Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преодоляване на хранителния дефицит при царевицата

Снимка: Радио ВИДИН

Грижите за младите растения са от значение за добивите при всички култури. Така е и при царевицата. В "Земята, която ни храни" съвети за технологичните решения за най-добро хранене, недопускане или бързо преодоляване на проблеми в развитието на царевицата дава Маргарита Костова - агроном по растителна защита и консултант по хранене на растенията.   

Вярно ли е, че ранните фази от развитието на царевицата са от ключово значение за формиране на максимален добив?
Ранните фази от развитието на царевицата са критични по отношение формиране на добива. И това е така, защото във фазите от 4 до 7-8 лист се залага добива и развитието в този период не трябва да е в стрес или в недостиг на хранителни вещества. Торенето трябва да е обмислено и комплексно. Обикновено се подава почвено азот, фосфор, калий, а микроелементите остават в недостиг. А царевицата има завишени потребности към някои от тях. Най-икономичният и ефективен начин за осигуряване на усвоими микроелементи е листното им приложение. Едно и също количество микроелементи, достигнало да растенията, е необходимо да се подаде десетки и стотици пъти повече чрез почвени торове, отколкото чрез листното им приложение.
Едно от най-важните условия за добро развитие и стабилен добив е още от старта да има изравнен посев, с добър тургур. Когато растенията са балансирано нахранени, здрави и със силен имунитет, те са много по-устойчиви към предстоящите неблагоприятни климатични условия. 
Може ли да посочим някои по-съществени проблеми в ранното развитие на царевицата и да дадем решения за преодоляването им?
Два са най-често срещаните проблеми в ранното развитие на царевицата: неравномерен старт и развитие, което може да причини до 20% загуби в добива на зърно; хранителни дефицити, дължащи се на преовлажняване и ниски почвени температури. 
Решението е стимулиране с комплексните листни торове Лактофол® Основен МАКС и Амино Експерт® ИМПУЛС. 
Уврежданията от рязко понижаване на температурите и пролетни слани могат да се преодолеят много успешно с аминокиселини. В такива случаи се прилага Амино Експерт® Баланс - продукт с много високо съдържание на усвоими аминокиселини (635 г в литър), като приложението трябва да бъде възможно най-скоро след повредата.
От полските култури царевицата е най-добър индикатор за недостиг на цинк. Още в начално развитие растенията имат завишена потребност от елемента. При неговата липса е характерно задържане на растежа и нарастването на междувъзлията, а някои растения напълно дегенерират и загиват. Нарушава се метаболизма на растенията (особено азотния обмен), което възпрепятства ефективното използване на внесените в почвата торове. Това се отразява отрицателно на формирането на репродуктивните органи и намалява добива.
Недостигът на цинк не винаги има видимо проявление в растенията, но винаги ощетява добива! 
Значи трябва да се подаде цинк на царевицата и така да се решат проблемите?
Когато листният тор съдържа само цинк, той задоволява тази нужда, но когато на царевицата се подаде пълния комплекс микроелементи (мед, манган, желязо, магнезий, бор), заедно с аминокиселини, органика и макроелементи, протичат полезни за добива процеси:
•Увеличава се активността на ензимите, отговарящи за метаболизма в растенията
•Кореновата система се развива правилно, активира се кореновата дейност и се поглъщат подадените чрез почвата торове.
•Ускорява се хлорофилния синтез и се повишава интензивността на фотосинтезата.
•Подобрява се цялостното развитие и растенията залагат по-висок добив, който в последствие се изхранва.
Какво се препоръчва за приложение в тези ранни фази на царевицата?
В практиката е доказано, че прилагането на многокомпонентни листни торове, съдържащи млечна киселина (Амино Експерт® Импулс, Лактофол Основен MAX, Лактофол Цинк) са изключително ефективни, когато се прилагат във фаза 5-7 лист:
- Активират функциите на корените, с което подобряват оползотворяването на фосфора и калия от почвата; 
- стмулират формирането на по-големи и плътни листа, засилват фотосинтезата;
- подпомагат образуването на повече адвентивни корени и заздравяват стъблата на растенията; 
подобряват водния режим на културата - листата на третираните растения запазват тургора си по-продължително време и в топлите часове на деня; 
- в случаи на стрес - градушки, проливни дъждове, ниски температури - бързо възстановяват растежа и развитието на увредените растения.
И в резултат от тези въздействия на листния биостимулатор се залага по-висок добив. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00