Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко ли учат българските ученици от връстниците си в други държави

МОН предлага учебната година да започва по-рано

Снимка: Катя Борисова


Натоварени ли са българските ученици? По-малко ли учат те, в сравнение с връстниците си от други държави? Колко дълги да са ваканциите? Министерство и синдикати имат различни отговори на тези въпроси. 

Според анализ на Министерството на образованието и науката българските ученици учат най-малко и почиват най-дълго в Европа. В анализа се посочва, че: "при тази ситуация, съчетана с проблеми в учебните програми и учебниците, не е изненадващо, че повечето български ученици са все по-неподготвени и все по-неконкурентоспособни на своите европейски връстници." Заедно с прегледа на учебното съдържание са разработени няколко варианта за промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината. Според първия вариант началото на учебната година остава на 15 септември, а  продължителността на учебното време се увеличава с 10 учебни дни. Вторият вариант предвижда учебната година да започва на 7 септември, като краят й бъде удължен за учениците от I до VI клас. Предложението в третия вариант е началото на учебната година да бъде на 1 септември, а учениците от I до VI клас да учат 10 учебни дни повече през юни. Тогава би имало 10 допълнителни учебни дни за ваканция за всички ученици, които да се разпределят в рамките на учебното време. 
Всеки от разработените три варианта изисква промяна в нормативната уредба, посочват от МОН, а тя ще бъде направена след обществено обсъждане. Предложенията могат да се видят на сайта на Министерството на образованието и науката.

От синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа" обявиха, че приветстват началото на дебат за учебното време, ваканциите и натовареността на българските ученици и учители, учебното съдържание, учебните програми, учебниците. Началото на учебната година в този дебат е малка и незначима част от същността на тази важна образователна политика, коментира Юлиян Петров, председател на синдиката:

"Синдикат "Образование" анализира и събра малко информацията на някои европейски организации, които се занимават с анализи на учебната година, учебното съдържание и т.н. и затова коментирахме къде се намираме ние в контекста на европейските държави, всъщност не само на Европейския съюз, а и на някои други европейски държави. По критерия за началото на учебната година, всъщност се оказа, че не се различаваме много от съответните европейски практики. Имаме варианти, когато се започва на първи септември, дори някои държави започват в края на август, но държавите от нашия климатичен пояс са насочени по-скоро към началото или средата на септември. Другият ми пример за държава, която почва на 30-ти септември- това е Малта. Много е специфично и е свързано с цялостната организация на учебното време. не мога да кажа, че ние сме някакво изключение в средата на септември да започваме, но самото начало само по себе си няма фундаментално голямо значение. В България то е традиция на 100 години и всъщност много малко се е варирало с началото, по-скоро с края на учебните занятия."

"Синдикат "Образование" анализира и събра малко от информацията на някои европейски организации, които се занимават с анализи на учебната година, учебното време, учебното съдържание и така нататък. затова коментирахме къде се намираме ние в контекста на европейските държави, всъщност не само на Европейския съюз, а и на някои други европейски държави.  По критерия за началото на учебната година се оказа, че не се различаваме много от останалите европейски практики."

От синдикат „Образование“ посочват за пример традиционната коледна и новогодишна ваканция, която е по-кратка отколкото в други страни в Европа. Няма и голяма разлика в продължителността на лятната ваканция, която е между 11 и 15 седмици. В България за учениците от горния курс е 13 и се намира в позицията на други държави с подобно географско положение.

Сравнителният анализ, който ползва "Доклад на европейската агенция за образование към към Европейската комисия за за системата на началното и средно образование" показва, че у нас не се учи по-малко в сравнение с повечето държави в Европа и може да се спори дали престоят в училище и на ученици, и на учители дори не е по-продължителен, посочват от синдиката. Учителите да се освободят от несвойствени за тях задачи, за да могат да преподават, коментира Юлиян Петров.

Дебатът в образованието не трябва да е за началото на учебната година, а на съдържанието в учебниците и програмите, е мнението на Красимир Михайлов, дългогодишен преподавател в началния курс във Видин.

"За мен лично подобен дебат е изключително странен, защото има някои традиции, които би трябвало да се подържат в сферата на нашето образование. Традиции добри или лоши, но когато нещо е утвърдено във времето и е показано, че е работещо, много странно да се коментира. Плюс това, това не е някакъв съществен проблем, дали ще започне учебната година на 1-ви, на 7-ми или на 15-ти. За мен е изключително странно да се коментира това. Аз лично смятам, че трябва да продължи старата практика, учебната година да си започне на 15-ти септември, както е било от толкова много години назад. Мисля че в образованието има доста по-съществени проблеми, на които би трябвало да се обърне внимание- например на учебните програми, на съдържанието в учебниците, да се набляга повече на практически занимания... Не разбирам защо това трябва да е тема?"- коментира Михайлов.

Трудно биха приели предлаганите промени и самите ученици, сочи анкетата на Красимир Каменов:

"Според мен е по-подходящо от 15-ти септември да започваме, както винаги. По-добре се чувстваме като цяло. В началото на месеца е по-топло и по-неподходящо... Според мен е по-добре на 15-ти септември... По-удобно е. Свикнали сме си така и ще има много недоволни ученици, ако се започне от 1-ви септември или по-рано. По-добре е да си е както преди... Смятам, че 15-ти септември е по-добре, защото така сме си свикнали... Навик ми е вече. Навик е да се идва на 15-ти септември. Всички са свикнали да се идва на 15-ти септември. По-добре се чувстваме" - споделиха видински ученици.

Предложенията за промяна в началото на учебната година и продължителността на ваканциите са публикувани на страницата на Министерството на образованието и науката. Със сигурност началото на следващата учебна година ще е на 15-и септември, както и досега.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05