Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имат ли стратегия за развитие на Северозапада новите управляващи?

Снимка: Радио ВИДИН

Каква е визията на управляващата коалиция за развитие на Северозапада? Включен ли е регионът в Националния план за възстановяване и устойчивост? Ще бъде ли неглижиран най-бедният район в Европейския съюз и от четворната коалиция? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".

Четирима народни представители от управляващата партия "Продължаваме промяната"- Настимир Ананиев, Димитър Ташев, Йордан Терзийски и Петър Миланов, пристигнаха във Видин, за да чуят на място какви са проблемите на видинчани и на региона. Трима от депутатите са в комисията по регионално развитие в Народното събрание.

"Срещнахме се с предприемач, който пожела малко повече държавата да се фокусира в развитието на Индустриалната зона тук. Локацията на зоната е на доста конкурентно място- много близо до огромен пазар като Румъния, също така- Сърбия. Като цяло Видин е на много стратегическа локация и е неглижирана самата област в последните 10-15 години. Това, което ние от "Продължаваме промяната", искаме да заявим и това, което и коалиционно даваме много контретен знак към всички общини, е, че вдигаме с 30% капиталовите разходи, не правим никаква дискриминация на "наши" и "ваши" общини, искаме качеството на живот, регионалното развитие да бъде равномерно навсякъде, за съжаление в момента не е така, а пък Видин за съжаление е най-бедният регион в целия ЕС. Трябва да е наказуемо, че нищо не се прави, а географски е на страхотно място и в един момент ще се окаже, че тук ще започне да се развива бизнес, а няма да има хора, което и в момента е проблем. Но ако се вдигне качеството на живот, ако има добре платена работа, хората ще се върнат", обясни Настимир Ананиев.

"Аз съм впечатлен от града, от неговите дадености, от връзката му с реката и от потенциала, който има. Наистина има дадености, които ще му позволят да привлича както гости, така и инвеститори. Сигурен съм, че при една по-добра инфраструктура наистина тук трябва да закипи живот, защото не е нормално, че пътувахме от София четири часа до Видин, а като километри не е чак толкова далече. Разговарях с областния управител, със заместник-областния управител, със заместник-кмета на града. Обсъдихме потенциални проекти, които се планират в региона, обсъдихме крепостните стени, общежитията, които се планира да се реновират. Виждам, че има нагласа у местната власт да се работи в тази посока и съм сигурен, че ако се оползотворят правилно средствата, които се предвиждат по фонда за регионално развитие и наистина се акцентира върху проекти, които ще дадат добавена стойност за града и за неговите жители, ще има видим ефект върху визията на града и върху живота на хората тук", добави Йордан Терзийски.

"За първи път съм във Видин. Наистина много красив град, с огромен потенциал. Наистина се надявам местната власт да успее да привлече инвеститори и да върне млади хора в града. това е и един от приоритетите на "Продължаваме промяната". За Фонд "Регионално развитие" са предвидени 1 млрд. лева, всяка община може да кандидатства с готови проекти и с издадено разрешение за строеж. Това ще се случи до юни месец. Препоръката ни към всички кметове в областта е да изготвят, ако нямат, проекти и да кандидатстват по този фонд", каза Димитър Ташев.

Настимир Ананиев е председател на комисията по регионално развитие в Народното събрание:

"От гледна точка на изпълнителна власт, мисля, че министър Събев е доста активен- самата заявка за транспортна свързаност с Румъния и която до момента беше тотално подценявана. Когато се подобри тази свързаност, ще се повиши икономическата активност, което ще повиши стандарта на живот и качеството на живот. Това е един от нашите основни и предизборни, но и следизборни приоритети. Много е ясна заявката и конкретните действия, които се предприемат. Министър Караджов и министър Събев вече проведоха среща с румънските си колеги, които са откликнали доста позитивно към тази свързаност, която ще се отрази и на региона като цяло. Но, това си говорихме и с областния управител, тук трябва да се фокусираме към възможностите и разширяването на индустриалната зона, която да бъде по-атрактивна, за да може да привлече инвеститори да я ползват, а след като я ползват, това би отворило работни места и би поставило Видин на картата за потенциални инвеститори, които съм сигурен, че всеки един инвеститор, който направи анализ, би го привлякла локацията. Единственото притеснение е работната ръка и кадрите. Но ако тук има сериозен инвеститор, който може да дава хубави заплати, това ще привлече и хората."

