Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистичното село Шишенци с дълголетници и дълголетни проблеми...

Гостуваме на село Шишенци, община Бойница, за да проверим как се справят местните, като част от най-бедната община в ЕС. Интересува ни ще спре ли обезлюдяването тук, кога ще бъдат решени проблемите на малкото село с 40 останали жители и затихващи функции и как се живее на място без магазин, лекар, аптека и транспорт.


Шишенци се намира на 40 км от Видин и на 5 км от българо- сръбската граница. Началото си води от XIX век, когато дядо Шишко от Тетевен се заселва на едно от възвишенията край селото. По-късно още преселници от този край идват, за да започнат новото начало в живота си в този по-спокоен навремето регион.



Село Шишенци е известно със своето читалище и библиотека, с наскоро ремонтираната си църква "Свети Николай", в която е рисувал дебърски зограф, както и с многобройните легенди за самодиви тук.

В селото е роден проф. Въто Груев- български учен, първи ректор на Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора, преобразуван по-късно в Тракийски университет. Оттук са и корените на Нели Нинова- една от малкото българки, които са работили в екипа на американския президент Барак Обама. Преди години младата жена завършва видинската английска гимназия, заминава да учи в САЩ, там среща бъдещия си съпруг, а по-късно попада и в екипа на Обама.

Селото крие доста любопитни истории, някои от тях обвити в мистика, но конкретният повод сега да го посетим бе големия пожар, който горя край него в продължение на 4 дни и само навременната намеса на пожарникарите го спаси, след като огънят бе стигнал вече в долчинката, разделяща последните къщи на Шишенци с пламъците. Освен това, в края на миналата седмица бе получена информация, че най-после има раздвижване около ремонта на пътя Шишенци- Бориловец- Приловец- най-пряката връзка с Видин. Оказа се, че това е една от болните теми тук, защото местните жители предпочитали да пазаруват от Видин, вместо от общинския център Бойница, където цените на стоките били доста по-високи.  

"Поне 10 години се надяваме този път да бъде оправен", обясни кметският наместник на селото Христина Калчева. Тя е на този пост от 2007 година и добре познава проблемите на местните:


"10 години са правени опити пътят да бъде ремонтиран, а нуждата за това е отпреди това. Там има един участък, където и каруца не може да мине. Сега обаче имаме някаква надежда, че ще го ремонтират, защото министърът е казал - лично е идвал тук и е обещал. Отпуснати били пари за този път и дано държавата наистина да е помислила за този народ тук, защото на нас ни е по-близо до Видин оттук с 10 км, а и при този скъп бензин, това ще ни улесни много...

В селото вече живеят около 40 човека и проблемите са много. Нямаме автобус, с който хората да идат да пазаруват поне в Кула. Нямаме и магазин. За най- необходимото, например за един кибрит, човекът трябва да ходи до Кула или до Видин, или да се моли на тези с колите, които пътуват. Нямаме и аптека. Хората трябва да използват пак чужд превоз, за да могат да идат и си вземат лекарствата. Сега с кметицата на Бойница решихме аз да събирам рецептурните книжки, после да й ги давам и когато тя отива във Видин да взима лекарствата. После аз ще ги взимам и ще ги разпределям. Проблемите са много, но са все такива, каквито не могат да бъдат разрешени на този етап, защото всичко опира до средствата, а хората тук са останали малко. Повечето са в пенсионна възраст. Най-младият ни жител е 68-ми набор. Иначе имаме няколко доста възрастни жени- едната е родена 1928 година, друга- година по-късно и една жена 30-ти набор.


По време на пандемията бяхме се разболели 7 души, но всички оздравяхме. Не сме имали смъртни случаи. Тук хората са корави, работливи много и дълго живеят- особено жените...", допълни Христина Калчева.

"Навремето хората тук са се издържали със земеделие. Ние сме имали две зеленчукови градини. Имаше бригади с по 30-тина човека. Изнасяли сме зеле, чушки, ягоди. Всичко това се изнасяше или отиваше във Видин за вакуумната фабрика. Имахме и шилекомплекс със 7 000 агънца. Като дойдеше пролетта и започнат да ги изкупуват, идваха и тир-овете. По-добре беше по онова време, защото хората имаха работа. Тук имаше кооперация и 3-4 магазина. Сега нямаме нито един- една сол нямаме откъде да купим...

Навремето в селото имаше и училище. Децата се хранеха в стола към него. Печката в кухнята беше дълга 4-5 метра. Имаше и пансион, защото от съседните села идваха деца да учат тук. Сега училището е пусто и се руши. Закрият ли се училищата, много пъти съм го казвала, това значи , че се закрива и населеното място..."

Тъжното е, че след по-малко от двадесетина години и Шишенци, както много други села в този район, вероятно ще остане в призрачното минало. Едва ли легендите и запазените традиции ще съхранят село като него, защото само красивата природа и спокойствието не са достатъчни, за да върнат младите хора тук.

Какво разказват още жители на Шишенци за живота преди и днес, какво се е приготвяло в училищния стол, шишенска рецепта за имунитет, както и целите интервюта с кметския наместник Христина Калчева, дългогодишния читалищен деятел Нарциса Недялкова, бившата готвачка Вътка Петрова и със Силвия Камарашка- в звуковия файл.   






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45