Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се зимуващите прилепи във Врачанските пещери

Снимка: Красимир Лаковски

Зимен мониторинг на прилепите проведе Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" в две пещери - "Кална мътница" и "Леденика". Целта е да се следи числеността и видовете, които обитават пещерите през зимата. Зимният мониторинг дава възможност по-лесно да се следи числеността на прилепите, тъй като има възможност за тяхното преброяване.

"В "Кална мътница" тази година може да кажем, че имаме увеличаване на броя на прилепите. Последните, мога да кажа 5-6 години, ако сме броили по 300-400 прилепа, тази година имаме над 600 прилепа в пещерата. Интересно е, че се променят видовете, които обитават пещерата. Т.е. предишни години сме наблюдавали по-големи колонии от малки и големи подковоноси и миотиси. Тази година имаме доста повече пещерни дългокрили. Защо това е така? Може да предполагаме, че причината за промяната на бройката на отделните видове най-вече се дължи, че последните години пещерата започва да става по-суха", каза Оля Генова - експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Мониторингът на пещерата "Леденика" се прави с цел да се следи как се отразява посещението на туристи на прилепите, които обитават пещерата.

"Тази година също бяха преброени малко повече прилепи в сравнение с предишни години - около стотина прилепа. Там се срещат малки и големи подковоноси и два вида миотиси. Това, което наблюдаваме в пещера "Леденика" е, че прилепите лека-полека от най-вътрешните зали се изнасят по- към предходните части на пещерата, където температурите са по-ниски", допълни Оля Генова.

Защо не трябва да се събуждат пещерните прилепи от хибернация по-рано може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови патрулки срещу нарушителите на пътя в Северозапада

Нови полицейски автомобили влизат в борбата срещу пътните нарушители у нас. Някои от патрулките вече са на терен в областите от Северозапада - Видин, Враца и Монтана, други предстои да бъдат доставени. Автомобилите са закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР. Някои са оборудвани с ПОС терминали, което позволява на..

публикувано на 20.06.24 в 14:00

Изкуството на Яна: Страстта, която оживява в ръчно рисувани изделия

Наскоро ви разказахме за едно семейство, което прави най-различни ръчно изработени изделия. Срещнахме ви с Диана Минкова , която изработва шевици, които вкарва като елемент в различни накити и не само, но на нейния щанд могат да се открият и творбите на нейната по-голяма дъщеря Яна, която всъщност е човекът, който подтиква майка си, по-малката..

публикувано на 20.06.24 в 12:00

Деца подариха кукерски маски на читалището в Горни Вадин

Кукерски маски, изработени от учениците от VI-и "б" клас от ОУ "Христо Ботев" в Козлодуй, получи като дарение читалището във врачанското село Горни Вадин. Това е поредното дарение за културната институция, каза за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят Мая Димитрова . Тя   допълни, че с получените изработки на децата обогатяват и допълват..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

В "Музикална зона" на 20 юни 2024 слушаме "Андрюс систърс"

Те са три сестри от Минесота – Лавърн, Максийн и Пати. Вокалното трио е създаено през 30-те години на миналото столетие, като първоначално стилът му е повлиян от диксиленда, но най-голяма популярност придобива в суинг ерата и буги – вуги епохата. Тригласът на сестрите "Андрюс" се превръща в тяхна запазена марка за поколения наред - многократно..

публикувано на 20.06.24 в 09:00

Българка проправи път на видинската носия към световния моден подиум

Модната дизайнерка Евгения Огнянова Шерер , която живее и твори в Германия, проправи път на видинските носии към световния моден подиум. Вдъхновение ѝ дават автентичните носии на нейната баба. Влюбва се в тях още като дете, когато често ѝ гостува във видинското село Неговановци. Пищността на цветовете и пъстротата на флоралните мотиви, характерни..

публикувано на 19.06.24 в 16:34
Евросредства са вложени в изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин.

Помагат ли европейските фондове за развитието на регионите

Европейските фондове помагат за развитието на регионите, отчитат експертите от Областния информационен център (ОИЦ) във Видин . Достъпът до информация как може да се кандидатства за европейско финансиране е от значение. И тук идва ролята на Областния информационен център. Двата програмни периода 2007-2013 и 2014-2020 година са били периоди на..

публикувано на 19.06.24 в 15:05

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин , което ще бъде представено днес, 19 юни. Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина..

обновено на 19.06.24 в 14:35