Росица Кирова е заместник-председател на Народното събрание, депутат от Видин от опозиционната партия ГЕРБ. Обяснява, че използва възможностите на парламентарния контрол, за да следи дали изпълнителната власт има намерение да работи за подпомагане на най-бедния регион в ЕС, но досега не е получила конкретни и оптимистични отговори:

"Област Видин едва ли някога до момента е имала от четирима депутати, трима управляващи. Тези хора могат да направят много. Не са много областите в България, които имат такъв процент от представителството в управляващото мнозинство. Това би трябвало да е напълно достатъчно, за да може да се откликне на нашите нужди. Аз, като представител на онези граждани, които са гласували за мен и на всички, гласували за нашата коалиция, продължавам да правя всичко възможно да се преборя не само за финансиране, а и за адекватно отношение към областта. Все още чакам да видя ще има ли фонд за Северозападна България, какъвто е залегнал в коалиционното споразумение, ще има ли адекватно отношение към Северозападна България изобщо и конкретно към Видин, кои ще са мерките конкретно за област Видин. Смятам, че търпението трябва да си има граници. Когато през 2016 година разбрахме, че границата на нашето търпение минава и отношението към Видин и Северозапада не е такова, каквото бихме искали, започнахме действи, с които инициирахме протестите, които последваха. Това направих тогава, това ще направя под една или друга форма и сега, ако няма адекватна реакция и отношение. В тази връзка, относно Стратегическия план за развитие на селските райони, относно целева финансова подкрепа на Северозападния район и още много такива, съм задала въпроси. За голямо съжаление отговорите, които получих до момента, най-общо казано, освен че луната е кръгла, слънцето грее ярко и пред нас предстои едно прекрасно бъдеще, получих отговори, че няма конкретни програми, свързани със Северозападна България и с Видин и специални преференции по отношение на изостаналите периферни райони няма да има по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост и те не могат да бъдат заложени. По отношение на програмата за регионално развитие, има изработена методика, който е свързана с Брутен вътрешен продукт на глава от населението, брой население и т.н., която би могла да даде възможност за някакви допълнителни точки при кандидатстване за проекти в съответните региони. Такова нещо имаше и в предишния програмен период. За голямо съжаление, аз лично не виждам ясен и конкретен ангажимент- отговаря ти се нещо просто, за да не ти се каже нищо. Няма ясна политика, а тя трябва да е на управляващото мнозинство, за това как онези малки периферни общини и региони, които поради демографски срив, поради геополитика, поради всички процеси след 1989 година са се обезлюдили, как да задължим там населението, как да създадем по-добри условия за работа, как да привлечем бизнес."

Според заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, само целенасочена държавна политика би спомогнала за развитието на изоставащите региони, каквито са Видин и цяла Северозападна България:

"Бизнесът няма да дойде да инвестира в област Видин, при условие че няма път и не може да стигне до Видин, при условие че няма адекватен ЖП транспорт. Никой няма да дойде. Няма да инвестират и защото освен работна ръка, им трябва и съответна преференция, за да инвестират точно тук. Първото и основно нещо, за да има инвестиции на едно място, това е инфраструктурата. Трябва да направим всичко възможно целият скоростен път Видин-Ботевград да бъде направен в кратки срокове. Това е възможност за икономическо развитие. Тогава можеш да привлечеш инвеститор с нещо конкретно. Искрено се надявам идеята, която имам от много време, чух, че и г-н Миланов прие моите идеи и беше започнал да ги повтаря, че трябва да има специална политика за развитието на региона, която да е свързана с преференции за тези, които регистрират дружествата си тук, инвестират в реално производство и разкрият работни места. Ето начин, по който можем да привлечем инвеститори. По друг начин няма как да стане."

БСП също е част от четворната коалиция. Народния представител от левицата Крум Зарков също смята, че е необходим специален закон и фонд за Северозападна България:

"Абсолютно необходимо е. БСП трябва да припомни и този път да се бори за своята идея за специална политика за Северозапа със специален закон и специален фонд, който да обезпечи тази политика. Видинският регион е много силно засегнат от феномени, които засягат цялата страна, но сякаш се концентрират при вас- феноменът на обезлюдяване, на липса на перспектива, на напускане на младите хора и застаряване на населението. Всичко това са много сериозни предизвикателства и те няма да могат да бъдат преодолени просто от пазара. Тук трябва целенасочена държавна политика и аз вярвам, че това правителство може да я направи."  
 
Възможност за допълнителни инвестиции във Видин е и внесеният в Народното събрание законопроект за старите столици. Това обясни депутатът от "Продължаваме промяната" от Видин Петър Миланов. Той допълни, че ако законът бъде утвърден, Видин ще има шанса да получи 50 млн. лева за реставриране и съхранение на културно-историческото си наследство.


Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45