Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Найденов: Здравето на децата е наша отговорност




Храненето е основен фактор, определящ здравето, растежа и развитието на децата. В ранна детска възраст се изграждат хранителни навици, възпитават се нагласи за вкус към определени храни. Създаването на здравословен хранителен модел в ранна възраст е база за намаляване в бъдеще на риска от редица хронични заболявания- сърдечно-съдови, диабет, остеопороза и други. 

Според Илиян Найденов- фитнес инструктур, спортист, автор на книга за здравословно хранене и собственик на верига за здравословни продукти, съветите и информацията за ползите от здравословното хранене и спорта при децата трябва да се предават деликатно и на разбираем език. Това сподели той малко след като изнесе беседа по темата пред възпитаниците на монтанското Осново училище "Св. Св. Кирил и Методий".

"Исках да поговоря с тях обучително, но да им грабна интереса. В насока, че на първо място здравословното хранене може да им донесе много ползи не просто за външния им вид, а като цяло в тяхното ежедневие, в бита, да бъдат по-жизнени, да бъдат по-здрави, да са по-концентрирани дори. Цялото това нещо се повлиява от здравословната храна и от спорта. Идеята беше да ги мотивирам, не да им чета лекция, която няма да разберат. Много е трудно да пресееш информацията, да я смелиш и да я предадеш на едно осем или деветгодишно дете... Беше много сладко и много забавно това, че аз отивам, а те седят на пейките и ядат зрънчо, хамбургер... Как в тази ситуация да кажеш деликатно на едно дете, че ти си дошъл именно за това, че не трябва да го прави това нещо и то да го кажеш пред всичките му приятели" - сподели с усмивка Найденов.

Илиян Найденов е родом от Монтана, където има и собствена зала за фитнес. Често е там и каза още, че за него проведената с децата беседа е била също толкова интересна, колко и за самите тях. Като бивш възпитаник на училището е било огромно удоволствие да се върне там след толкова години.

Храненето при децата като начало трябва да е приятно и не насила, за да бъде пълноценно, коментира фитнес инструкторът. Установено е, че хранителните вещества се усвояват от организма само когато детето се храни с апетит и в приятна обстановка. Макар и малки, децата имат развито чувство за естетика. Като цяло децата трябва да консумират всичко, добави Илиян Найденов:

 
"Трябва наистина да е балансирано, което значи, че нищо не трябва да липсва в менюто на децата. Разбира се, трябва да превъзхождат плодовете, зеленчуците, ядките, семената, добавени по различен начин. Яйца задължително трябва да консумират, поне два пъти седмично трябва да консумират месо, поне още един път, дори два пъти седмично риба, за да могат да си набавят протеини. Млечни продукти трябва много да се консумират, колкото се може всичко да е домашно, че тези от магазина не са особено добра алтернатива. В менюто трябва да присъстват комплексни въглехидрати, което значи, че все пак децата трябва да консумират ориз, картофи, друг тип варива-боб, леща. Дори самият хляб е добре да се консумира. Разбира се, не да се купува възможно най-ниският клас". 



Спортистът сподели още, че дори самият той си позволява да се храни със забранени храни. Случва се да позволява и на сина си Давид, но задължително в умерено количество, с мярка и не често.

В допълнение към здравословното хранене, децата е добре да посещават спортни занимания след една определена възраст. Липсата на спорт, в комбинация с нездравословното хранене и злоупотребата с вредни храни сред децата, е основната причина за детското затлъстяване, коментира Найденов. Според него, след 4-годишна възраст е добре вече родителите да насочат децата си към даден вид спорт, което също като храненето, трябва да е плавно и ненасилствено.

"За мен на 4-годишна възраст, без значение дали е момче или момиче, на детето трябва да започне да му се показва. Например, да го изведем в парка, да види как децата карат тротинетки, скейтборди, ролери, едно от тях може да му хареса. Да отиде с баща си на футболен мач, някъде по-безопасен. Да отиде в спортната зала да гледа, защото има състезание по борба и джудо. Не му е интересно- не гледа. Тръгваме си. на същия принцип- има танцов концерт, представление или някакъв фестивал някъде. Отива да види различните танцови дисциплини. Не можеш да му кажеш: "Утре те записвам на борба, тръгвай с мен в залата!", защото първо леко ще се стресира детето, първоначалната му нагласа със сигурност ще бъде негативна". 

Участието в различни спортове помага на децата да изградят социални умения, които ще им служат през целия живот. Спортът има благоприятно влияние и върху самочувствието и увереността на децата, добави още инструкторът.




*Цялото интервю с Илиян Найденов, както и повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри". Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към рисуването.  Вяра..

публикувано на 26.06.24 в 14:40

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15
Александър Лозанов и Николай Николаев от Профилираната природо-математическа гимназия

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин постигат отлични резултати на олимпиади и състезания

Учениците Николай Николаев и Александър Лозанов  са настоящи възпитаници на видинска математическа гимназия . И двамата са с блестящи успехи на олимпиади и национални състезания по математика , Български език и литература и История и цивилизация.  Александър Лозанов е 7-и клас в ППМГ " Екзарх Антим I". Той се отличава със силен интерес и..

публикувано на 25.06.24 в 17:46