Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново предлагат Закон за старите български столици

Видин със статут на стара българска столица- ще оценят ли величието на града?

Шест български града предложени за статут на стара столица

Предложение за Закон за старите столици на Република България внесоха от "Има такъв народ" за обсъждане в Народното събрание. Той трябва да урежда отношенията, свързани с формирането и провеждането на държавна политика за опазване и развитие на историческите градове в България, които в определени периоди са били средновековни столици. 


Сред шестте исторически града е и Видин, център на отделна българско царство през 14 век. Статут на стари български столици се предлага и за Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Силистра и Никопол. Тези историческите градове трябва да са обект на особена грижа, коментира Пламен Николов, парламентарен секретар на "Има такъв народ":


"Това не е нова идея, която се ражда сега, а просто подновяване на един стар проект, който би трябвало да бъде направен в един по-организиран вид, с оглед не само да акцентира върху историческите и културните последствия от един такъв законопроект или пък оценка във връзка с въздействието, опазването на старите столици, но така и да постигне някои икономически ползи, които биха могли да бъдат директно генерирани във връзка с него."


През годините са правени два опита за прокарване на такъв закон, но по различни причини се провалят, припомни Пламен Николов. Според него градовете, включени  в този законопроект са символи на българската историческа памет, а техният потенциал досега е силно подценяван.


Въпросът е поставен още по време на коалиционните преговори за съставяне на кабинет и по думите на Пламен Николов, тогава коалиционните партньори са се обединили около идеята, че "един такъв законопроект би бил чудесно решение в икономическия смисъл за туристическия бранш в тези пет области, в които са предложени шестте исторически града, които са били стари столици."


Призив към всички народни представили да подкрепят закона за старите български столици отправи професор Вили Лилков. Като депутат от 43-то Народно събрание той е сред вносителите на предишен законопроект за старите столици на България. Добави, че предложението е с дълга история. Още през 2014 година подобен законопроект е внесен от групата на ГЕРБ, но той не стига до разглеждане в зала.  През 2016 година е вторият опит за прокарване на такъв закон. Предложението на "Реформаторския блок", от която група тогава е и професор Лилков е разглеждано в три от парламентарните комисии, но среща отпор от патриотичните формации. Отново в 44-то НС отново ГЕРБ е инициатор на такъв закон. Тогава от него отпада Видин, а предложението не стига до обсъждане в зала:


"Сега аз прегледах законопроекта. Радостното е, че Видин е включен в Закона за старите столици. Законопроектът е подписан от всички депутати от парламентарната група на "Има такъв народ", което ми дава основание да вярвам, че вероятно той ще бъде съгласуван и с другите партии в управляващото мнозинство. Би трябвало да получи и подкрепата на ГЕРБ, тъй като ГЕРБ са участвали като инициатори през 2014 година на внасянето на такъв закон и аз не виждам причина той да не бъде приет. Разбира се, той ще бъде променен в някои части, но основните принципи на законопроекта са спазени- засилено взаимодействие между институциите при планиране и управление на дейностите в старите столици, участие на местната общност в изготвянето на програмни документи, целево финансиране на старите столици, т.е  предвиждахме всяка година държавата да определи целеви средства в бюджета, които да осигуряват популяризирането  и развитието на старите столици, да се развива политика по рекламиране на старите столици, целенасочено с цел туризъм, защото, ако такива градове като Видин, Плиска, Преслав, дори и Велико Търново разчитат само на своите сили, за да рекламират историческите си ядра и историята, през тях и историята на България, няма да може това да се случи, така че се разчита на сериозна държавна помощ."


Подкрепа на предложението за Закон за старите български столици обяви и заместник-председателят на 47-о Народно събрание Росица Кирова, народен представител от Видинския регион:


"Аз категорично ще подкрепя законопроекта за старите столици на България по една основна причина- Видин е включен в този законопроект. Този законопроект ще ни даде възможност за  достъп до много по-лесно финансиране по отношение на културните ценности, които имаме."


"Ако предложението бъде прието, ще е от огромна полза за развитието на Видин и за развитието на туризма в България по начин, по който той да бъде насочен към старите столици, още повече, че сега не само че Видин не е пренебрегнат, но обхватът е разширен, разбира се, абсолютно заслужено. Въз основата на исторически данни в него влизат Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Видин, Силистра и Никопол. Когато бъде създаден един такъв общ туристически продукт, една туристическа марка със старите столици на България, това ще е изключително полезно" коментира Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.


Вече са насрочени дати за обсъждане на законопроекта в някои от парламентарните комисии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20