Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ИТН и БСП настояват за задълбочен анализ преди да приемем еврото

"За" и "против" еврото от 1 януари 2024 година- политическите коментари

"Възраждане" инициира подписка за референдум

Снимка: БГНЕС

Правителството прие Национален план за въвеждане на еврото, макар че предизвика нов раздор в управляващата коалиция и при гласуването му не е имало консенсус. Преди началото на правителственото заседание министър-председателят Кирил Петков заяви: "Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие занапред и отправната точка за влизане в еврозоната".

На брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поясни, че това е оперативен план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

"Предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Процесът продължава в парламента", каза Василев. Той припомни, че България де факто вече е приела еврото през Валутния борд.

"Става въпрос за план, който дава ясни срокове и задачи към банките, към платежните институции, към държавните институции за това как ще се въведе еврото, как ще се работи по особените залози, как ще става превалутирането, как ще става обръщането на заеми и депозити. За защита на потребителите е предвиден срок от три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това, в който цените на стоките и услугите ще се публикуват и в лева и в евро. Целта е недобросъвестни търговци да не се възползват от превалутирането за повишаване на цените", обясни Василев.

От "Има такъв народ"- една от партиите в управляващата коалиция, обаче изразиха резерви относно предвидената в плана дата. Според тях България няма да е готова да смени валутата си след 19 месеца. "Първо трябва да видим анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута, да бъдат посочени очакваните промени, ползи, разходи, рискове", обясни във Видин Любомир Каримански от ИТН, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание:

"Ние смятаме, че преди да бъде проведена национална дискусия, достатъчно задълбочена, не би било подходящо да влизаме в еврозоната до момента, в който обществото не е убедено в това нещо. Но за да се подходи така, първо би било добре да се направи такава професионална дискусия, която все още не е направена, след което професионалистите, изкарвайки на преден план достатъчно силни аргументи и по прост начин обяснения към хората, да могат да убедят обеществото. Ние реагирахме остро на това, дори и коалиционни партньори, като "Продължаваме промяната", да предлагат Национален план за въвеждане на еврото в България, който сам по себе си не представлява стратегически документ, не представлява това, което трябва да следваме като посока, а вътре се включват само технически и оперативни неща. За това на професионалните коалиционни съвети реагирахме, че е необходимо да се изготви първо анализ, в който ясно да се даде оценка на това какви са плюсовете, какви са негативите, какви са предизвикателствата, какви са рисковете пред влизане на страната ни в еврозоната."

Партията на Слави Трифонов внесе в НС проект на решение, в което е записано, че Националният план за въвеждане на еврото може да влезе в сила едва когато парламентът приеме анализ за ефектите на единната европейска валута.

Посочва се, че анализът трябва да бъде изготвен от Министерство на финансите и БНБ. Той трябва да съдържа очакваните промени, ползите, разходите, рисковете и предизвикателствата от присъединявате на България към Еврозоната, икономическата и финансовата политика на страната и да се сравни с ефектите от въвеждането на еврото в другите държави.

И от БСП, която също е в управляващата коалиция, излязоха с позиция за приемането на еврото като оснва валута в България от 1 януари 2024 година. БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната, но тук трябва да уточним, че всяка страна-кандидат преценява кога и при какви условия ще стане член на Еврозоната. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев:

"Имаме решение на висшия орган, на конгреса, че БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната, но както знаете и договорът, който е подписала България и другите страни след 2001 г., има това задължение, но няма дата. Всяка страна кандидат или вече член на ЕС преценява кога и при какви условия да стане член на Еврозоната. България и ние българите трябва да си направим точно сметката защото едни страни са, други не са, какви са техните аргументи, къде е България и какви предимства би имала, влизайки в Еврозоната, такива предимства несъмнено има, но има и големи предизвикателства", посочи депутатът от БСП.

Политическа партия "Възраждане" е категорично против сменянето на българския лев с единната европейска валута и започва консултации за иницииране на национален референдум за въвеждането на еврото в България, обяви във Видин председателят на партията Костадин Костадинов:

"Ние се борим с тази идея още от 2018 година и няма как да го допуснем. Хората, които управляват България, много добре знаят, че влизането на еврото в България е смъртна присъда за българската икономика, смъртна присъда за българските заплати, доходи и пенсии, смъртна присъда за българските спестявания. Ще има двуцифрена инфлация, която ще надхвърли тази, коята беше в Гърция. Не може 10 човека да определят ликвидирането на българския лев и унищожаването на последния елемент от нашата независимост. Ние нямаме друг избор освен да се преборим да не допуснем българският лев да бъде унищожен. Заради това тръгваме по този път. Аз не се съмнявам, че ще съберем 400 000 подписа за свикване на референдум."


"Хората не трябва да се плашат от еврото. Приказките как това би увеличило инфлацията не са верни. Това ще доведе до по-добри инвестиции, по-добри условия по кредити. Ще донесе условия за развитие и растеж." Такава е позицията на "Демократична България". От ГЕРБ пък алармират, че към момента, заради високата инфлация и нарастващия държавен дълг, не отговоряме на критериите за влизане в еврозоната.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42