Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ниски добиви от пшеница отчитат в Монтанско, няма надежда и за слънчогледа

Снимка: Радио ВИДИН


Липсата на сняг и почвена влага са причина за по-ниските добиви в Монтанско. От 300 до 500 килограма на декар пшеница са добили земеделците в община Монтана. Това каза в "Земята, която ни храни" председателят  на монтанския съюз на зърнопроизводителите Веселка Василева. Тя определи стопанската година като тежка и несигурна и очерта основните проблеми в сектора:

"Наблюдаваме една цикличност на зима без сняг, а без сняг няма качествена реколта. Липсата на сняг изигра най-важна роля за насажденията... В полето почти не капна дъждец, затова специално житата се развиха ниско, когато трябваше да братят, беше сушаво, на места се е получило изгаряне на горната част на класа... В община Монтана добивите са от 300 до 500, много рядко над 500 кг. от декар, зависи от състоянието на почвата..."

По-добри са добивите при ечемика, но заради засушаването през юли проблем има и при посевите със слънчоглед: 

"Юли месец също беше сушав, питите са изключително мънички, самият слънчоглед- изгорял и едва ли ще чакаме нещо добро от него. За царевицата нямам наблюдения, но като цяло това е картината за културите- въобще не е добра..." 

По думите на Веселка Василева безмитният внос на зърно от Украйна допълнително утежнява ситуацията, проблем са и високите цени на семена, торове и препарати. Високите цени на торовете са попречили на стопаните да внесат необходимите норми, това е довело и до по-ниските добиви. 

За земеделците се очертават несигурни години. Промяната в климата, политическата ситуация, липсата на рабо