Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е Covid мерките да отпаднат и у нас?

Носенето на маски на открито беше задължително до 13 май
Снимка: Радио Видин


Премахнаха голяма част от Covid мерките в някои западни страни. На фона на вълната, предизвикана от варианта Омикрон, в Англия и Дания вече не е задължително носенето на маски. Зеленият сертификат също не се изисква при посещение на заведения и нощни клубове. Високото имунизационно покритие на населението, характерното и за двете държави, допринася за тези решения. 

Поглеждаме и у нас- към този момент мерките не отпадат. Когато процентът ваксинирани в България достигне нивата в тези страни, тогава може и ние да премахнем част от ограниченията, коментира д-р Орлин Димитров, директор на РЗИ Враца:


"... Англия и България са много далеч една от друга според ваксинационното покритие. Там ако имат 80, 90 % ваксинирано население, при нас виждате, че средният процент за България е около 30. Те могат да си го позволят това нещо и нашите наблюдения са, че особено при ваксинираните и заболели, протича изключително леко, даже безсимптомно. Аз съм фен на английския футбол и виждам какво е по стадионите и съжалявам, че и тук не е така. Имаме изключително опитни епидемиолози и инфекционисти, които са наши консултанти и ние следваме техните инструкции. Надяваме се като всеки разумен гражданин първо да повишим ваксинационното покритие и след това да мислим за другите неща. Без постигане на ваксинационно покритие на населението от 70, 80 % не смятам, че може да стане. В област Враца ние сме добре като ваксинационно покритие, при нас е 32 %. Имайте предвид, че до юни беше 8,02 %. Ние проведохме една страхотна информационна кампания, която даде своите плодове, 24 % ваксинационно покритие отгоре само за 7 месеца е чудесно. Дай боже, нашите разчети са към полугодието да бъдем към 50 %, дай боже да го постигнем и след това ще мислим за в бъдеще."


Някои видинчани са изморени от мерките срещу коронавируса и биха искали те да отпаднат. Други смятат, че все още не можем да си позволим разхлабване на ограниченията:


"Аз съм за разхлабване на мерките. Защото намаляват посещенията в заведения, намаляват посещенията в библиотеки, навсякъде. Спира работата, много работодатели освобождават работници заради зелен сертификат, което пречи на икономиката на страната... Ние например и двете не сме имунизирани и нямам намерение да се имунизираме. Така че, по-добре да спазваме някакви ограничения, маски... Аз мисля, че трябва да се спазва дистанция, но това всеки сам може, налагането не става. Вчера се скарах на едни клиенти, че работя в хранителен магазин, на единия не му стана приятно, другия ми благодари... Аз съм изморена от мерките, защото ми се налага през два дена да стоя по 12 часа с маска... Трябва да се намалят, но не така изведнъж и рязко, просто постепенно... Аз примерно нито съм се ваксинирал, нито нищо, въобще не ме интересуват тези неща..."


Според премиера Кирил Петков зеленият сертификат трябва да падне при ваксинация на населението над 60% и при намаляване на броя на заетите интензивни легла в болниците до 5%, тъй като тогава страната ще е извън кризата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16