Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Климат, слънце, дъжд и грижи за лозята

Снимка: Радио ВИДИН


Сухи и топли зими, ранна пролет, тропически летни жеги, комбинирани с проливни дъждове- от няколко години промяната на климата се забелязва и по нашите географски ширини. Стресът е налице- не само за нас, хората, но и за трайните насаждения. 

Как промените се отразяват на лозята и какви са опасностите, които ги дебнат - за всичко, свързано с лозята, в "Земята, която ни храни" говорим с Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство. 

"Засушаването се отразява на всички трайни насаждения... Те имат нужда от снежна покривка и влага през зимата. За съжаление, тя не се случва... На трайните насаждения им липсва тази почвена влагозапасеност, която използват, когато започне сокодвижението, разлистването..." - посочи специалистът. 

Към момента лозовите насаждения се развиват добре, като се изключи фактът, че на места заради преваляване по време на цъфтеж, се наблюдава изресяване при отделни сортове. Основният проблем е, че при високите температури, придружени с обилни валежи, се развива брашнеста мана,  налага се и честа растителна защита. Това най-вероятно ще оскъпи продукцията. От друга страна, стресът води и до появата на рядката болест еска, с която няма как да се справим, коментира Красимира Владимирова:

"В години като тази се появява едно заболяване, еска, при което буквално изсъхват лозите и ние трябва да ги отрежем...  Доскоро се смяташе, че еската е заболяване, което напада над 15-20-годишни насаждения, но вече не е така..." 

В  региона все по-малко са масивите с десертни сортове, заради това, че са по-податливи на болести. Стопаните се ориентират към по-издържливите винени сортове. А заради ранната пролет и високите температури вероятно и гроздоберът ще е по-рано от обичайното. 

Гъмза, мавруд, широка мелнишка лоза и памид, това са българските сортове, които отново заемат своето достойно място, каза Красимира Владимирова:

"За гъмза и памид са типични големият грозд, по-тънката ципа, по-късното узряване. Някога лозарите са районирали сортовете... Науката е била достатъчно напреднала, за да може това, което тогава са го направили, да се запази до ден днешен... Не, че една гъмза не може да се гледа в Поморие, тя пак ще стане, но няма да има показателите на нашата новоселска гъмза... Имаше момент на затишие на нашите сортове- по-капризни са и на хората им омръзна да им угаждат, влязоха едни доста по-лесни сортове, които не изискват чак толкова грижи, които могат да бъдат гледани в цял свят с еднакво добро качество на виното, но въпреки това, каберне, мерло или ризлинг можем да си поръчаме навсякъде, от цял свят, от всеки един регион. Докато ако поръчаш мавруд или гъмза- то си звучи като национална гордост- да видиш това, което никъде другаде го няма... Тогава хората свързват определения сорт с определен регион... Това са гордостите на определените винени райони в една наша България- мъничка, но достатъчно добра, за да направим нещо уникално, каквото е българското вино! 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55