Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За готварството с любов

4
Снимка: личен архив


10 август се отбелязва като професионален празник на готвачите. Чества се в деня на църковния празник Св. мчк и архидякон Лаврентий - покровител и закрилник на готвачите. За първи път в България и на Балканите е отбелязан на 10 август 2005 г. с шествие, организирано от  Българската асоциация на професионалните готвачи. 

Готварството е една от най-старите професии. За нея се изискват както творчески заложби, така и умения, и издръжливост. С времето тази професия става все по-престижна и уважавана в обществото, а напоследък все повече млади хора се захващат с този занаят.  

Емил Георгиев е на 36 години и е от Видин. Разбира още от ранни детски години, че кулинарията е неговата страст. Именно това е причината да се запише в кулинарна паралелка за средното си професионално образование. Днес той е един от малкото в неговия клас, който продължава да се занимава с готварство. От 16 години практикува професията готвач, като трупа опит в много държави в Европа - Германия, Чехия, Кипър, Италия. Но един ден решава да се завърне окончателно във Видин и от 6 години управлява успешно ресторант. Казва, че ако трябва да се върне назад, би избрал отново професията готвач. 


"Това е моята страст, тогава реших, че ще запиша готвач и ще го работя това в бъдеще. Нямах най-голям учител, нямах някой, който да го сложиш като идол в работата ми. Учех се от най-различни готвачи в различни държави. От всеки един съм откраднал нещата, които аз харесвам в занаята".


Опитът, който трупа Емил извън България, е ценен за него. Той споделя, че професията готвач е трудна, изисква доста нерви и време в личен аспект. 


"Зависи от обекта - от ресторанта, хотела и т.н. Някои започват в 4 сутринта, други започват в 4 след обяд, при всеки един е различен денят. Всеки ден си правите заготовки, преглеждате хладилници, обсъждате новото меню, ако има ново меню, преглеждаме си резервациите и се започва. Има няколко изтощителни неща в тази професия- повечето от готвачите, да кажем 90% може би от тях, са всяка вечер на работа. Работи се по 12 часа, почивни дни няма. И реално погледнато, нямаш вечеря вкъщи или навън. При теб всичко е свързано с работата. Готвиш за всички други, а ти ядеш на крак".


В готварството има много творчество, споделя Емил: 


"За да го предадеш на другите, за да ги обучиш в работата като главен готвач и да покажеш на другите готвачи, ти все едно ги учиш на творчество, да творят нещо. А това не е толкова лесно".


Емил има няколко помощници в кухнята. 


"Без тях не може. Готвачът организира работата, това най-вече е идеята на главния готвач. Да организира цялото производство на продукцията и от там нататък и готви, естествено. Имам готвач за студена кухня, за топла, за пици, за всеки един отдел".


Емил няма любим отдел в кухнята. Обича да прави както предястия, така и основни ястия, пици и десерти. Вдъхновението за направата на ястията, които Емил предлага в ресторанта си през последните години, черпи от старите български рецепти на бабите в Северозападния край:


"Опитвам се да съчетая техните рецепти с иновативната кухня, която горе-долу мисля, че в момента в града се получава доста добре. Повечето хора си спомнят тези рецепти, запазени са в техния ум. Всеки готвач, като го питат коя е най-вкусната манджа, която е в твоето съзнание, казва, че това е манджата на мама и на баба".




Изграждането на менюто в един ресторант е сложен процес:


"Доста е сложно, понеже взимаш доста фактори - какъв е капацитета, как ще работи ресторанта, колко готвачи има, колко е голяма кухнята и т.н. Но по принцип тенденцията през последните години е, колкото по-малко, толкова по-добре. При по-малките менюта има повече качество и всичко е прясно. Ми при мен са около 5-6 предястия, 5-6 салати, 5-6 основни и 3-4 десерта. Имам допълнително меню, което се сменя почти ежеседмично, то е в зависимост от сезонните продукти, в зависимост от новите идеи, които сме "откраднали" от някоя баба от селата". 


Емил е участвал в редица кулинарни състезания. Едно от които "Балканска олимпиада по кулинария" през 2016-та, където печели 3-то място, сред участници от 18 държави от цял свят. Първоначално това състезание е било между балканските страни, след това обаче става международно и въпреки това запазва името си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00