Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четем ли книги и предпочитани ли са хартиените издания?

3
Снимка: Радио Видин

Според проучване на Асоциация "Българска книга", 20% от българите не са чели книги през последната година. Най- активно четящи са хората между 40 и 60 години. От Асоциацията, коментират като тревожен този факт и допълват, че голяма част от анкетираните нямат нито една книга в дома си. Най- слаб е интересът в групата между 15 и 30 години и те четат най-малко. Тази тенденция се наблюдава и в предходно подобно проучване. Най- големите конкуренти на четенето са сериалите и четенето в интернет, но не на книги, а на различна друга информация. Това е световна тенденция, като в Германия например е установено, че четенето намалява във възрастовата група от 44 до 54 години. Обнадеждаващо в изследването е, че 83% от анкетираните родители заявяват, че четат на децата си. В последните години се наблюдава ръст в купуването на детска литература. Изчезва ли интересът към четенето като цяло и обратим ли е този процес? Най- слабият пазар е при литературата за подрастващи, а причината е, че младите живеят чрез мобилните си устройства и нямат изградени навици да четат сериозни книги. Проблемът е, че точно тези поколения предстои да излязат на пазара на труда или са в началото на кариерата си, коментират от Асоциация "Българска книга". При хората над 65 години интересът към четенето намалява, като най- сериозните причини са проблеми със зрението и здравето. Потърсихме за коментар Десислава Алексиева от Асоциация "Българска книга". 

"Нашето проучване показва, че имаме негативни тенденции, особено при младите хора. Те нямат в навиците си четене и не прекарват свободното си време четейки. Ако не направим нещо, така че да обърнем тази тенденция дългосрочно, то ние ще бъдем нечетяща нация. Смятаме, че трябва да се предприемат действия и да бъдат обърнати негативните тенденции. Младите хора трябва да започнат да четат, а поколението от хората на средна възраст да продължат да четат ... Съвременните технологии ще останат, те няма да изчезнат. Всички ние ги ползваме и по някакъв начин сме им благодарни защото ни помагат в ежедневието, но четенето и използването на технологии не са конкуренция- четенето дава съвсем различни неща."

Преди време от Асоциация "Българска книга" се оплакаха от спад в продажбите на книги заради пандемията, а по-късно поискаха книгите да не се облагат с ДДС, да има закон за книгата и авторските права, както и спешни мерки за борба с интернет пиратството. Какво се случи- попитахме Десислава Алексиева от Асоциация "Българска книга".

"За съжаление интернет пиратството продължава да е много сериозен проблем за книгоиздаването, но по интересното е, че хората дори не знаят, че нарушават закона, сваляйки си книги от интернет и не знаят, че това е кражба и краде и от авторите и с всички, които са свързани с процеса по създаването на една книга. Ние имаме предложения за промени в Закона за авторското право, а нашето законодателство за съжаление дълги години не беше хармонизирано."- обясни Десислава Алексиева.

Какви са някои от най- предпочитаните книги от читателите, които посещават регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца- разговаряхме с Петър Пенев, служител от отдел "Заемна за дома" към институцията. 

"Има няколко типа читатели- различни са и затова, ако търсим най- четена литература не е толкова лесно да се определи коя е. Има, обаче книги които се заемат непрекъснато, хората питат за тях и се резервират за месеци напред. Любимите ми читатели са тези, които искат по- нестандартни неща- експериментални романи, позабравените класики, наградени книги, не само от англоезичната литература, но и от непознати и екзотични страни. Хартиените издания все още остават сред по- предпочитаните от читателите."- обясни Петър Пенев.

Потърсихме собственик на книжарница във Видин- разговаряхме с Петко Борисов.

"Книгата на хартия е безспорно най- доброто четиво, но в случая много хора, като видят цената особено идват и казват, че предпочитат електронния вариант. Книгите, макар и скъпи, а те не са толкова скъпи спрямо нашето време, не си губят ценностите. Сред големия избор от книги има хора, които предпочитат по- стари, може би преди 10-15 години, които трудно се намират в книжарниците и на пазара. Затова ние предпочитаме книги със заявка, които се четат с интерес от хората и се търсят."- каза Петко Борисов.

Попитахме и видинчани- защо българите четат все по- малко?

"Защото повече наблягаме на Фейсбук и на интернет, отколкото на книгите. Не би трябвало книгите да са отживелица. Няма лошо да има и интернет книги, но е хубаво и човек да си има книги да си чете и вкъщи. Предпочитам романите, но нашите български класици ги чета на детето, което е ученик в момента и си ги преповтарям отново ... Мисля, че желанието да се образова човек намаля като цяло. По- малко четат младежите, защото те си играят си интернет. По- възрастният човек чете книги. Купувам си книги. Може и новите автори- те са с по- съвременно мислене и са интересни."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46