Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За готварството с любов

4
Снимка: личен архив


10 август се отбелязва като професионален празник на готвачите. Чества се в деня на църковния празник Св. мчк и архидякон Лаврентий - покровител и закрилник на готвачите. За първи път в България и на Балканите е отбелязан на 10 август 2005 г. с шествие, организирано от  Българската асоциация на професионалните готвачи. 

Готварството е една от най-старите професии. За нея се изискват както творчески заложби, така и умения, и издръжливост. С времето тази професия става все по-престижна и уважавана в обществото, а напоследък все повече млади хора се захващат с този занаят.  

Емил Георгиев е на 36 години и е от Видин. Разбира още от ранни детски години, че кулинарията е неговата страст. Именно това е причината да се запише в кулинарна паралелка за средното си професионално образование. Днес той е един от малкото в неговия клас, който продължава да се занимава с готварство. От 16 години практикува професията готвач, като трупа опит в много държави в Европа - Германия, Чехия, Кипър, Италия. Но един ден решава да се завърне окончателно във Видин и от 6 години управлява успешно ресторант. Казва, че ако трябва да се върне назад, би избрал отново професията готвач. 


"Това е моята страст, тогава реших, че ще запиша готвач и ще го работя това в бъдеще. Нямах най-голям учител, нямах някой, който да го сложиш като идол в работата ми. Учех се от най-различни готвачи в различни държави. От всеки един съм откраднал нещата, които аз харесвам в занаята".


Опитът, който трупа Емил извън България, е ценен за него. Той споделя, че професията готвач е трудна, изисква доста нерви и време в личен аспект. 


"Зависи от обекта - от ресторанта, хотела и т.н. Някои започват в 4 сутринта, други започват в 4 след обяд, при всеки един е различен денят. Всеки ден си правите заготовки, преглеждате хладилници, обсъждате новото меню, ако има ново меню, преглеждаме си резервациите и се започва. Има няколко изтощителни неща в тази професия- повечето от готвачите, да кажем 90% може би от тях, са всяка вечер на работа. Работи се по 12 часа, почивни дни няма. И реално погледнато, нямаш вечеря вкъщи или навън. При теб всичко е свързано с работата. Готвиш за всички други, а ти ядеш на крак".


В готварството има много творчество, споделя Емил: 


"За да го предадеш на другите, за да ги обучиш в работата като главен готвач и да покажеш на другите готвачи, ти все едно ги учиш на творчество, да творят нещо. А това не е толкова лесно".


Емил има няколко помощници в кухнята. 


"Без тях не може. Готвачът организира работата, това най-вече е идеята на главния готвач. Да организира цялото производство на продукцията и от там нататък и готви, естествено. Имам готвач за студена кухня, за топла, за пици, за всеки един отдел".


Емил няма любим отдел в кухнята. Обича да прави както предястия, така и основни ястия, пици и десерти. Вдъхновението за направата на ястията, които Емил предлага в ресторанта си през последните години, черпи от старите български рецепти на бабите в Северозападния край:


"Опитвам се да съчетая техните рецепти с иновативната кухня, която горе-долу мисля, че в момента в града се получава доста добре. Повечето хора си спомнят тези рецепти, запазени са в техния ум. Всеки готвач, като го питат коя е най-вкусната манджа, която е в твоето съзнание, казва, че това е манджата на мама и на баба".




Изграждането на менюто в един ресторант е сложен процес:


"Доста е сложно, понеже взимаш доста фактори - какъв е капацитета, как ще работи ресторанта, колко готвачи има, колко е голяма кухнята и т.н. Но по принцип тенденцията през последните години е, колкото по-малко, толкова по-добре. При по-малките менюта има повече качество и всичко е прясно. Ми при мен са около 5-6 предястия, 5-6 салати, 5-6 основни и 3-4 десерта. Имам допълнително меню, което се сменя почти ежеседмично, то е в зависимост от сезонните продукти, в зависимост от новите идеи, които сме "откраднали" от някоя баба от селата". 


Емил е участвал в редица кулинарни състезания. Едно от които "Балканска олимпиада по кулинария" през 2016-та, където печели 3-то място, сред участници от 18 държави от цял свят. Първоначално това състезание е било между балканските страни, след това обаче става международно и въпреки това запазва името си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

МВР и УНИЦЕФ стартират кампанията "Активизъм срещу насилието"

От днес, 25 ноември- Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените до 10 декември- Денят на човешките права, се отбелязват 16-е дни на активизъм срещу насилието, основано на пола. В изпълнение на сключен меморандум между МВР и УНИЦЕФ още през юли тази година е постигнато споразумение за провеждане на национална превантивна..

публикувано на 25.11.24 в 16:06

Наематели на общински жилища във Видин прекъснаха заседание на Общинския съвет

Недоволни наематели на общински жилища прекъснаха днешното редовно заседание на Общинския съвет във Видин. Поводът бе предстоящото увеличения на наемите им - проблем, за който ви информирахме миналата седмица .  Повече от 30 точки бяха залегнали в предварителния дневен ред, сред които - промени в общия устройствен план, предложения за продажба на..

публикувано на 25.11.24 в 15:49

Даскал Иван Попов: За учителя с любов от чипровчани

Днес си припомняме за една светла личност, дала своя принос и спомогнала за културния подем в град Чипровци. Това е личността на даскал Иван Попов, а поводът да ви срещнем с него е, че този месец се навършват 125 години от неговото рождение. Кой е той и защо Чипровският музей и Основно училище "Петър Парчевич" в града посветиха изложба с негови..

публикувано на 25.11.24 в 15:00

Обучение за бременни ще се проведе в мездренско село

Петдневно  обучение за бременни  ще се състои в мездренското село  Ослен Криводол  в периода от 4 до 8 декември. Организатори на събитието са Невена Йовчева, която е педагог и основател на школа, посветена на деца и Божена Иванова, която в последните 10 години се занимава предимно с астрология и женски практики за бременни. Събитието се казва..

публикувано на 25.11.24 в 14:00

В „Музикална зона“ слушаме гранд дамата на италианската телевизия и музика Рафаела Кара

   Родена е в Болоня през 1943 г. Истинското ѝ име е Мария Роберта Пелони. Рафаела Кара е творческият й псевдоним. Тя има дълга кариера в  италианската обществена телевизия, където десетилетия наред демонстрира талантите си на певица, танцьорка и водеща на успешни шоу програми, които имат милиони последователи. Тя участва също и във филми и..

публикувано на 25.11.24 в 09:00

"Неделник" от 24 ноември 2024 година

Обичам да се разхождам и да гледам. Да забелязвам. Да откривам и да се опитвам да разбера за мен интересни неща, а за други напълно скучни. Сами трябва да търсим за да се открием и да се преоткрием. Същото важи и за това, което виждаме...Срещам различни хора. Забелязал съм, че са три типа. Първите /не в този ред, разбира се/остаряват видимо, но..

публикувано на 24.11.24 в 14:10

Там, където е Господ – там е истинският живот, любов и единство

Тринайсета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона..

публикувано на 24.11.24 в 08:00