Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За европейското бъдеще в Деня на Европа

Снимка: Радио ВИДИН

Как младите хора виждат Европа и какво е бъдещето на европейската общност? В Деня на Европа се срещаме с ученици от ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин. Християна Страхилова и Надя Паскова са от 10 "В" клас, представители на Ученическия съвет. И двете смятат, че е важна подкрепата между държавите във всяка една сфера:  

"В днешно време, особено с всички неща, които се случват, то е изискване да бъде по-обединена Европа, държавите да се подкрепят. Защото, в крайна сметка, това е основният смисъл на Европейският съюз", заяви Надя.

"Ние обичаме да бъдем европейци, само когато имаме изгода от това. На моменти обичаме да казваме, че ние сме част от Европа, вече сме европейци. Но в един друг момент, особено в такива дни, решаваме, че не сме вече толкова близки, ние така или иначе сме далеч от останалите държави. Ние сме на изток", споделя  Християна. Според нея, една от възможностите, от които може да се възползваме като членове на ЕС, е  да пътуваме свободно:

"Това е едно от удобствата. Ние, като млади хора имаме толкова много проекти, толкова много начини за пътуване, за комуникиране с хората от Европа. Толкова е лесно. И въпреки това, ние просто обичаме да казваме, че няма такава възможност, а тя е точно пред нас. "Еразъм", проекти, пътувания. Това е всъщност идеята- да се запознаваме с нови хора, да общуваме, да сме единни. А за да сме единни, трябва да се виждаме и да комуникираме".

Като млад човек, с много идеи, Надя принадлежността към европейското семейство носи само ползи и трябва да се насърчава приемането на нови членове: "Европейският съюз като институция е една прекрасна идея. Защото има обмен на помощ. Ти може да имаш идеята, може да имаш мечтата, но не винаги може да имаш късмета да можеш сам да я реализираш. Ето, в Съюза може да получиш тази помощ, която ти е необходима. И оттам да се получат много хубави неща, които облагодетелстват не само теб, но и другите. Затова може би може и повече страни да търсят тази подкрепа и да искат да бъдат членове".

9 май е Ден на Европа. Празникът на Европейските общности се отбелязва от 1986 година. Обявен на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985).  Денят на Европа е определен за отбелязване в България с Постановление № 54 на МС от 29 март 2005 год.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00