Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климат, слънце, дъжд и грижи за лозята

Снимка: Радио ВИДИН


Сухи и топли зими, ранна пролет, тропически летни жеги, комбинирани с проливни дъждове- от няколко години промяната на климата се забелязва и по нашите географски ширини. Стресът е налице- не само за нас, хората, но и за трайните насаждения. 

Как промените се отразяват на лозята и какви са опасностите, които ги дебнат - за всичко, свързано с лозята, в "Земята, която ни храни" говорим с Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство. 

"Засушаването се отразява на всички трайни насаждения... Те имат нужда от снежна покривка и влага през зимата. За съжаление, тя не се случва... На трайните насаждения им липсва тази почвена влагозапасеност, която използват, когато започне сокодвижението, разлистването..." - посочи специалистът. 

Към момента лозовите насаждения се развиват добре, като се изключи фактът, че на места заради преваляване по време на цъфтеж, се наблюдава изресяване при отделни сортове. Основният проблем е, че при високите температури, придружени с обилни валежи, се развива брашнеста мана,  налага се и честа растителна защита. Това най-вероятно ще оскъпи продукцията. От друга страна, стресът води и до появата на рядката болест еска, с която няма как да се справим, коментира Красимира Владимирова:

"В години като тази се появява едно заболяване, еска, при което буквално изсъхват лозите и ние трябва да ги отрежем...  Доскоро се смяташе, че еската е заболяване, което напада над 15-20-годишни насаждения, но вече не е така..." 

В  региона все по-малко са масивите с десертни сортове, заради това, че са по-податливи на болести. Стопаните се ориентират към по-издържливите винени сортове. А заради ранната пролет и високите температури вероятно и гроздоберът ще е по-рано от обичайното. 

Гъмза, мавруд, широка мелнишка лоза и памид, това са българските сортове, които отново заемат своето достойно място, каза Красимира Владимирова:

"За гъмза и памид са типични големият грозд, по-тънката ципа, по-късното узряване. Някога лозарите са районирали сортовете... Науката е била достатъчно напреднала, за да може това, което тогава са го направили, да се запази до ден днешен... Не, че една гъмза не може да се гледа в Поморие, тя пак ще стане, но няма да има показателите на нашата новоселска гъмза... Имаше момент на затишие на нашите сортове- по-капризни са и на хората им омръзна да им угаждат, влязоха едни доста по-лесни сортове, които не изискват чак толкова грижи, които могат да бъдат гледани в цял свят с еднакво добро качество на виното, но въпреки това, каберне, мерло или ризлинг можем да си поръчаме навсякъде, от цял свят, от всеки един регион. Докато ако поръчаш мавруд или гъмза- то си звучи като национална гордост- да видиш това, което никъде другаде го няма... Тогава хората свързват определения сорт с определен регион... Това са гордостите на определените винени райони в една наша България- мъничка, но достатъчно добра, за да направим нещо уникално, каквото е българското вино! 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 

Вижте още

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54

Денталната грижа при домашните любимци

Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите , защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания...

публикувано на 23.02.24 в 14:00

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00