Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниски добиви от пшеница отчитат в Монтанско, няма надежда и за слънчогледа

Снимка: Радио ВИДИН


Липсата на сняг и почвена влага са причина за по-ниските добиви в Монтанско. От 300 до 500 килограма на декар пшеница са добили земеделците в община Монтана. Това каза в "Земята, която ни храни" председателят  на монтанския съюз на зърнопроизводителите Веселка Василева. Тя определи стопанската година като тежка и несигурна и очерта основните проблеми в сектора:

"Наблюдаваме една цикличност на зима без сняг, а без сняг няма качествена реколта. Липсата на сняг изигра най-важна роля за насажденията... В полето почти не капна дъждец, затова специално житата се развиха ниско, когато трябваше да братят, беше сушаво, на места се е получило изгаряне на горната част на класа... В община Монтана добивите са от 300 до 500, много рядко над 500 кг. от декар, зависи от състоянието на почвата..."

По-добри са добивите при ечемика, но заради засушаването през юли проблем има и при посевите със слънчоглед: 

"Юли месец също беше сушав, питите са изключително мънички, самият слънчоглед- изгорял и едва ли ще чакаме нещо добро от него. За царевицата нямам наблюдения, но като цяло това е картината за културите- въобще не е добра..." 

По думите на Веселка Василева безмитният внос на зърно от Украйна допълнително утежнява ситуацията, проблем са и високите цени на семена, торове и препарати. Високите цени на торовете са попречили на стопаните да внесат необходимите норми, това е довело и до по-ниските добиви. 

За земеделците се очертават несигурни години. Промяната в климата, политическата ситуация, липсата на работна ръка, високите цени на горива, семена, торове и препарати, несигурната цена на продукцията- всичко рефлектира върху работата им. Не е за пренебрегване обаче и изтощаването на почвата, за което трябва да се мисли отсега. Природата ни дава, но всеки един от нас може да помогне, казва Веселка Василева: 

"Природните и климатични условия стоят в основата на земеделието. Това донякъде зависи и от самите нас... Имаме варианти... нещата са прости, но недостатъчно се действа по отношение на климатичните условия... Малко се иска, природата е благосклонна към нас, просто малко трябва и ние да й помогнем, иначе всичко е до време... "

Като пример Василева посочи почистването на затревясали, необработваеми площи и засаждането им с дървета, почистването на самоизрасли плевели и туфи по нивите, разпръскването на естествена тор по полетата:

"Ето ти го хумусът в почвата, достатъчно е малко човек да помисли, да се върне назад в историята на земеделието, за да се подпомогне... Всеки може да допринесе, постепенно се случват нещата, но в момента се само в позицията на консуматори. Това от година на година изтощава- и почвата, и природата..." 

Трябва да спрем да бъдем само консуматори и да се погрижим за природата, за да ни служи още дълго време. Добре е всеки един от нас да се замисли, докато не е станало прекалено късно, призова  Веселка Василева, председател на монтанския съюз на зърнопроизводителите. 

Вижте още

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00

Д-р Благодаря е първият гост в инициативата "Видинчани за пример"

Видинското читалище "Цвят " поде нова инициатива, чрез която се стреми да мотивира младите хора да вярват във възможностите си и да следват мечтите си. Идеята на  "Видинчани за пример"  е през учебно време по веднъж месечно да се организира среща на успели видинчани с ученици от града, каза секретарят на културното средище  Любомир Илиев ...

публикувано на 22.02.24 в 15:36

Ученици в Мездра имат нов физкултурен салон

В напълно обновен физкултурен салон ще спортуват учениците в Професионалната гимназия “Васил Левски” - Мездра . В спортния комплекс са вложени около 200 000 лева. В момента текат довършителни работи, след което предстои той да бъде открит. Салонът ще е мултифункционален, оборудван е с фитнес зала, баскетболно и волейболно игрище, обясни директорът..

публикувано на 22.02.24 в 14:00