Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинската пожарна отбелязва 144 години от своето създаване

14
Снимка: Радио Видин

Във Видин отбелязаха 144 години от създаването на пожарната служба, която е една от първите в страната. Представиха техника и умения за спасяване. Пред ученици показаха евакуация на хора и как се потушава огънят. Сред проблемите, с които пожарникарите се налага да се справят, е недостигът на средства за поддръжката на техниката и на сградата. 


Едно от първите решения на общинския съвет на 31 март, веднага след Освобождението, е именно назначаването на пожарникари, отбеляза началникът на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин главен инспектор Димчо Горанов:


"По онова време те са били назначавани от кмета на общината и са били общински служители в специално обособено звено."


По повод годишнината пред ученици в училище "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин показаха как се евакуират хора и се потушават пламъци.


Целта на такива мероприятия е популяризиране на пожарникарската професия, както и формиране на трайни знания и умения на подрастващите при евакуация и при първоначални действия при гасене на възникнал пожар, каза главен инспектор Димчо Горанов-началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин:


"Учениците, под ръководството на учителите, бяха изведени на двора, беше извършена проверка на наличността на учениците и се установи, че две деца са се изгубили по коридорите. Наложи се да се сформира разузнавателен екип и група за евакуация от пожарникарите, които да изведат децата. Изведохме децата, с помощта на въздушно-дихателни апарати, оказана им е първична медицинска помощ, след което пристъпихме към демонстративно гасене на пожар с лесно запалими течности в метална тава..."

Осмокласникът Николай Красимиров трябваше да бъдат открит и изведен от училището. Според него работата на пожарникарите е много сериозна.

"Харесва ми работата на пожарникарите, отговорна е... Трябваше ние да седим някъде, все едно ни търсят, намериха ни, сложиха ни маски с кислород и ни изведоха на безопасно място..."

Подобни демонстрации са важни за да може учениците спокойно и адекватно да реагират ако се наложи в реални ситуации, каза Бисерка Каменова директор на училището. 

"Така ние обучаваме учениците да са дисциплинирани, да знаят във връзка със ситуацията как да действат, да са спокойни, да напуснат училището, сградата, на място, където е обезопасено..."

След демонстрацията учениците разгледаха пожарната техника и се запознаха с нейните възможности.

В сградата на пожарната служба пък е уредена музейна сбирка, в която са показани копия на документи, стара екипировка и техника от преди повече от 90 години, разказа главен инспектор Димчо Горанов:


"Това е ръчна противопожарна помпа, едностъпална. Работят хора от едното рамо на другото рамо. Постоянно се помпа вода. От едната страна засмуква. От другата страна изпръсква водата към пожара."


Пожарникарите се изправят се пред огъня със същата самоотверженост като своите предшествениците преди 144 години:


"На човек трябва да му идва отвътре, за да бъде пожарникар, иначе нещата не се получават."


Кристиян Методиев прави избора си да е в екипа на пожарната, когато е на 19 години:


"Най-голямото удоволствие, което може да се изпита от работата е естествено, когато спасиш човешки живот. В моята 12-годишна кариера заедно с моите колеги съм участвал в спасяването на девет човешки живота и чувството е просто неописуемо. Наистина даваме много от себе си за да помагаме на хората."


На пожарникарите освен с огъня се налага да се борят и с проблемите, казва главен инспектор Димчо Горанов. Не достигат средства за поддръжка на техниката и на сградата:


"Друг основен проблем, с който се сблъскваме, е ниската противопожарна култура на населението, особено в малките населени места, където не се спазват никакви противопожарни правила и мерки...проблема с водоснабдяването в малките населени места, изключването на части от уличната водопроводна мрежа, неотремонтирането на пожарните хидранти. Проблем в големите градове пък е паркирането на личните автомобили не където където трябва и не както трябва, което също затруднява движението на противопожарните машини."


Освен да спасяват при бедствия и да потушават пламъци, сред задачите на огнеборците е също да разясняват как да се предпазим и какво да правим  в случай на пожар. Правилата трябва да ги знаем от малки, затова са чести срещите в детските градини и в училищата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00