Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Листно подхранване и ранни грижи за слънчогледа

Снимка: Радио ВИДИН

Сеитбата и стартът на пролетниците не винаги са при идеални условия. Добрият добив зависи от избора на качествени семена, подходящи торове, качествени агротехнически обработки и подходящи агро-климатични условия. А пролетта е сезон, който често изненадва с температурни аномалии и други климатични стресове. 

Доказано от науката и практиката е, че ранните фази от развитието на слънчогледа са с голямо влияние върху добива. А обичайно тези фази протичат при доста различни условия и стресове, които не можем да променим, но можем да управляваме, стига да ги познаваме добре, коментира в "Земята, която ни храни" Маргарита Костова- агроном и специалист по листно торене.

Радио Видин: Какво е развитието на слънчогледа към този момент? Кои са най-честите проблеми, които трябва да познаваме при отглеждане на слънчоглед?

М.К. Много и различни са фазите на слънчогледа – най-масово са от поникване до 2-3-та двойка листа. Но има и още незасети площи, така че грижите за слънчогледа ще продължат в разтеглен период от време.

За да очакваме добър добив, има определени изисквания, които трябва да се изпълнят в ранните фази от развитието на културата: да има активно работещ корен; да се развие здраво, мощно стъбло с добър тургор и работещи листа; да се усвоят пълноценно почвените торове.

Изравненият посев е едно от най-важните изисквания за по-нататъшното развитие, както за растителната защита, така и за жътвата. Здрави, добре развити и изравнени растения могат да посрещнат всякакви стресове, а те не са никак малко: 

Студена пролет, големи температурни амплитуди, слана в ранните фази- младите слънчогледови растения никак не са устойчиви на студ, а внезапните пролетни студове се случват често;

Молибденов глад - в ранните фази от развитието си слънчогледът се отличава с особени изисквания към молибдена, особено при студени, преовлажнени и кисели почви. Често се наблюдава задържане на развитието на растенията във фаза "2-3 двойка листа";

Стрес от суша или преовлажняване- и в двата случая проблемът е свързан с ограничен приток на хранителни елементи от почвата. Растенията остават слаби, недоразвити и негодни да изхранят добив;

Стрес от градушка- градушката е едно от най-жестоките природни явления. Често се поразяват най-добре развитите листа, формирани преди бутона. Затова след нараняване са необходими допълнителни хранителни вещества за подобряване растежа на здравите листа и удължаване живота на наранените, но фотосинтезиращи листа. Това мероприятие калцира раните, за да не влизат патогени в тях.

Стрес от хербициди-почвени или вегетационни-  в ранните фази от развитието на слънчогледа се внасят вегетационни хербициди, а това често се случва в условията на променливи метеорологични условия и в резултат наблюдаваме повече или по-малко фитотоксичност по слънчогледа.

Радио Видин: Изброихте все сериозни проблеми, но вие имате опит. Какво трябва да се предприеме в някоя от тези ситуации?

М.К. Екофол има дългогодишен опит при ранните грижи и преодоляване на стресове - незабавното стимулиране с комплексен листен тор с млечна киселина, активира фотосинтезата, намалява пораженията върху увредените листа и спомага за бързо израстване на нова листна маса.

Радио Видин: Да кажем по-конкретни препоръки за листно подхранване – кога и защо, с какви продукти?

Технологично правилно е листните торове да се внасят два пъти през вегетацията. Първият оптимален период е във фаза 2-3-4 двойка листа  - тогава малките растения имат жизнена необходимост по най-добър начин да се стимулира началният растеж – вкореняването и формирането на листата.

Особено подходящи за ранните фази на слънчогледа са Амино Експерт® Импулс и Амино Експерт® Суприм. Те съдържат хормони на растежа – ауксин, цитокинин и гиберелин, които съчетани с макро-, микроелементи и аминокиселини, осигуряват правилно развитие и протичане на фазите и залагане на максимален добив. В такива случаи не бива да се мисли за количеството листен тор, който ще попадне върху почвата – той пак ще се усвои чрез корените. Важното е листният тор да попадне върху вегетационния връх, да даде бърз старт и помощ в развитието на малките слънчогледови растения.

Вторият оптимален период е във фаза бутонизация, за да се подобри развитието бутона, дружния цъфтеж, опрашването, синтеза на мастни киселини. Препоръчваме листни торове с повече БОР – Лактофол Бор, Хеласол Бор, Тедигрийн за слънчоглед. Много важно е да има 2 пъти листен тор с БОР – в ранните фази и при бутонизация, защото борът не се реутилизира, т.е. горните листа не могат да го черпят от по-долните, ако е даден еднократно, по-рано в развитието. Растенията го използват само във фазата в която е даден. И затова решението е да се внесе поне 2 пъти през вегетацията.

Крайният ефект от тази технология е увеличаване на броя на изхранените семена, нарастване на добива от слънчоглед с около 15% и повишаване на масленото съдържание с 2-4 %.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30