Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското зърно- фактор на световния пазар

Снимка: Радио ВИДИН


Земеделие и търговия преплитаме в "Земята, която ни храни". Защото не е тайна, че всеки производител разчита да продаде стоката си и да реализира печалба, която хем да покрие направените разходи, хем да осигури средства за последващо производство и за извършване на инвестиции, когато е необходимо. Ние, потребителите пък, сме от другата страна, и за нас е важно това, което купуваме, да е на приемлива за нас цена, и ако може- с добро качество.

Покрай ситуацията в Украйна се заговори за продоволствието на народа. Стана ясно, че държавата ще изкупи за своя резерв над 1 милион тона пшеница, слънчоглед и царевица, което ще бъдат добавени към наличните количества. Към бюджета на Министерство на земеделието са осигурени и средства. 

Колко е зърното у нас и очаква ли се продоволствена криза- събеседник по темата е Борис Ангелов, представител на Софийската стокова борса в Монтана. 

"Няма място за притеснения за количеството зърно и качеството, необходимо за вътрешния ни пазар. Зърно има- и в складовете на държавата, и при отделните стопани- около 3 милиона тона е пшеницата, около 2 милиона и повече тона е царевицата, над 1 милион тона е наличният слънчоглед- това е достатъчно при пазарните условия да функционира икономиката ни... Спокойствие трябва да има и ценово, и количествено... Търсенето е по-голямо от предлагането, защото не се знае какъв ще е ценовият интерес, защото насрещните стоки, необходими за производството, при тях има смущение на пазара... Спекула на вътрешния пазар може да има, но е нормално стоката да се задържа в очакване на по-висока цена- тук спекула няма, има пазарен механизъм"- каза Борис Ангелов. 

Около 450 до 500 лева доскоро е била изкупната цена на царевицата у нас, пшеницата се е търгувала за около 500 лева. Това е нормално за периода и за свободния пазар. В суматохата обаче цената започва да нараства, най-осезаемо е при слънчогледа. Допреди седмица се е търгувал за 1 100 лева, сега вече цената на предлагане гони 2000 лева... Страната ни е сред водещите производители и износители на зърно, но цените винаги се диктуват от външния пазар- там играчите са силни. Според Борис Ангелов от стоковата борса в Монтана ситуацията в Украйна ще се отрази и на пазара:

"Обемът, който се произвежда в Украйна, е показателен. Той започва да липсва на външния пазар и тогава започва да се проявява интерес към външни купувачи и към нашата продукция- това е естествен процес... Ние не можем да влияем на търсенето, но погледите към нашата продукция влияят върху цената... По производство на слънчоглед ние сме едни от основните производители в света. Около 45-50 млн. тона е производството на слънчоглед в световен мащаб, България произвежда около 2 млн. тона- това не е малко... Ние сме и добър износител на слънчоглед, а цената е конюнктурна... "

Русия е първенец по производство на зърно, 70-80 милиона тона пшеница задоволяват пазара, Украйна също е фактор в Европа и света. Египет и арабският свят са най-големите вносители, а заради ситуацията в Украйна сега погледите са насочени и към българския пазар, който не е за пренебрегване, коментира Борис Ангелов:

"Като пазар ние от Северозападна България сме интересни за Гърция- заради транспорта. Сега обаче и транспортът става фактор за цената на изнасяната продукция. Всеки търси, където е по-късо разстоянието... Изнасяме и за Италия. Износът от речните ни пристанища към Европа също представлява интерес, но увеличението на цената на горивата и пандемията- също дава отражение... Но това, че нашата продукция представлява интерес, е благоприятно, тя е не само като количество, но и като качество интересна за външния пазар, налице е и стимул за производство..." 

При пазарните условия въпрос на усет е къде и как производителите ще изтъргуват стоката си и не винаги става въпрос за спекула. Зърно има, а спокойствие ще има, когато бъде овладян вътрешният пазар, особено при търговията на дребно, категоричен е Борис Ангелов от стоковата борса в Монтана. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

 11 -ът Ивайло Георгиев от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента сме..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00