Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Идиотът в мен" - запознай се с останалите, които живеят в теб

Снимка: Радио Видин

Във време, в което имаме все повече поводи за тревоги и поводи за безсъние, може би е време да сменим гледната точка и да погледнем към себе си. И не просто към себе си, а към идиота в себе си. Повечето от нас имат поне един такъв. Останалите не си признават.


Ако вярваме на неизвестните гении на социалните мрежи, трудно се живее, когато в теб съжителстват истерик, флегматик, алкохолик, злодей и някакъв неизвестен тъпак, който непрекъснато повтаря "Веднъж се живее!". Всички тези образи, плюс един идиот в добавка, сякаш живеят у един клошар – главният герой на романа "Идиотът в мен" на Радослав Младенов.


Гого Клатев е един добронамерен клошар по професия и по душа, защото да си клошар всъщност не е толкова зле. Животът му на бездомник обаче отива по дяволите заради един нацепен кокоши кокал и нещата бързо излизат от контрол, втурвайки се в безумни обрати и ситуации, колкото пародийни, толкова и близки до реалността. Всъщност, ако се огледаме, не е ли пародията отдавна част от живота ни?...


Написан на ежедневния ни език, романът се чете бързо и лесно, чак пристрастяващо, защото безумните на пръв поглед образи в него, откровенията – някъде на ръба между депресивното и комичното – и не на последно място каскадьорското темпо на историята, която повлича и главният герой Гого Клатев, и читателя, са идеалното съчетание от условия за максимално удоволствие. Безобидният и странно интелигентен по леко налудничав начин Гого се задавя на улицата с един глупав кокал, и това преобръща живота му. Без да прави абсолютно никакво усилие, а донякъде и без да гори от желание, се оказва в болница, събужда се в трезора на важна партийна банка, арестуван е, освобождаван е, само за да го приберат отново в неподвластна на желанията му поредица от нелепи събития. А той иска просто да си бъде клошар! Само че съдбата има други планове за него и шантавата поредица от хора, с които го среща случайността. Например да го качи на върха на държавата и абсурда (то пък все едно има разлика между двете!), ако се налага – дори насила, но и преди това да го прекара през травматологията, моргата, ареста, една гумаджийница, банка, партийни неволи, редакция на вестник и свои и чужди неудачи.


"Идиотът в мен" е юбилеен роман на Радослав Младенов, с който той отбелязва, както сам казва, двайстата година от началото на творческата си лудост. В него с по приятелски груба ирония, пиперлив език и майсторско чувство за хумор се прави една подробна дисекция на родното общество и на абсурдността, която често пъти съпътства ежедневието ни, та дори сме спрели да я забелязваме като че ли, а идеята на автора е повече от семпла и на пръв поглед лесна за следване – "Осмей първо себе си, и чак тогава – останалия свят!" На втори поглед установяваш, че да се надсмееш над себе си май е много сложна задача, на която не всеки е способен, особено пък по такъв майсторски начин. Иска се особен вид душевност и талант, подобен на този на Гого Клатев, който не вярва, че някой се интересува от мисловните заключения на пропаднала личност като него.


Кой всъщност е Радослав Младенов? Роден през 1956 г. в София, той е автор на романи, разкази и пиеси, една от които – "Разкош от мизерия" години наред се играе на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Освен това обаче е и "човек от системата". Талантът си за писане открива, докато все още работи в МВР, само за да се превърне в един от най-добрите писатели криминалисти у нас. Сам казва, че има над тридесет години в контраразузнаването, но винаги мечтаел да пише. Започва с един разказ, в който за пръв път оживяват героите му Кънчо и Пантерата Стойнев, за да стигне до десет книги за двайсет години, а за обект на историите си използва хората и случките, с които го сблъсква работата му и собственият му опит. Целта му е да покаже, че в МВР работят и такива хора – талантливи, интелигентни, адекватни към ситуацията, с чувство за хумор и (само)ирония. Част от заглавията му са "Готино е да си тъп", "Каръкът в мен", "Триумфът на лудите глави", "Власт, мераци и малка дупка от куршум", "Шаш и паника" и други.


Негови текстове могат да бъдат открити и под псевдонима Антъни Флеч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00