за декември в размер на 33 763 лв., признавайки, че преди това тя е възлизала на 8000 лв. Той обясни, че ресторантьорите са в стачна готовност откакто в смолянска област бяха затворени баровете и нощните клубове. Според него заради високата заболеваемост, тежестта отново пада върху сектора. Ричард Алибегов упрекна управляващите, че вземат решения без да се допитат до засегнатите браншове. 

За какво настояват спешно от Българската асоциация на заведенията? Според председателят на БАЗ, спадът в оборота на бизнеса е 40%. Мерките са същите, но малко променени. Например това, че само в случай на локдаун бизнесът получава 20% от оборота, но не повече от 100 000 лева. Първите три месеца от миналата година не работихме, а мерките не са направени както трябва и не са обсъдени с бизнеса, подчертаха от бранша. Спазвахме правилата, но при въвеждането на зеления сертификат, хората се разочароваха, обясни Ричард Алибегов. Според него зеленият сертификат трябваше да бъде разширен и да важи за всички:

"Предстоят преговори и ако не получим това, което се полага на бранша като цяло, тогава няма да имаме друга опция освен да излезем на протест. Виждате какво се случва, виждате как в парламента мнозинството гласува "против" помощ за бизнеса за тока и то не само за нашия бизнес, а за целия бизнес в България. Ние ще искаме отговори на тези въпроси тази седмица и ако не ги получим, то просто няма да имаме друга опция. Сметките са непосилни, работата е намаляла страшно много и явно сме на прага на пореден локдаун. Най- вероятно голяма част от бранша няма да може да кандидатства по мерките, които бяха обявени от правителството, тъй като те отново не са обсъдени с бранша и с работодателските организации. На правителството методиката на тези мерки изобщо не им е ясна."

Има ли политически оттенък в евентуалния нов протест на ресторантьорите у нас?

"Не разбирам къде има място политическият оттенък тук, при положение, че ние не можем да си платим сметките за ток и се чудим кое по-напред да платим- заплати ли, наем ли. Тук политиката няма място. Нас не ни интересува кой е политик- ние имаме определени искания и държавата, когато тръгне да предприема действия срещу даден бранш, тя трябва да компенсира подобаващо този бранш"- обясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Наталия Бърборска е хотелиер и ресторантьор в община Вършец. Пагубно се отразяват зеленият сертификат и високите цени на тока върху бизнеса ѝ. Нейните обекти не работят още от октомври 2021 година:

"Никак не можем да се справим, аз съм затворила бизнеса още от октомври- и хотелът и ресторантът в момента не работят. Няма как- 500 лв. на ден са минимум разходите за отопление. При 150-200 лв. оборот- как се оцелява? Не може да се оцелее. Предпочетох да затворя, защото това е по- малкото зло. Имаме някакъв ресурс от летните месеци, но като го изчерпим и какво? Държавата едно нещо не може да осъзнае в случая- дадоха пари на пенсионерите, но ние сме тия, които внасяме осигуровки и ние в момента не работим, което значи, че няма да внесем осигуровки и хората ще отидат на борсата. Държавата пак ще трябва да им плати. Аз освободих около 15-20 души"- каза Наталия Бърборска.

Светослава Йорданова е собственик на ресторант в Монтана. Новите сметки за електроенергия също са непосилни за нейния бизнес. 

"Започваме на ръба на фалита в началото на годината. Сметките ни за ток са скочили в сравнение със същия месец през миналата година повече от три пъти. Над 3500 лв. е сметката ми за ток и ни ограничават със сертификатите, като се има предвид, че в Монтана и в Северозападна България е най- нисък процентът на ваксинация на населението. Можете да си представите колко работа имаме... Със сигурност няма да има мерки, помощ, тъй че със сигурност ще се видим на протеста"- подчерта Светослава Йорданова.

Борислав Георгиев е собственик на заведение в Лом, но има по-различно мнение относно евентуалните протестни действия от страна на ресторантьорския бранш.

"Засега работим, не сме затваряли. Да, по- високи са сметките, не че се примиряваме, но това си е пазарна ситуация, няма как. Пандемията доста промени нещата. Очаквам оттук-нататък нещата да се стабилизират, а не да продължават така... Според мен, ако имаш акъл и имаш виждане и начин на управление на дадено заведение или каквото и да е- ти ще оцелееш. Проблемът е в хората, а не в работата, не в парите. Дали ще плащам 1000, 2000 или 3000 лв. сметка няма никакво значение, ако има хора"- смята Борислав Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще ни осигури ли финансова стабилност бюджет 2026?

До края на тази седмица бюджетът на страната ни за следващата година трябва да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов , който заяви, че в бюджета за догодина не е предвидено увеличение на налози.  Няма да има увеличение на данъци през 2026 година. Планира се увеличение на..

публикувано на 29.10.25 в 10:45

Ще има ли кой да работи в Северозапада?

България продължава да се изправя пред сериозни демографски и трудови предизвикателства - населението на страната е намаляло с близо 2,5 млн. души за последните 40 години , показват данните на НСИ. Негативните процеси са най-видими и тревожни в изоставащите региони, като Северозападния. Проблемът бе дискутиран по време на форума "Европа е с мен" -..

публикувано на 28.10.25 в 09:34

Йорданка Ценова: Ролята на учителя е да покаже на децата, че техният интелект е по-важен от изкуствения

С навлизането на изкуствения интелект на пазара на труда някои професии ще бъдат застрашени. Една от тях е графичен дизайнер. Защото изкуственият интелект вече генерира картини и видеа, които са с много добро качество, смята Йорданка Ценова - заместник-директор по учебната дейност в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин: "Друга професия,..

публикувано на 27.10.25 в 15:11

Камелия Лозанова: Изкуственият интелект е неизбежен и ще ни бъде полезен

Доста страхове се насаждат във връзка с изкуствения интелект, смята Камелия Лозанова- председател на Управителния съвет на Агенция за регионално развитие и бизнес център /АРРБЦ/- Видин.  "Засега Chat GPT е познат, но това съвсем не е онова, което е истинският изкуствен интелект и за който вече се правят форуми и се коментира неговото бъдещо..

публикувано на 27.10.25 в 14:56

Александра Рачева: Въздействието на изкуствения интелект не е замяна, а по-скоро трансформиране на работни места

Изкуственият интелект се очаква да донесе както значителни рискове, така и огромни възможности за пазара на труда. Влиянието му ще е дълбоко и ще засегне почти всички сектори, като се променят нуждите от умения и работни места.   Основните притеснения са свързани със замяната на човешкия труд и увеличеното неравенство, посочи в "Посоките на..

публикувано на 27.10.25 в 14:06

Светослав Стефанов: Гледам на изкуствения интелект като на поредния мощен инструмент

Какви са рисковете и ползите за пазара на труда от изкуствения интелект? Кои професии са застрашени от изчезване? Появяват ли се нови професии? Темата коментираме със с истемния администратор Светослав Стефанов. Работи в IT сферата от 20 години, ангажиран е със системна администрация и с въвеждане на нови информационни системи и..

публикувано на 27.10.25 в 14:02

Медешевци – селото, което бавно изчезва

В рубриката "Добро утро, кмете" предприемаме кратко пътешествие из българския Северозапад. Днес ще посетим село Медeшевци , за да чуем истории от хората там, ще разберем как се пазят традициите и какво значи да живееш със спомени, но и с поглед напред. Селото е сгушено в падина между съседните хълмове и е част от община Грамада. Отстои на..

публикувано на 24.10.25 в 13:00