Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли конкуренция за учителски места в Северозапада?

Снимка: Архив

Почти двойно е увеличението на кандидатите за едно учителско място през последните две години, включително и за малките населени места. Това отчита вътрешно проучване на фондация "Заедно в час" сред училища в цялата страна, включително и такива от трите области в Северозапада. В края на днешния работен ден от 17:00 часа ще се проведе уебинар на тема "Как да намираме и задържаме мотивирани учители". Онлайн събитието е безплатно, но изисква предварителна регистрация. В него дългогодишен директор и ментор на учители от "Заедно в час" ще споделят практични съвети и препоръки.

Именно предварителната прецизна селекция и съвременна педагогическа подготовка, която осигурява "Заедно в час" за учителите в своята програма "Нов път в преподаването", са причина все повече директори от цялата страна да се доверяват на организацията и да търсят партньорство. Всички държавни и общински училища от областите Монтана, Враца и Видин могат да подават заявки за предварително подбрани и обучени учители от програмата, които да започнат работа през септември 2022 г. Какъв е интересът към програмата в Северозапада? 

Пандемията и несигурността в много икономически сектори провокираха повече хора, които преди години са завършили педагогически специалности, да се върнат към учителската професия. Тази конкуренция, обаче не е изцяло с положителен знак, защото прави още по-предизвикателен процеса на подбор за директорите да изберат най-подходящите кандидати, които са най-добре подготвени за работа в контекста на съвременното образование, това каза за радио Видин Гергана Ефремова, старши специалист "Стратегически партньорства" към Фондация "Заедно в час". 

"През последните две години доста се промени тази картина и интересът към учителската професия значително нарасна и като говорим за конкуренция, не говорим само за млади учители, а като цяло за нови учители. До голяма степен в резултат на кризата, пород3ена от пандемията, много хора, които са завършили педагогически специалности, но не са практикували досега, видяха добра възможност да се върнат към своето образование и учителската професия. През последните години има засилен интерес към програмата - като традиционно по-малко от 10% успяват да преминат взискателния подбор. Одобрените кандидати имат готовност да работят в училища в малки населени места, в крайни градски квартали и с уязвими групи, където учениците срещат повече затруднения с усвояването на учебния материал, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система. Участниците в програмата залагат на индивидуален подход с учениците, наблягат върху мотивацията и прилагат разнообразни форми на обучение в класната стая и отвъд нея. Новите учители могат да допринесат към училищния екип с разнообразен опит и умения, сред които са владеене на чужди езици, доброволчество, проектната дейност и справяне с непредвидени ситуации."

Днешният уебинар, започва в 17.00 часа каза още Гергана Ефремова, представител на фондацията:

"Уебинарът не е само за директори, които работят или биха работили с нас, наистина целта е да споделим полезния опит и добрите практики, а вече ако има директори, които намерят отговори на техните въпроси и подадат заявка, разбира се, че много ще се радваме."

В двете области Враца и Монтана "Заедно в час" работи от 2016 г. През настоящата учебна година в региона работят 7 учители от програма "Нов път в преподаването". Всички те работят в пет училища партньори на "Заедно в час" в област Враца (в Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра, Михайлово и Софрониево) и едно училище в област Монтана- в село Лехчево. Какъв е профилът на учителите? Петя Петрова- Павлова е преподавател целодневна форма на обучение в СУ "Христо Ботев" в Козлодуй. Тя започва работа миналата есен и е доволна от избора си:

"Училището, в което преподавам, е с дългогодишни традиции и преподаватели от фондация "Заедно в час" и натрупаните позитиви от предишни мои колеги са ми били от изключително голям плюс за това директорката да се довери и поне до този момент аз лично оставам с впечатлението, че оправдаваме очакванията и. Този изключителен подбор и "Лятната академия", през която преминаваме ни дават определено предимство пред останалите учители."- обясни Петя Петрова- Павлова.

Още един млад учител се реализира успешно в Българския Северозапад. Емилиян Рангелов е преподавател по "Информационни технологии" в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в монтанското село Лехчево и е участник в кохорта учители 2020 на Фондация "Заедно в час".

"Като участник в програмата през 2020 година имах възможността да кандидатствам в няколко училища, като едното от тях бе именно училището в село Лехчево. Тъй като съм от Монтана реших, че ще е най- релевантно за мен да избера Лехчево. Направих едно проучване на региона и реших, че това е мястото, където ще упражнявам своята професия като учител и не съжалявам."

Каква е ситуацията във видинските училища и има ли млади учители, кандидатстващи за работа? Разговаряме с директора на ПГ "Михалаки Георгиев" Евлогия Манджукова:

"Аз съм отворена към всякакви нови неща и приветствам присъствието на млади хора в учебните заведения по ред причини. Първо те са по- близо до учениците и второ са по- креативни, защото имат желанието да се наложат в професията си. При нас през последните години са назначени четирима млади учители и ще продължа и в бъдеще, не защото съм дискриминирала възрастните, а като професионално училище търся повече учители по професионална подготовка."- поясни Евлогия Манджукова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10