Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се научим ли да пестим енергия и какви са бъдещите алтернативи?

Снимка: Архив

Цените на енергоносителите растат, а с тях и сметките за изразходваната енергия. Безспорно всеки потребител, който иска да намали сметката си за ток, трябва най- напред да проучи собственото си потребление. На първо място са старите електроуреди. Според експерти може да се пести и без да се инвестира в нови електроуреди. Те препоръчват да се проучат внимателно настройките на уредите, тъй като днес един рутер например може да изразходва точно толкова електроенергия, колкото и един хладилник, а осветлението вече не е най- големия проблем. Благодарение на икономичните LED-лампи изключването на осветлението вече не играе толкова голяма роля за сметката ни за ток. Жизненоважно е всички сектори на обществото да се ангажират с пестенето на енергия и да търсят ефективност при използването. Индустриалните сектори използват най- много енергия и така генерират замърсявания. Терминът "енергийна ефективност" е съотношението между изходното и вложеното количество енергия, т.е. с по- малко енергия да се извърши дадена услуга. Потреблението на електроенергия в Европа за последните 10 години се е увеличило с 2 %. България, обаче остава в дъното на класациите за енергийна ефективност. У нас около 40% от потреблението отива за отопление, докато в останалите страни на ЕС- не повече от 25 %. Според Националния Статистически институт, 38% от домакинствата у нас се отопляват на ток. С промяна на навиците за потребление, високите сметки могат да бъда предотвратени. Умеем ли да пестим енергия? 

Инвестирането в чиста енергия трябва да върви ръка за ръка с енергийната ефективност и икономията на енергия. Иновативните решения могат фундаментално да променят начина, по който произвеждаме, съхраняваме, транспортираме и използваме енергията. Преходът от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници и чиста енергия може да повлияе на общности, зависими от изкопаемите горива в краткосрочен план. С целенасочени политики и инвестиции в нови производствени умения чистата енергия може да осигури нови икономически възможности. Какви са новите енергийни алтернативи- разговаряхме с Цвета Наньова, енергиен експерт и изпълнителен директор на българо- австрийска компания, ангажирана по проекта за подмяна на отоплителните уреди в община Видин:

"Алтернативите винаги са били около нас, но някак си като че ли досега не ни вълнуваха и си живеехме като по социалистическо време, където цената на тока беше достатъчно ниска и така беше определена, защото сме с ниски доходи. Ние сме част, обаче от един свят, където цените са такива каквито са и нищо че за битовите потребители и в момента са на регулиран пазар, това в обозримо бъдеще ще бъде променено."

Санирането на жилищните сгради е от съществено значение за енергийната ефективност занапред, на това акцентира още енергийният експерт Цвета Наньова:

"Аз истински бих насърчила както общинските власти, които трябва също да подпомагат този процес, така и гражданите на Видин. В обозримо бъдеще пак ще бъде отворена такава схема и предстои още сгради да бъдат обновени. нека гражданите да попитат съседите си, които вече са минали през този процес, защото спестената енергия води до много добри резултати."

Предвид ситуацията в Украйна ще расте ли все повече броят на европейските проекти, свързани с енергийната ефективност, за да може и страната ни да се приспособи към новите условия и предизвикателства на енергийния пазар?

"Още през тази година в България ще тръгнат именно по линия на енергийната независимост проекти за възобновяеми източници. За Видин с пълна сила ще важи тази схема и хората ще имат достъп до публичен ресурс, финансова подкрепа да поставят фотоволтаици по най- лесния начин на покривите си."- допълни още енергийния експерт Цвета Наньова.

Емил Кирилов, родом от Видин, заедно с екипа си се занимават с изработката на хардуерни продукти. Според него българинът вече умее да пести енергия:

"Ние вече сме тръгнали по  пътя на пестенето на енергия. Наблюдаваме през последните години как хората започват да гледат много внимателно какъв енергиен клас уреди купуват, крушките, които ползваме за осветление, вече почти изцяло са сменени с диодни, които са в път с по- ниска консумация. Относно бизнеса също има известни промени. Хората вече гледат по всевъзможен начин да оптимизират производствените процеси, да оптимизират логистиката ... От друга страна трябва да се повишат инвестициите в намирането на нови енергоизточници. За съжаление, обаче това не може да се случи от днес за утре." - уточни Емил Кирилов.

Фотоволтаичните системи са част от бъдещите енергоизточници. Потърсихме за коментар Слави Рангелов, изпълнителен директор за България на най- големия производител на соларни панели в света.

"До средата на миналата година имаше основно търсене на фотоволтаици за 30 kW-ви централи, което беше с комерсиална цел, за продажба. След обединяването на нашата борса с гръцката и румънската цената на енергията драстично се вдигна и оттам големите консуматори и производствени предприятия изпитват огромна необходимост от това да инсталират собствени централи, за да намалят сметките си за ток. Това е в момента основното търсене- работодатели и предприятия, които консумират и са на свободен пазар."- поясни Слави Рангелов.

Ще се научим ли да пестим енергия заради растящите цени- това попитахме и видинчани:

"Българинът умее да пести от всичко, предполагам, че умее да пести и енергия. Има хора, които се топлят на дърва, които се топлят и на пелети и с алтернативни източници ... Ние сме твърде зависими не само от Украйна, имаме много други зависимости и от други големи държави, така че трябва да се търсят алтернативи за такива извънредни ситуации ... Това трябва да дългосрочна стратегия. Трябва да се мисли за постепенното отдалечаване на Европа от енергийната зависимост на Русия. Никой тук в Европа не очакваше, че Русия ще нападне Украйна и ще се стигне дотам."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00