Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са Общините да кандидатстват към Фонда

Фонд за регионално развитие- възможност за общините или нови напразни надежди

Снимка: Радио Видин

Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва Фонд за регионално развитие, а кметовете ще участват в изработването на критериите за кандидатстване и оценка. Фондът за регионално развитие, по който Общините ще могат да кандидатстват с цялостни проекти за благоустрояване, ще е с бюджет от 1 млрд. лв. 

Ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по новия Фонд-  тази възможност бе обсъдена между кметове и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в началото на февруари. Идеята е кметовете да реализират цялостен проект, не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а определена зона в града да бъде цялостно благоустроена. На срещата бе посочено, че предимство при кандидатстването ще имат проекти в слаборазвитите райони - Странджа, Северозападна България и Родопите, за които не са заделяни сериозни средства за преодоляване на дисбалансите. 

Имат ли Общините проектна готовност? 

Зам. председателят на парламентарната комисия по регионална политика Йордан Терзийски е обсъдил с областната и общинската управа на Видин .потенциалните проекти на Общината.  

"Обсъдихме потенциални проекти, които се планират в региона, Обсъдихме крепостните стени, обсъдихме общежитията, които се планират да се реновират. Така че, аз виждам, че има нагласа от местната власт да се работи в тази посока. Ако се оползотворят правилно средствата, които се предвиждат по Фонда за регионално развитие и наистина се акцентира върху проекти, които ще дадат добавена стойност за града и неговите жители, наистина ще има видим ефект върху визията на града и върху живота на хората, които живеят тук."

Димитър Ташев от регионалната комисия смята, че Видин е с огромен потенциал и се надява местната власт да успее да привлече инвеститори и да върне младите хора в града: 

"Относно регионалното развитие, АПИ е предвидило 89 километра за текущ и основен ремонт в област Видин. Пътят Видин- Кула е предвиден за основен ремонт за тази година и е вкаран в Бюджет 2022. Фонд регионално развитие, той е на стойност 1 милиард, където всяка Община може да кандидатства с готови проекти с издадено разрешение за строеж. Това ще се случи до юни месец, така че нашата препоръка е към всички кметове в областта да изготвят, ако нямат проекти и да кандидатстват за този фонд, когато го пуснем."

За общините създаването на Фонда за регионално развитие е възможност, но кметовете смятат, че трябва повече яснота, както и да има одобрен финансов ресурс. 

Кметът на община Лом Георги Гаврилов е обсъдил проектната готовност със заместник министъра на МРРБ Деляна Иванова. 

"Информацията, която вие имате, на този етап я имам и аз. Нищо конкретно, по принцип това, което го чувам, е обещаващо за нас, най- вече за Северозапада. Ремонт на пътища, да, наистина толкова е належащо, тъй като в Лом от 30-40 години не са превени пътища. Ние имаме доста неща, по които трябва да работим. Няма аспект, по който да нямаме остра и крещяща нужда. Дано само средствата, които са предвидени са тия, за които се говори, за да поемем въздух всичките. Имаме както доста идейни проекти, имаме и такива, които са готови. Стига да има финансиране, задължително се включваме", заяви Георги Гаврилов. 

Фонд, до който да имат достъп Общините и да кандидатстват с проекти, е искан от десетки години, но засега това са само намерения, каза кметът на община Мездра Иван Аспарухов

"За първи път работим в такава непредсказуема обстановка. Чуваме само намерения. Сега, ако се приеме бюджета, ще видим дали има такъв фонд. А намеренията, че как щяло да се кандидатства, по какъв начин ще се кандидатства, това са приказки под шипковия храст. Когато не се види черно на бяло с решение на Народното събрание, с решение на Министерството, да, само ще се търси решение, ама като се търси решение, първо да видим дали този ресурс е предвиден в министерството. Второ, кога ще се разработи методика за кандидатстване. И чак тогава можем да кажем... Ама това, че имаме готови проекти, това, че инфраструктурата крещи на голяма част на територията, особено на Северозапада от подобни неща. Да, имаше и предложение за специален фонд за Северозапада, нищо от това", коментира Иван Аспарухов. 

Община Ружинци има проектна готовност и ще се възползва от възможностите за финансиране от Фонда за регионално развитие. Един от тях е за ремонт на пътя към село Черно поле, има и проекти за реконструкция и изграждане на енергийна ефективност на училището в Ружинци, за водопроводи и ремонт на улици.

"Има проекти, с които сме кандидатствали, които не са реализирани по една или друга причина. Имаме такава готовност. Единият от тези проекти е асфалтирането на пътя от Е- 79, отклонението за Черно поле, там са около 7 километра път, кандидатствахме с него по Програмата за развитие на селските райони, но поради причината, че селото е с малък брой жители, те са около 200, но за параметрите на проекта тогава трябваха много повече, не бяхме класирани. Пътят е в окаяно състояние, което ние през годините успяхме да закърпим положението. Но там не се прави кърпежлък, там трябва да се положи сериозна основа, да се направят канавки и други съоръжения, за да може пътят да бъде здрав и по него да минават предимно хората от селото и най- вече автобусът на училището в село Ружинци, което е средищно и вози до там 20--30 деца всеки ден", каза кметът на община Ружинци Александър Александров. 

Община Димово също има готовност да кандидатства с проекти. Администрацията се отнася много сериозно към всяка възможност за кандидатстване по проекти.

"Имаме готовност всичко, което се предостави, всичко, което е смислено за населението, да го използваме и да кандидатстваме. В момента имаме готовност за кандидатстваме по едно свлачище, което засяга пътя Орешец- Белоградчик. Част от него го възстановихме със собствени средства", заяви кметът на община Димово Светослав Славчев. 

В петък- 25 февруари, Народното събрание прие бюджета за 2022 година. От него става ясно, че през тази година министерството ще разполага с рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции в регионалното развитие и благоустройството. Сумата бе окончателно одобрена на второ четене от Народното събрание с приемането на държавния бюджет за 2022 година. 

Иначе работната група в Министерството на регионалното развитие подготвя нормативната база за структурата и принципите, по които ще работи Фондът, както и критериите за кандидатстване и оценка. 

В Радио Видин очакваме отговор от пресцентъра на МРРБ на запитването ни как и кога ще могат да кандидатстват Общините с проекти за финансиране от новия фонд. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15