Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва зад Колодрума във Видин

Снимка: Красимир Михайлов



Изхвърляне на строителни отпадъци предизвика възмущение сред видинчани, разхождащи се в района на Колодрума. На същото място вече е имало нерегламентирано сметище, което наскоро е почистено от Община Видин. Това обясни Красимир Михайлов, който става един от очевидците на замърсяването:

"Традиционно правих обиколка с велосипеда си и често ходя зад Колодрума. Преди два, три месеца там цялото пространство беше завзето от нерегламентирано сметище и мисля, че преди около два месеца Общината почисти мястото и аз с удовлетворение забелязах, че изглежда по-добре, дори си помечтах там да продължи Крайдунавският парк, но станах свидетел на едно изхвърляне на отпадъци. Един камион изхвърли две огромни бетонови плочи на това място. Това за мен е изключително възмутително, тъй като това е точно толкова недопустимо, колкото да изхвърлиш фас или хартийка  по улицата, когато вървиш. И трябва да има някаква култура на поведение, която трябва да си създадем всички хора, но за съжаление виждам, че това много трудно се получава. И като имаме предвид, че от години Общината трудно успява да се справя с облагородяване на пространства в града, а пък ние умишлено да нарушаваме тяхната цел, вече това още повече затруднява цялата ситуация. Струва ми се, че идеята за общинска полиция, която беше лансирана преди време, би трябвало да е актуална и днес и крайно време е да има някакъв орган, който да упражнява контрол и да налага санкции при подобни неща, защото знаем, че в Западна Европа, ако изхвърлиш фас на улицата, много тежко те глобяват. И според мен това е един от начините да решим проблема, а другият е като възпитаваме хората още от деца да спазват някакви правила в тая посока."

Контролните органи на Община Видин са установили, че се касае за частен имот, който се запълва със земни маси, обясни началникът на отдел "Екология" Светла Ангелова:

"Ситуацията с конкретния имот зад Колодрума и конкретния сигнал всъщност е малко по-различна. В случая не се касае за нерегламентирано сметище, в случая се касае за частен имот и собственикът е решил, че ще си заравни терена. По тази причина всъщност не сме изпратили съответно контролните органи и не сме ги санкционирали, защото става въпрос за запълване със земни маси, а не конкретно за нерегламентирано сметище и нерегламентирано изхвърляне. От снимките и колегите, които ходиха на място, става въпрос за земни маси. Може би става въпрос за друг терен или за... от снимката всъщност се виждат земни маси. А иначе на място ходиха нашите контролни органи и става въпрос действително за земни маси и така пише в информацията, която ми предоставиха..."

От Регионална инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ Монтана, която отговаря и за територията на област Видин, обясниха, че ще предприемат действия по изясняване на фактите и обстоятелствата. Припомниха и санкциите при изхвърляне на отпадъци на неразрешените за това места:

"На териториалният обхват на дейност на РИОСВ – Монтана се извършва превантивен, текущ и последващ контрол по приложение разпоредбите на т. нар. екологично законодателство, в това число и по приложение на Закона за управление на отпадъците. Извършват се планови, извънредни и/или проверки по сигнали и жалби. За всяка календарна година се изготвя и одобрява от ръководството на министерството на околната среда и водите Годишен план за контролна дейност. За 2022 г. също е  наличен план за контролна дейност на РИОСВ – Монтана, публично достъпен на интернет страницата. В описаната ситуация по Вашата информация ще се предприемат последващи действия от представители на РИОСВ – Монтана по изясняване на фактите и обстоятелствата, изпълнение на задълженията на длъжностни лица, отговорни за управлението строителни отпадъци в район. Ежемесечно за предходни периоди се предоставя информация чрез интернет-страницата на РИОСВ – Монтана отчет за контролната дейност, както и по постъпили сигнали и жалби в инспекцията.
Управлението на отпадъците има за цел да се предотврати или намали вредното им въздействие върху човешкото здраве и околната среда. Кметът на общината организира управлението на битовите и строителните отпадъци, образувани на нейна територия, съобразно изискванията на Закона за управление на отпадъците. Изпълнението на задълженията се контролират от РИОСВ. При констатирано замърсяване на площи и терени на неразрешени място за събиране, временно съхранение или други дейности с отпадъци, се предприемат административни мерки – даване на задължителни за изпълнение предписания, съставяне на актове за установяване на административно нарушение и други.

Санкциите за неизпълнение на дадено предписание с основание Закона за опазване на околната среда са от 2000 лв. до 10000 лв. Наказва се с глоба от 300 до 1000 лв. физическо лице, което изхвърля отпадъци на неразрешени за това места по приложение на Закона за управление на отпадъците (ЗУО). При установяване на причинителите на отпадъци, на физическите лица се налага глоба от 3000 до 10 000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци - имуществена санкция от 6000 до 20 000 лева. 

Когато причинителите на отпадъци са неизвестни, разходите по възстановяването на качествата на околната среда се поемат от лицата, в чието държане се намират отпадъците.

За нарушения на ЗУО, които не съставляват престъпления, физическите лица, кметовете на общини или длъжностните лица се наказват с глоба от 500 до 3000 лв., а на юридическите лица или на едноличните търговци се налага имуществена санкция от 1000 до 6000 лв."


На територията на Община Видин няма "нерегламентирани сметища“, обясниха още от РИОСВ. При констатиране  на замърсени площи и терени с битови и строителни отпадъци, се предприемат последващи действия - даване на предписания за почистване в разумен срок, съставят се актове, извършва се последващ контрол до почистване на замърсените площи и терени. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на едно място..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18