Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Любител художник от Лом реди първата си изложба в Италия

3
Снимка: Радио Видин


Димитрина Симеонова от Лом подготвя самостоятелна изложба в Италия. Това ще бъде първата й самостоятелна изява като любител художник. Ще покаже творчеството си в Монте Белуна, провинция Тривизо, където живее от 20 години. Нарекла е експозицията си "Сбъднат сън". 

"От 6 години се занимавам, така да се каже, с моя сън, който се сбъдва след толкова много време, и първоначално не съм и помисляла да стигна до самостоятелна изложба, но с помощта на мои близки хора решихме, че е време да се покажа и навън, не само вкъщи. С помощта и на други хора организирахме мероприятието, което ще се състои на 30 април. Много съм развълнувана и ми е много приятно, че един сън се сбъдва. Пожелавам на всички хора да го постигнат."

В изложбата "Сбъднат сън" ще бъдат показани 25 живописни платна на Димитра Симеонова. Картините са рисувани през последните 4 години. Във всяка от тях има много цветове, цветя и красота. 

"За мен е важно е да има искрящи цветове, които използвам във всяка една картина. Харесвам силните, ярките цветове. По принцип използвам живи цветове. Работя с масло и акрил. Всяка картина изразява част от моето насторение, от моя живот.  Изложбата ще бъде с 25 картини, голяма част са създадени от 3-4 години насам. Много малко време имам за това мое хоби, за тази мечта, защото по принцип съм на работа, след това си имам други занимания. Гледам поне 2-3 часа на ден да отделям за моите мечти".

Мечтата на художничката не спира до тук, желанието й е да представи изкуството си и в България.

"Искам да опитам, да видя как ще ме приемат хората. За мен ще бъде голямо удоволствие и голяма чест да се върна там, където съм родена, и да представя моите картини пред хората, които ме познават. Една изложба ще бъде за мен едно голямо удоволствие, едно сбъдване на супер мечтата ми".

Галерия

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55